A sorbet kivételével a legtöbb boltban kapható fagyi tejjel készül, és bár egyre több helyen bukkannak fel mandula- vagy rizsalapú változatok is, azért jó, ha tudod, hogy a vegánok fagyi-mentsvára a banán.
Lefagyasztva, majd pépesítve tökéletes állaga lesz, és mindenféle ízesítéssel elkészítheted. Itt négy variációt mutatunk be, amik alapján elindulhatsz, és elkészítheted a saját kreálmányaid.
Hozzávalók
ízenként kb. két gombóc fagyihoz
Nagyjából két gombócnyi fagyihoz mindegyik változathoz egy banán szükséges. Először is vágd a banánt karikákra, majd fagyaszd le legalább két órára úgy, hogy a karikák ne érjenek egymáshoz.
Úgy kapod a legtökéletesebb állagot, ha teljesen fagyosan turmixolod a banánt, úgyhogy ha többféle ízt vagy adagot készítesz el, egyszerre csak annyi banánt vegyél ki a fagyasztóból, amennyit azonnal fel fogsz használni.
A banánfagyit akár azonnal is fogyaszthatod, de legalább fél órára visszafagyasztva lesz igazán tökéletes az állaga.
Mogyoróvajashoz:
- 1 banán
- másfél evőkanál mogyoróvaj
- 1 pici lötty vaníliakivonat
Elkészítés
- Turmixold össze a banánt a mogyoróvajjal és a vaníliakivonattal, amíg teljesen homogén állagú nem lesz.
Kávéshoz:
- 1 banán
- 2 evőkanál édes növényi tejszín vagy kókuszkrém
- ⅔ teáskanál instant kávé
- egy pici lötty vaníliakivonat
Elkészítés
- A növényi tejszínt/kókuszkrémet melegítsd fel, és oldd fel benne a kávét. Várd meg, amíg teljesen kihűl, majd turmixold össze a banánnal és a vaníliakivonattal.
Csokishoz:
- 1 banán
- 2 teáskanál édesítetlen kakaópor
Elkészítés
- Turmixold össze a kakaóport a banánnal, amíg teljesen homogén állagú nem lesz.
Chunky monkey-hoz:
- 1 banán
- másfél evőkanál durvára vágott dió
- másfél evőkanál durvára vágott étcsoki
- egy lötty vaníliakivonat
Elkészítés
- Turmixold össze a banánt a vaníliakivonattal, amíg teljesen sima nem lesz, majd keverd hozzá a diót és a csokit.
Tipp: ha olyan összetevőt teszel a banánfagyiba, ami vizesíti az állagát, pl. bogyós gyümölcsöket, akkor visszafagyasztás után már nem lesz annyira krémes állagú. Úgyhogy a legjobb, ha ezekhez a változatokhoz egy-egy evőkanál magvajat, pl. mogyoró-, mandula- vagy kesudióvajat vagy tahinit is használsz.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.