Ahány ház, annyi szokás, de nálunk nincs húsvét ecetes krumplisaláta nélkül. Ráadásul ez egy különleges ünnepi változat, ugyanis a burgonyán kívül zeller is kerül bele.
A húsvéti menüsor gyakran tartalmaz olyan nehéz ételeket, mint a sült húsok, a kaszinótojás és a tartármártás. Ezért elengedhetetlen egy frissítő és kellemes saláta a tömény ételek mellé, ami üdítően hat a zsíros falatok között.
A krumplisalátának is ezer változata létezik: lehet egyszerű ecetes vagy majonézes, lila hagymás vagy zöldhagymás, de kerülhet bele őrölt pirospaprika vagy friss zöldfűszer is, mint a kapor vagy a petrezselyem. Ez a krumplisaláta pedig a zellertől lesz különleges.
Ha vegán majonézes változatot készítenél, akkor kattints ide a receptért. Ez a verzió hasonlóan készül, mint az egyszerű ecetes krumplisaláta: éjszakára a hűtőbe tesszük az ecetes lébe pácolt főtt krumplit. A különbség, hogy másnap egy vegán majonézes öntet kerül a leszűrt burgonyára.
Hozzávalók
- 1,5 kg salátaburgonya
- 1 közepes fej zellergumó
- 1 nagyobb fej lila hagyma
- 4 evőkanál 10%-os ecet
- 4 evőkanál cukor
- só
- bors
Ecetes krumplisaláta elkészítése
- A burgonyát alaposan mosd meg, és főzd meg héjában. A zellergumót pucold meg, vágd négybe, és ezt is főzd puhára. Az, hogy ez mennyi időbe telik, függ a zöldség méretétől, így közben néha ellenőrizd egy villával, hogy megpuhult-e. Ha elkészült, a burgonyát hűtsd le hideg vízzel, majd hámozd meg.
- Amíg főnek a zöldségek, pucold meg a lila hagymát és szeleteld félkarikára. Sózd le, és hagyd állni 10-15 percet, majd egy szűrőben öblítsd át, ha nem kedveled az intenzív hagymás ízeket.
- Szeleteld fel a burgonyát és a zellert fél-egycentis szeletekre, és tedd egy nagyobb tálba. Add hozzá a hagymát, sózd, borsozd, és óvatosan forgasd össze.
- Forralj fel egy liter vizet, majd keverj hozzá négy evőkanál cukrot, négy evőkanál 10%-os ecetet, és ezt öntsd rá a krumplira.
- Tedd a hűtőbe éjszakára.
- Másnap kóstold meg az elkészült ecetes krumplisalátát, majd szükség szerint sózd és borsozd.
- Fogyaszd például ezzel a rántott szójaszelettel.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.