Tisztábban láthat távolabbra az, aki karotinoidokban gazdag növényekkel dúsítja étrendjét: például zöld levelesekkel, kukoricával, vagy éppen paprikával, borsóval. Ezeknek a segítségével ugyanis növekedhet a szem kékfény-szűrő képessége.
Több kutatás is igazolta már, hogy a jól összeállított növényi alapú étrend sokféle betegségre gyógyírt jelenthet, vagy éppen a megelőzésben segíthet:
- csökkentheti a csontritkulás kialakulásának kockázatát és
- a koleszterinszintre is kedvező hatást gyakorol,
- segíthet távol tartani a demenciát,
- egy mozgásszervi betegség, a fibromialgia (FMS) tüneteit enyhítheti, és
- a depresszió leküzdésében is hatásos lehet.
Egy új tanulmány arra mutatott rá, hogy minél több színes gyümölcsöt és zöldséget épít be valaki az étrendjébe, annál jobb lehet a látása.
Célkeresztben a sportolói látás
A Georgia Egyetem kutatói elsősorban a sportolókra koncentráltak a vizsgálatok során. Ezt azzal indokolták, hogy a látás mindenki számára alapszükséglet, de az élsportolóknak kiemelten fontos, ráadásul szinte bármely sportágban, hogy bizonyos távolság felett is minél jobban, minél élesebben lássák a célt.
Korábban akadtak már tanulmányok, amelyek írói kimondták, hogy a makulapigmentek összetevőiben gazdag étrend – sötét leveles zöldek, sárga és narancssárga zöldségek fogyasztása – pozitív hatást gyakorol a szem és az agy egészségére.
A makulapigmentek három karotinoid felhalmozódásával jönnek létre a retinán, ezek a következők:
- lutein,
- zeaxantin és
- mezo-zeaxantin.
Jelentőségük nem elhanyagolható, hiszen egyrészt fényszűrő szerepet töltenek be, másrészt semlegesítik a retinában lévő szabad gyököket, amivel csökkenthetik a sárgafolt-degeneráció veszélyét.
A luteinnel és zeaxantinnal kapcsolatos kutatások többsége eddig csak funkcionális szempontból vizsgálta az egészségügyi előnyeiket, magasabb koncentrációban azonban ezek a növényi pigmentek többféle aspektusból is javítják a látást és a kognitív képességeket. Tanulmányunkban a távollátás és a látótávolság javítását, fejlesztését taglaljuk
– mondta Jack Harth, a tanulmány vezető szerzője.
A tárgyak annál elmosódottabbak, minél távolabbról szemléljük őket, ez köztudott. Azt azonban kevesen tudják, hogy ez a kék fény hatására vezethető vissza. „Egy középpályás szemszögéből nézve, ha egy labdát a levegőben találnak el, azt a fényes kék égbolt, vagy egy felhős napon a szürke égbolt hátterében látja. Mindkét esetben a légköri interferencia akadályozza a fény útját, a célpont így kevésbé láthatóvá válik” – magyarázta Harth.
Természetes dopping a szemnek
Sok sportoló már most is igyekszik kiszűrni a kék fény hatásait, speciálisan erre a célra előállított ellenzőkkel, szemüvegekkel. A kutatók szerint azonban több luteinben és zeaxantinban gazdag növény fogyasztásával maga a szem is ellenállóbb lehet a kék fénnyel szemben, jobban ki tudja szűrni azt.
Luteinben gazdag növények például a leveles zöldségek, a spenót, a kelkáposzta, a petrezselyem, a fehérrépa, a brokkoli, a cukkini, a kukorica és a borsó. Zeaxantin pedig a paprikával, a kukoricával, a sáfránnyal és a gojival vihető be természetes módon.
A kutatók szerint a szem kékfény-szűrő képessége és a távollátás egyértelműen javult a vizsgálat során a tesztalanyoknál, és ezt laboratóriumi körülmények között is ki lehetett mutatni.
A tanulmány vezető szerzője kiemelte, egyénenként változó lehet, kinek milyen mértékben tudja hasznosítani a szervezet a bevitt karotinoidokat. Hozzátette viszont azt is, csak egészségügyi előnye származhat abból bárkinek, ha színesíti az étrendjét.
(VegNews)
Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.