Néha mindenkinek igénye van egy kis egészségtelen zsírbombára, főleg a hideg beköszöntével. Alkalmanként engedhetünk ennek a csábításnak. Ehhez hoztuk ezt az isteni rántott szójaszeletet, nem csupán morzsába forgatva, hanem kukoricapehely bundában. Ez az étel tökéletesen felidézheti a gyerekkorunkban megszokott vasárnapi ebéd hangulatát.
Hozzávalók:
- 100 g texturált szójaszelet
- kukoricapehely
- 4 evőkanál liszt
- 1 dl növényi tej
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1/2 teáskanál fokhagymapor
- 1/2 teáskanál füstölt pirospaprika
- 1 db zöldségleveskocka
- só, bors
Elkészítés:
- A szójaszeleteket tedd egy lábasba a zöldségleveskockával, a szójaszósszal és sóval. Önts rá forró vizet és forrald a tűzhelyen közepes lángon még 10-15 percig, amíg meg nem puhul.
- Addig a kukoricapelyhet késes darálóban mixeld össze a fokhagymaporral, a füstölt pirospaprikával, sóval és borssal.
- Ha kész a szójád, öntsd egy szűrőbe és nyomkodd ki a levét.
- Egy mélyebb tányérba öntsd bele a növényi tejet fokhagymaporral, a másik tányérba öntsd a lisztet, egy harmadikba pedig a fűszeres kukoricamixet.
- A szeleteket forgasd lisztbe, majd a növényi tejbe, végül pedig a kukoricapehelybe.
- Egy vastagaljú edénybe önts bőven olajat, hogy a szeleteket majd ellepje, és közepes lángon kezdd el melegíteni.
- Ha már felmelegedett az olaj (úgy tudod tesztelni, hogy beledobsz egy morzsát, és ha már serceg, akkor jó), vedd a lángot alacsony-közepesre, tedd bele a bepanírozott szeleteket és 2-3 perc után fordítsd át a másik oldalára egy fémcsipesz vagy villa segítségével és süsd további 1-2 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Domján Csenge
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.