Ez a recept többféle variációban évek óta az egyik kedvence a virtuális vegán közösségnek, és nem véletlenül.

Pofonegyszerű elkészíteni, kevés összetevő kell hozzá, a végeredmény pedig rettenetesen finom, ázsiai ízvilágra emlékeztető, ropogós karfiol, ami tökéletes előételként, nasiként, vagy sült rizzsel akár főételként is.

Hozzávalók

25-30 karfiolfalathoz

A panírhoz:

  • 1 közepes fej karfiol
  • 1 bögre búzaliszt
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 bögre édesítetlen növényi tej
  • 4 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 bögre panko morzsa (sima zsemlemorzsa is jó, ha nincs más)
  • ½ teáskanál só

Az édes-savanyú szószhoz:

  • 1/3 bögre (78 ml) agaveszirup
  • 1/3 bögre (78 ml) ketchup vagy édes chiliszósz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 2 narancs leve (vagy 140 ml dobozos narancslé)
  • 1/3 bögre (78 ml) fehérborecet vagy rizsecet (ha más nincs, 10%-os ételecet is megteszi)
  • opcionális: szezámmag és metélőhagyma a tálaláshoz
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő

Édes-savanyú karfiolfalatok elkészítése

  1. A karfiolt alaposan mosd meg, majd vágd akkora rózsákra, amekkora falatkákat szeretnél. (Kb. rántott karfiol méretűre érdemes, vagy annál valamivel kisebbre.) A sütőt melegítsd elő 220 fokra.
  2. Egy nagy tálban keverj össze egy bögre búzalisztet, négy evőkanál kukoricakeményítőt, egy teáskanál fokhagymaport, és fél teáskanál sót. Habverővel folyamatosan kevergetve szép lassan adagolj hozzá egy bögre növényi tejet és egy evőkanál olívaolajat, és keverd csomómentesre.
  3. A karfiolokat tedd egy akkora tálba, amekkorában meg tudod őket keverni, majd öntsd rá a lisztes mixet, és jó alaposan keverd össze.
  4. Egy széles tányérba önts egy bögre panko morzsát, és forgasd bele a karfiolrózsákat. Helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, és ha a sütő teljesen felmelegedett, 20 percig süsd őket.
  5. Miközben a karfiol sül, készítsd el az édes-savanyú szószt: ehhez először két evőkanál kukoricakeményítőt tegyél egy pohárba, és két narancs levét keverd hozzá villával addig, amíg csomómentes nem lesz. Ezt tedd egy magasabb falú serpenyőbe, és keverj hozzá két evőkanál szójaszószt, 1/3 bögre agaveszirupot, 1/3 bögre ketchupot vagy édes chiliszószt, két gerezd zúzott fokhagymát, és 1/3 bögre fehérbor- vagy rizsecetet. Közepesen magas lángon kevergesd, amíg be nem sűrűsödik, ekkor vedd le a lángot közepesre, és főzd kb. két percig.
  6. Ha a karfiol kész, vedd ki a sütőből, és alaposan forgasd bele a rózsákat a még langyos édes-savanyú szószba. A sütőt vedd le 200 fokra, és még 6-7 percig süsd a karfiolt a sütőben úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Tálaláskor megszórhatod fehér vagy fekete szezámmaggal és metélőhagymával.