Most olvasott cikk
A növényi fehérjét fogyasztó nőknél jellemzőbb az egészséges öregedés

A növényi fehérjét fogyasztó nőknél jellemzőbb az egészséges öregedés

Sportos nő almát eszik. Ősz hajú nő a hatvanas évei elején sportedzés után pihen.

Egy friss tanulmány eredményei alapján azoknál a nőknél, akik elegendő fehérjét, méghozzá leginkább növényi eredetű fehérjét fogyasztanak, kisebb arányban alakultak ki krónikus betegségek öregkorukra. Az állati fehérjéket fogyasztóknál a betegségek gyakrabban fordultak elő. Az egészséges öregedés nagy valószínűséggel a növényekben található számos jótékony tápanyagnak is köszönhető.

A bostoni Tufts University kutatói több ezer nő táplálkozási és egészségügyi adatait vizsgálták. Az eredmények alapján elmondható, hogy azoknál a nőknél, akik középkorban fehérjében gazdag étrendet követtek úgy, hogy szükségletüket túlnyomó részben növényekből fedezték, azoknál valószínűbb volt az egészséges öregedés – számolt be a tanulmányról a Medical News Today.

A kutatók a harvardi Nurses Health Study vizsgálat adatait elemezték, hogy megvizsgálják az étrend és az öregkorban jelentkező krónikus betegségek közötti összefüggést. A harvardi vizsgálat 1984 és 2016 között 48.000 egészségügyi dolgozó adatait rögzítette. A résztvevők négyévente kitöltöttek egy kérdőívet, amely a táplálkozási szokásaikra kérdezett rá. Emellett 2014-ben és a vizsgálat végén, 2016-ban egy egészségügyi felmérést is ki kellett tölteniük.

A kutatók ezeket az adatokat felhasználva állapították meg az egyes alanyok fehérjebevitelének mennyiségét, minőségét, valamint a résztvevők egészségügyi állapotát. Ezt követően a betegséget nem említők étrendjét összehasonlították azokéval, akiknél felmerült valamilyen krónikus állapot. Ilyen állapot volt többek között a daganatos megbetegedés, a 2-es típusú cukorbetegség, a veseelégtelenség, a stroke, a Parkinson-kór stb.

Az egészséges öregedés és a növények kapcsolata

A The American Journal of Clinical Nutrition magazinban megjelent kutatás eredményei alapján a növényi fehérjeforrásokat preferáló nők 46 százalékkal nagyobb eséllyel maradtak egészségesek öregkorukra. Vagyis nem jelentkezett náluk egyetlen, a kutatók által összeállított listában szereplő betegség sem.

Akik viszont inkább állati élelmiszerekből fedezték a fehérjeszükségletüket, 6 százalékkal valószínűbb volt, hogy nem maradnak egészségesek, ahogy idősödnek.

A növényekben gazdag étrendet már összefüggésbe hozták a krónikus betegségek alacsonyabb mértékével, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri és egyes daganatos megbetegedések. Habár a fehérje alapvető fontosságú az egészséges öregedés szempontjából, a bizonyítékok alapján a változatos, növényi fehérjeforrásokat tartalmazó étrend a leghatékonyabb az egészséges időskor eléréséhez

– véleményezte a tanulmány eredményeit Kelsey Costa dietetikus.

A kutatók felhívják a figyelmet, hogy tekintettel arra, hogy az alanyok saját maguk szolgáltatták az információkat, lehetnek pontatlanságok vagy valótlanságok. Ráadásul a vizsgált egészségügyi dolgozók túlnyomó része fehér bőrű volt, más etnikumú embereknél az eredmények mások lehetnek.

Továbbá nem tisztázott, hogy az egészségmegőrző hatás mennyiben tulajdonítható pusztán a fehérjének. A növényekben lévő számos más pozitív tulajdonságú hatóanyag (élelmi rost, vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok stb.) valószínűleg szintén hozzájárulhattak az előnyös végeredményhez.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.