Most olvasott cikk
Meghalt Pigcasso, a legsikeresebb négylábú művész

Meghalt Pigcasso, a legsikeresebb négylábú művész

Pigcasso malac festés közben

Nyolcéves korában, betegség következtében elhunyt Pigcasso, a nem mindennapi festőművész. A kreatív négylábú élete során több száz képet festett, munkái műgyűjtők és hírességek falát díszítik világszerte. A disznó sikere nem csak az állatvilág mércéjével mérve kimagasló, legértékesebb munkájáért több mint kilencmillió forintot fizetett egy német gyűjtő.

Mindenféle cinizmus nélkül ki lehet jelenteni, nagy veszteség érte a művészvilágot. Nyolcéves korában elhunyt Pigcasso, az absztrakt expresszionista festőmalac. Halálát régóta fennálló betegségének (reumatoid artritisz) súlyosbodása okozta – közölte a hírt a New York Post.

Pigcasso élete pont ugyanúgy kezdődött, ahogy a legtöbb malacé ezen a bolygón – a nagyüzemi állattenyészetben, hogy aztán egyike legyen annak a több millió áldozatnak, akik a vágóhídon végzik.

Joanne Lefson, a Farm Sanctuary aktivistája volt az, aki az akkoriban mindössze négyhetes állatot megmentette a biztos haláltól. A menhelyen derült ki, hogy a kreatív sertés különös érdeklődést mutat az alkotás iránt, Lefson pedig minden lehetőséget megadott neki, hogy művészetét kibontakoztathassa.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Pigcasso (@pigcassohoghero) által megosztott bejegyzés

Pigcasso a munkájával a többi állatnak is segített

A speciálisan kialakított ecsetnek köszönhetően Pigcasso alkotási vágya előtt nem állt semmiféle akadály. A négylábú művész rövid időn belül nemzetközileg is ismertté vált. Ő volt az első állat, aki önálló kiállításon mutathatta be munkáit. „Wild and Free” (Vad és szabad) című képe pedig a legmagasabb összegért értékesített, állat által készített műalkotás a mai napig.

A festményt egy német gyűjtő vásárolta meg 2021-ben több mint 20.000 angol fontért, azaz nagyjából 9 millió forintért. De eredeti Pigcasso-alkotással rendelkezik Rafael Nadal teniszező, Jane Goodall primatológus és Ed Westwick színész is. A korábbi rekordot egy Congo nevű csimpánz tartotta, aki szintén festőként jeleskedett.

A kreatív sertés sikerét számos művész megirigyelheti. A festményei után kapott bevétellel pedig a lakhelyéül szolgáló menhelyet és más állatvédő szervezeteket is támogatott. Az állapota tavaly szeptembertől kezdve rohamosan romlott, élete végére mindkét hátsó lábára lebénult a gerince mentén jelentkező elmeszesedés következtében.

Pigcasso munkáit hivatalos webshopjában lehet megcsodálni vagy akár megvásárolni. Utolsó munkájának címe „Standing Ovation” (Álló ováció).

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.