Almás-vaníliás kosárkák

Almás-vaníliás kosárkák - Prove.hu

Ezt a süteményt a portugál pastel de nata inspirálta.

Ezt az egyszerű, gyorsan elkészíthető, tökéletes vendégvárót itt most az eredeti, tojással készülő vaníliasodós verzió helyett növényi alapú sodóval készítjük el, és azzal a csavarral, hogy fahéjas alma is kerül bele.

Hozzávalók

12 kosárkához

  • 1 csomag friss leveles tészta
  • 1 nagy vagy másfél közepes alma (zöldalma a legjobb)
  • ½ teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál jó minőségű margarin
  • 120 ml növényi tej (½ bögre)
  • 1 konzerv kókusztej (csak a sűrű rész kell, fölözd le, a vizet az alján nem használjuk fel)
  • 4 + 1 evőkanál agaveszirup
  • 3 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 1 csipet kurkuma

 

Almás-vaníliás kosárkák elkészítése

  1. Először is tedd hűtőbe a leveles tésztát, és csak akkor vedd ki, amikor felhasználod.
  2. A sodóval kezdjük: ehhez egy pohárba tegyél három evőkanál keményítőt, majd adj hozzá egy löttyintésnyi növényi tejet. Egy villával keverd csomómentesre, majd adagold hozzá szépen a többi tejet is. Ha elkeverted, egy kisebb lábasba öntsd bele egy konzerv kókusztej lefölözött részével, négy evőkanál agavesziruppal, és két teáskanál vanília kivonattal.
  3. Közepesen magas lángon kezdd el melegíteni, és közben habverővel folyamatosan kevergesd, mert könnyen leég. Amint felforrt, vedd vissza a lángot közepesen alacsonyra. Onnantól fogva, hogy besűrűsödött (a melegítés elejétől számítva kb. 5-6 perc), még 1-2 percig kevergesd, majd zárd el, és keverj hozzá egy csipet kurkumát. Hagyd, hogy legalább szobahőmérsékletűre hűljön, mielőtt felhasználod (időnként kevergesd meg hűlés közben).
  4. Előkészítjük az almát: ehhez hámozd meg, vágd ki a magházat, majd egy késes aprítóban aprítsd össze kis darabokra, vagy késsel vágd kb. ½ cm-es kis kockákra. Tedd bele az almakockákat egy kis lábasba egy lötty vízzel, és közepes lángon, fedő nélkül kezdd el párolni, időnként megkeverve. 2-3 perc elteltével tegyél hozzá egy teáskanál jó minőségű margarint, fél teáskanál fahéjat és egy evőkanál agaveszirupot, majd párold még 2-3 percig. Tedd félre, és hűtsd legalább szobahőmérsékletűre, mielőtt felhasználod.
  5. Most előkészítjük a tésztát: először is melegítsd elő a sütőt 230 fokra, vegyél elő egy 12-es muffinformát, majd vedd ki a hűtőből a leveles tésztát. Szorosan tekerd fel (a rövidebb oldala felől, tehát úgy, hogy nagyobb átmérőjű, de rövidebb kígyót kapj), majd egy éles késsel vágd 12 darabra (ha nincs késéleződ, inkább recés kést használj, hogy minél kevésbé nyomd szét őket). A kis csiguszokat állítsd talpra, majd nyomd szét és nyújtsd ki úgy, hogy akkora korongokat kapj, ami pont beleillik egy muffinformába. Igazgasd a korongokat úgy, hogy mindenhol a muffinforma aljához és oldalához simuljanak.
  6. A kihűtött fahéjas almából halmozz kicsi adagokat a sütőformák aljára úgy, hogy csak a közepén legyen (tehát a tészta széle maradjon üres). Ezután pedig kanalazz rá a kihűlt vaníliasodóból úgy, hogy ⅔ részig legyenek tele a muffinformák (ha túl sok a töltelék, inkább tedd el valamilyen más sütihez, pár napig jó a hűtőben; ha ugyanis túlságosan teletöltöd a muffinformákat, a sütőben ki fognak folyni). Forró sütőben, 230 fokon (vigyázz, amikor kinyitod, nagyon forró!) kb. 12 perc alatt süsd a kosárkákat aranybarnára. Ahogy kihűl, úgy fog egyre jobban megszilárdulni a vaníliasodó — az igazi portugál pastel de nata állaga egészen olyan, mint a francia krémesé, de természetesen melegen is finom.
Hozzászólások (0)

Mi a véleményed?

Az e-mail címed természetesen nem kerül ki a nyilvánosság elé.

© 2018-2022 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.