Biztosan sokszor megfogadtad már a megbarnult banánokat nézve, hogy „majd sütök belőle banánkenyeret”. Azonban legyünk őszinték: ezek a banánok legtöbbször a kukában végzik. Reméljük, ez a banánkenyér recept sorsfordító lesz.
A szomorú megbarnult banánok rengeteg esetben végzik a kukában: ez a legnagyobb mennyiségben pazarolt gyümölcs. Sokan csak a teljesen sárga banánt hajlandók fogyasztani, és amint barna pöttyök jelennek meg rajta, kidobják őket. Pedig tökéletesen ehetők ezek a banánok is, sőt, ezekből lehet a legistenibb desszerteket készíteni.
A banánkenyér talán a legnépszerűbb banánmentő recept, ami nem véletlen. Ugyanis nemcsak isteni finom, de pár perc alatt összeállítható és kevés eszközt igényel, így nem is kell sokáig takarítani utána.
Ha te is eltökélt banánmentő szeretnél lenni, akkor a banánkenyér mellett itt van még néhány recept:
- Banánfagyi: Az érett banánokat pucold meg, karikázd fel és dobd be a fagyóba. Ebből később isteni banánfagyit tudsz készíteni különböző ízesítésekkel.
- Banános muffin: Hasonlóan a banánkenyérhez, a banános muffint is csak össze kell kutyulni, és már mehet is a sütőbe. Ennek az ízesítését is fantáziád szerint variálhatod.
- Banoffee pie: Ez a mennyei banános-karamellás pite sütés nélkül készül, így kezdő konyhaművészek is bátran nekiveselkedhetnek.
Hozzávalók
- 3 közepes méretű érett banán
- 250 g finomliszt
- 120 g nádcukor
- 2 evőkanál őrölt lenmag
- 12 g (egy csomag) sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 120 ml olaj
- 100 ml növényi tej
- 1 evőkanál almaecet vagy citromlé
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csipet só
Opcionálisan kerülhet bele
- durvára vágott dió
- durvára vágott étcsokoládé
Banánkenyér elkészítése
- Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
- Az almaecetet vagy a citromlevet keverd a növényi tejhez, és tedd félre tíz percre.
- A banánokat tedd egy tálba és egy villával törd simára.
- Add hozzá a cukrot, az olajat, az almaecetes növényi tejet és a vaníliakivonatot, majd jól keverd össze.
- Egy másik tálban keverd össze a többi száraz hozzávalót: a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat és a sót. Ízlés szerint keverj hozzá durvára vágott étcsokit vagy diót. Végül öntsd hozzá a nedves hozzávalókat, és óvatosan, nem túlkeverve keverd össze.
- Öntsd a masszát egy sütőpapírral bélelt őzgerinc formába vagy egy kisebb tepsibe.
- Teljesen előmelegített sütőben süsd 45-50 percig.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.