Most olvasott cikk
Vegán kaszinótojás: tojás nélkül is hozza a megszokott ízeket

Vegán kaszinótojás: tojás nélkül is hozza a megszokott ízeket

Vegán kaszinótojás recept

Vegán kaszinótojás: megszólalásig hasonlít mind kinézetében, mind ízében és állagában a hagyományos változatra, mégis mindenféle állati eredetű hozzávalót nélkülöz.

Ha növényi étrend mellett sem tudod elképzelni a húsvétot kaszinótojás nélkül, tojásallergiás vagy vegán vendégeidnek kedveskednél valami különlegességgel, vagy az idei ünnepi menüben kipróbálnál valami újat, ne keress tovább: a vegán kaszinótojás receptje biztos siker lesz.

Feloldhatatlan ellentétnek hangzik egymás mellett ez a két szó: vegán kaszinótojás. Egy pillanatra azonban tegyük félre a kétkedésünket, és nézzük meg, milyen ízek és állagok szükségesek ehhez az ünnepi előételhez.

Mitől lesz „tojásos” a vegán kaszinótojás?

A töltelék helyettesítésével könnyű feladatunk van: hagyományosan ez majonézes-mustáros, tojássárgájával kevert krémből készül, ami egyszerűen elkészíthető növényi összetevőkből is.

Tojásmentes majonéz már szinte minden üzletláncban kapható, de akár házi vegán majonéz is kerülhet bele. Tipikus, kénes ízét pedig egy különleges összetevővel imitáljuk: kala namakkal, azaz az indiai szubkontinensen gyakran használt fekete színű sóval, ami kéntartalmának köszönhetően tojásos illatú és ízű.

A fekete só tehát nem elhagyható és nem helyettesíthető semmi mással, ha az eredetihez hasonló ízű vegán kaszinótojást szeretnél készíteni.

A tojáskrémből készíthetsz egyből dupla vagy tripla adagot is. Egy részéből készülhet vegán kaszinótojás, a többit pedig tálalhatod metélőhagymával megszórva mártogatósként.

A tojásfehérje helyettesítése még a sárgájánál is egyszerűbb. A fehérje nagyon enyhe ízű, „feladata” leginkább az, hogy legyen mibe kanalazni a fűszeres tölteléket. Az interneten fellelhető vegán kaszinótojás-receptek „fehérje” része leggyakrabban agar-agarból, azaz egy különleges növényi zselésítőanyagból készül, amivel imitálható a tojásfehérje sima állaga.

Mi azonban több okból sem ezt a változatot készítjük el: egyrészt törekedtünk a minél egyszerűbb összetevőkre, amikért nem kell különleges boltba menned. Másrészt az agar-agart igen pepecselős munka felfőzni, formába önteni és kikanalazni, főleg ha nincs tojás alakú öntőformád.

És mivel egy ízetlen zselésítőanyagról van szó, így az állagán kívül nem sok érv szólt az agar-agar használata mellett.
Így adott volt a feladat, hogy találjunk egy olyan fehérjehelyettesítőt a vegán kaszinótojás elkészítéséhez, ami:

 • könnyen beszerezhető,
 • nem igényel sok pepecselést és különleges konyhai eszközöket,
 • illetve viszonylag enyhe ízű.

Ha jobban belegondolunk, szinte magától értetődően esett a választásunk az újburgonyára. Ez a teljes értékű, egyszerű zöldség megfőzve meglepően hasonlít a főtt tojásfehérje állagára, méretre is tökéletes, és nem kell formába önteni sem. Ha szkeptikus vagy, csak ennyit mondhatunk: bízz bennünk, és próbáld ki, a végeredményben biztosan pozitívan fogsz csalódni.

Hozzávalók

24 db vegán kaszinótojáshoz

 • 12 db kisebb újburgonya (50-70 gramm/darab)
 • egy adag vegán tojáskrém (kattints a receptünkért!)
 • metélőhagyma vagy kapor és/vagy pirospaprika a tetejére (opcionális)

Elkészítés

 1. Az újburgonyát tedd egy fazék sós vízbe, forrald fel, és közepes lángon, fedő nélkül főzd puhára. Fajtától és mérettől függően 10-20 percre lesz szükséged – egy villával könnyen ellenőrizheted, kész vannak-e már. Ha megfőttek, óvatosan szűrd le, és tedd a burgonyákat egy tál hideg vízbe.
 2. Amíg a krumplik teljesen kihűlnek, készítsd el a fent linkelt recept alapján a vegán tojáskrémet.
 3. Ha kihűltek, hosszában vágd félbe a burgonyákat – ez lesz a vegán kaszinótojás „fehérje” része –, és egy kiskanállal óvatosan kanalazz ki belőlük egy tojássárgányi méretű darabot (vagy amekkorát szeretnél, csak vigyázz, hogy át ne szakítsd a krumplik oldalát).
 4. Ha szeretnéd, a kikanalazott részt hozzákeverheted a töltelékhez (észben tartva, hogy a krumplitól a „tojáskrém” veszíteni fog az ízéből és a sósságából, így lehet, hogy kicsit újra kell fűszerezned).
 5. A tölteléket cukrászzacskóból vagy egy kivágott sarkú műanyag zacskóból, de akár egyszerűen kiskanállal is beletöltheted a burgonyákba. Nem kell spórolni, a töltelék nyugodtan „kilóghat” a krumpliból kis halmokban.
 6. Lefedve, hűtőben tárolva a vegán kaszinótojás akár 1-2 napig is eláll, de azonnal is felszolgálhatod. Közvetlenül tálalás előtt megszórhatod pirospaprikával és/vagy apróra vágott metélőhagymával vagy kaporral.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.