A pogácsák történelmében az egyik legkiemelkedőbb példány kétségkívül a medvehagymás pogácsa. Ez a recept ráadásul nem is egyszerűen csak medvehagymás, hanem még burgonyás is!
Az elmúlt hetekben olvashattad már a medvehagyma-krémleves és a medvehagyma pesto receptjeit. A szezont pedig egy igazi klasszikussal zárjuk: íme egy isteni, pihe-puha burgonyás medvehagymás pogácsa recept, amit még kezdőknek is gyerekjáték elkészíteni.
Bár az elkészítése nem bonyolult, nem fogunk kertelni: ez a recept időigényes, hiszen egy hajtogatott tésztáról van szó, de határozottan megéri a végeredményt tekintve. A legtöbb pogácsatészta tartalmaz valamilyen állati eredetű összetevőt: tejfölt, túrót, sajtot vagy tojást.
Ezért a növényi alapú pogácsa elkészítése kihívást jelenthet azok számára, akik még nem gyakorlottak ezen hozzávalók helyettesítésében. A kihívás azonban nem jelent lehetetlent: íme néhány trükk, amivel könnyen elkerülheted, hogy a vegán pogácsa száraz, fojtós vagy ízetlen legyen.
Mitől lesz igazán jó a medvehagymás pogácsa?
Az első kulcs a puha pogácsához a burgonya: ettől az egyszerű hozzávalótól lesz igazán rugalmas a tészta, ami garantálja, hogy még másnapra sem fog kiszáradni.
A második trükk a megfelelő zsiradék kiválasztásában rejlik. Ezért, ha lehet, jó minőségű vegán vajat használj hozzá sütőmargarin helyett. A sütőmargarin alacsonyabb zsírtartalommal és magasabb víztartalommal rendelkezik, ezért végeredményében szárazabb lesz tőle a pogácsatészta.
A legutolsó trükk pedig a hajtogatás. A tészta készítésekor sokan kihagyják a tészta hajtogatását, pedig ez a kulcs a rétegzett és omlós pogácsához.
Ezeket betartva garantált az isteni végeredmény, és nyugodtan készíthetsz nagyobb adagot, mert légmentesen lefedve napokig friss marad és nem szárad ki.
Vigyázat! A medvehagyma levele könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal, ami mérgező, és esetenként halálos is lehet. Így mindenképpen győződj meg arról, hogy biztonságos, ellenőrzött forrásból szerezted be a növényt.
A medvehagyma gyűjtésére vonatkozó szabályokról itt olvashatsz.
Hozzávalók
- 500 g burgonya (kb. 3 közepes méretű)
- 500 g finomliszt
- 1,5 evőkanál só
- 25 g friss élesztő vagy 8 g porélesztő
- 3 evőkanál vegán tejföl
- 100 ml szójatej
- 200 g vegán vaj*
A lekenéshez
- egy csokor medvehagyma aprítva
- olívaolaj
*Vegán vaj alatt ebben az esetben a legalább 70% zsírtartalmú margarint kell érteni, de ha csak 40-60%-os sütőmargarinhoz jutsz hozzá, akkor tegyél bele 50 grammal többet.
Elkészítés
- A burgonyát pucold meg és vágd kisebb kockákra. Főzd puhára sós vízben, majd törd össze egy krumplinyomóval (nem kell teljesen simára), és tedd félre kihűlni.
- Melegítsd fel langyosra a szójatejet (ne legyen túl meleg), morzsold bele az élesztőt, majd keverd el. Hagyd állni 15 percet, hogy felfusson. (Ha instant élesztőt használsz, akkor csak keverd hozzá a száraz alapanyagokhoz, és utána add hozzá a nedves alapanyagokkal a szójatejet.)
- A kihűlt burgonyához add hozzá a sót és a vegán vajat. Fontos, hogy ne keverd túl, különben ragadós állaga lesz.
- Add hozzá a lisztet, a felfuttatott élesztőt, és dolgozd össze a tésztát, de itt se keverd túl.
- Fedd le tiszta, nedves konyharuhával vagy fóliával és tedd a hűtőbe legalább egy órára, de akár éjszakára is hagyhatod.
- Ezután tedd tiszta, száraz, lisztezett felületre a tésztát (ha nagyon ragad, a tetejét is lisztezd), és nyújtsd ki egy-másfél centi vastag téglalap alakúra. Kend le egy kevés olívaolajjal, majd szórd meg a felaprított medvehagyma harmadával a felületét.
- A tészta alsó egyharmadát hajtsd fel középre, és hajtsd rá a felső harmadát is, majd az egészet hajtsd félbe. Hagyd lefedve pihenni negyedórát, majd ismételd meg ezt még kétszer.
- Az utolsó hajtás után nyújtsd ki a tésztát 2-3 cm vastagra, és egy kisebb vagy közepes pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat.
- Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, és lefedve hagyd fél órát pihenni. Közben melegítsd elő a sütőt 180 ℃-ra.
- Ezután süsd teljesen előmelegített sütőbe 15-20 percig, amíg aranybarna nem lesz a teteje.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.