Most olvasott cikk
Meggyes-banános muffin

Meggyes-banános muffin

Meggyes-banános muffin - Prove.hu

A muffin a gyorsan elkészíthető, nehezen elrontható kevert sütik koronázatlan királya: semmi extrázás, semmi különleges összetevő, semmi nehezen kivitelezhető konyhatrükk.

Az elkészíthető kombinációknak pedig csak a konyhádban épp fellelhető összetevők szabnak határt.

Az itt bemutatott változatot is nyugodtan variálhatod: a banán az alaprecepthez tartozik, mert az ízesítés mellett egyben édesítésre és kötőanyagként is használjuk, de meggy helyett kipróbálhatod csokival, dióval, áfonyával, citrommal, barackkal, és még millió más összetevővel.

Mivel ehhez a muffinhoz az édesítéshez banánt és almaszószt használunk, ezért csak minimális extra édesítő és olaj kell bele, ráadásul fele-fele arányban teljes kiőrlésű liszttel készül, így akár viszonylag egészséges reggelinek is tökéletes.

Hozzávalók

12 db muffinhoz

  • 125 gramm finomliszt (1 bögre)
  • 125 gramm teljes kiőrlésű liszt (1 bögre)
  • 2 evőkanál semleges ízű olaj (nem margarin)
  • 120 ml szójatej (más növényi tej nem jó)
  • 1 teáskanál almaecet
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 3 közepes méretű érett (!) banán
  • 1 bögre magozott meggy + egy evőkanál liszt
  • ½ közepes alma + 1 evőkanál olaj + 1 evőkanál finomliszt
  • 50 ml víz
  • 2 evőkanál agávészirup
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 csipet só

Meggyes-banános muffin elkészítése

  1. 120 ml szójatejben alaposan keverj el egy teáskanál almaecetet, majd tedd félre tíz percre (ki fog csapódni, ne ijedj meg, nekünk pont ez kell majd).
  2. Az almát kis lyukú reszelőn reszeld le. Egy kis lábasban hevíts fel egy evőkanál semleges ízű olajat, majd alacsony lángon piríts rajta egy evőkanál finomlisztet egy-két percig. Tedd hozzá az almát, forgasd össze, majd öntsd fel kb. 50 ml vízzel, és kb. 3-4 percig főzd. Zárd el és tedd félre.
  3. Kb. mostanában melegítsd elő a sütőt 180 fokra, egy tálban pedig keverj össze egy-egy bögre finomlisztet és teljes kiőrlésű lisztet, egy teáskanál sütőport, egy teáskanál szódabikarbónát, és egy csipet sót.
  4. Egy másik tálban keverd össze a legalább szoba-hőmérsékletűre hűlt almaszószt, két evőkanál agávészirupot, két evőkanál olajat, egy teáskanál vanília kivonatot, két villával pépesre tört banánt, és a tíz percre félretett almaecetes szójatejet.
  5. Kb. négy részletben lassú mozdulatokkal, óvatosan keverd hozzá a lisztes keveréket a nedves hozzávalókhoz. Ne keverd túl: a könnyű, levegős, nem tömör muffin titka az, hogy épp csak összeforgatjuk a hozzávalókat. Nem baj, ha picit csomós marad.
  6. Egy bögre meggyet keverj össze egy evőkanál liszttel (így elkerüljük, hogy eláztassa a muffintésztát), a harmadik banánt vágd kis kockákra, és óvatosan forgasd bele mindkét gyümölcsöt a muffintésztába.
  7. A muffinformákat olajozd ki vagy használj papírkapszlit, majd töltsd meg ¾-ig őket muffintésztával. 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sülnek. 20 percnél végezz tűpróbát: hústűvel vagy villával szúrj mély lyukat az egyik muffin közepébe, és ha nem ragad rá semennyi tészta, akkor kész vannak a muffinjaid. Fontos: csak akkor rakd be a muffinokat a sütőbe, ha teljesen felforrósodott a sütő, valamint 20 percig egyáltalán, résnyire se nyisd ki az ajtaját, különben összeesnek és tömörek lesznek a muffinjaid.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.