A muffin a gyorsan elkészíthető, nehezen elrontható kevert sütik koronázatlan királya: semmi extrázás, semmi különleges összetevő, semmi nehezen kivitelezhető konyhatrükk.
Az elkészíthető kombinációknak pedig csak a konyhádban épp fellelhető összetevők szabnak határt.
Az itt bemutatott változatot is nyugodtan variálhatod: a banán az alaprecepthez tartozik, mert az ízesítés mellett egyben édesítésre és kötőanyagként is használjuk, de meggy helyett kipróbálhatod csokival, dióval, áfonyával, citrommal, barackkal, és még millió más összetevővel.
Mivel ehhez a muffinhoz az édesítéshez banánt és almaszószt használunk, ezért csak minimális extra édesítő és olaj kell bele, ráadásul fele-fele arányban teljes kiőrlésű liszttel készül, így akár viszonylag egészséges reggelinek is tökéletes.
Hozzávalók
12 db muffinhoz
- 125 gramm finomliszt (1 bögre)
- 125 gramm teljes kiőrlésű liszt (1 bögre)
- 2 evőkanál semleges ízű olaj (nem margarin)
- 120 ml szójatej (más növényi tej nem jó)
- 1 teáskanál almaecet
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 3 közepes méretű érett (!) banán
- 1 bögre magozott meggy + egy evőkanál liszt
- ½ közepes alma + 1 evőkanál olaj + 1 evőkanál finomliszt
- 50 ml víz
- 2 evőkanál agávészirup
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 csipet só
Meggyes-banános muffin elkészítése
- 120 ml szójatejben alaposan keverj el egy teáskanál almaecetet, majd tedd félre tíz percre (ki fog csapódni, ne ijedj meg, nekünk pont ez kell majd).
- Az almát kis lyukú reszelőn reszeld le. Egy kis lábasban hevíts fel egy evőkanál semleges ízű olajat, majd alacsony lángon piríts rajta egy evőkanál finomlisztet egy-két percig. Tedd hozzá az almát, forgasd össze, majd öntsd fel kb. 50 ml vízzel, és kb. 3-4 percig főzd. Zárd el és tedd félre.
- Kb. mostanában melegítsd elő a sütőt 180 fokra, egy tálban pedig keverj össze egy-egy bögre finomlisztet és teljes kiőrlésű lisztet, egy teáskanál sütőport, egy teáskanál szódabikarbónát, és egy csipet sót.
- Egy másik tálban keverd össze a legalább szoba-hőmérsékletűre hűlt almaszószt, két evőkanál agávészirupot, két evőkanál olajat, egy teáskanál vanília kivonatot, két villával pépesre tört banánt, és a tíz percre félretett almaecetes szójatejet.
- Kb. négy részletben lassú mozdulatokkal, óvatosan keverd hozzá a lisztes keveréket a nedves hozzávalókhoz. Ne keverd túl: a könnyű, levegős, nem tömör muffin titka az, hogy épp csak összeforgatjuk a hozzávalókat. Nem baj, ha picit csomós marad.
- Egy bögre meggyet keverj össze egy evőkanál liszttel (így elkerüljük, hogy eláztassa a muffintésztát), a harmadik banánt vágd kis kockákra, és óvatosan forgasd bele mindkét gyümölcsöt a muffintésztába.
- A muffinformákat olajozd ki vagy használj papírkapszlit, majd töltsd meg ¾-ig őket muffintésztával. 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sülnek. 20 percnél végezz tűpróbát: hústűvel vagy villával szúrj mély lyukat az egyik muffin közepébe, és ha nem ragad rá semennyi tészta, akkor kész vannak a muffinjaid. Fontos: csak akkor rakd be a muffinokat a sütőbe, ha teljesen felforrósodott a sütő, valamint 20 percig egyáltalán, résnyire se nyisd ki az ajtaját, különben összeesnek és tömörek lesznek a muffinjaid.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.