Most olvasott cikk
Egy új metaanalízis szerint a növényi étrend csökkentheti a koleszterinszintet

Egy új metaanalízis szerint a növényi étrend csökkentheti a koleszterinszintet

A most megjelent kutatás negyvenévnyi tanulmányt dolgoz fel, amiben több mint kétezer embert vizsgáltak. Az eredmények alapján a növényi étrenden lévők koleszterinszintje jelentősen alacsonyabb volt a vegyes táplálkozásúakénál.

A European Heart Journalban május 24-én megjelent metaanalízis azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megvizsgálja, milyen módon befolyásolja a vegetáriánus és a vegán étrend az alanyok koleszterinszintjét. Illetve egyéb olyan értékeket, amelyek a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szorosan összefüggésbe hozhatók, mint például az LDL („rossz” koleszterin), a trigliceridek vagy az apolipoprotein B (apoB).

Az indok, hogy az állattartó mezőgazdálkodás környezeti terhelése, valamint a veganizmus egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt egyre népszerűbbek a növényi hozzávalókat előnyben részesítő táplálkozási szokások. A kutatók szerint ez a valaha készült legátfogóbb tanulmány, ami a növényi alapú táplálkozás és a vérlipid értékei közötti összefüggést vizsgálja.

Azért is különösen fontos, hogy jobban megértsük a kapcsolatot a táplálkozási és a vérlipid értékek között, mert a szív- és érrendszeri betegségek éves szinten közel 18 millió ember haláláért felelnek. Magyarországon is, csak úgy, ahogy szerte a világban, ez számít a vezető halálozási oknak.

Harminc kutatás anyagát vették alapul

A dán kutatók 1982 és 2022 közötti időszakban végzett kutatásokat vizsgáltak át, melyekben összesen 2.372-en vettek részt.

Azt találták, hogy nemre, életkorra, lakhelyre, testtömegre vagy egészségi állapotra való tekintet nélkül az eredmények mindenhol megegyeztek. Vagyis a növényi étrenden élők összkoleszterinje 7 százalékkal, az LDL-koleszterinszintjük 10 százalékkal volt alacsonyabb a mindenevő társaiknál.

Ez felér a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek hatásfokának egyharmadával, és 7 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását annál, aki legalább öt éve ilyen táplálkozást folytat

– mondta Ruth Frikke-Schmidt, a kutatás vezetője.

Hozzátette, hogy a sztatinok még mindig hatékonyabbak, ha a koleszterinszint csökkentéséről van szó, de a gyógyszerek és az étrend hatása összeadódik, hosszútávon emiatt mindenképpen célszerű növényi alapú étkezésre váltani.

„Ha az emberek vegetáriánus vagy vegán étrenden lennének fiatal koruktól kezdve, akkor igen nagy mértékben csökkenne az elzárt artériák miatt kialakuló szív- és érrendszeri betegségek kockázata” – mondja.

A kutató emellett kiemelte azt is, hogy nem kizárólag egészségügyi pozitívumai vannak annak, ha valaki száműzi az állati hozzávalókat az étrendjéből.

„A közelmúltban végzett kutatások azt mutatják, hogy ha a gazdag országok polgárai növényi alapú étrendre váltanának, az 35-49 százalékkal csökkentené a kibocsátási értékeket. Az általunk végzett tanulmány komoly bizonyítékkal szolgál arról, hogy a növényi alapú étrendek mindenféle méretű, korú és egészségi állapotú ember számára jótékony hatással bírnak” – jegyzi meg a kutató.

A tanulmányt végző tudósok felhívták a figyelmet arra, hogy a növényi alapú táplálkozást folytatók átlagosan 29 hétig követték az étrendet, de volt olyan vizsgált kutatás is, ahol csak tíz napig tartott az étrendváltozás. A leghosszabb időszak a vizsgált kutatásokban öt év volt. Emiatt további vizsgálatok szükségesek szerintük, hogy pontosabb képet kapjunk az összefüggésekről.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.