Vegán tiramisu

Vegán tiramisu - Prove.hu

Lehetnénk szerények, és mondhatnánk, hogy végül is tök jó ez a vegán tiramisu, majdnem olyan jó, mint az eredeti. De kicsit feleslegesnek érezzük, főleg annak tudatában, hogy tudjuk, ez a recept mindenféle túlzás nélkül felül fogja múlni minden várakozásodat.

Most főleg azokhoz szólunk, akik újonnan áttérve a növényi étrendre már eltemették és megsiratták a kedvenc délutáni-kávé-mellé desszertjüket: elő a feszítővassal és tessék felnyitni azt a koporsót, mert a tiramisu növényi lábakon is él és virul, és köszöni, jobban van, mint bármikor.

Csak egy kérése van: jó előre készítsd el, mert sokkal jobb élményt tud nyújtani, ha egy éjszakát, de legalább négy órát pihenhet a hűtőben, mielőtt felvágod.

Hozzávalók

1 kisebb jénai tálhoz/tepsihez*

A piskótához:

  • 20 dkg liszt (1 + ¼ bögre)
  • 2 evőkanál agaveszirup**
  • 1 és ½ teáskanál vanília kivonat
  • 2 evőkanál olívaolaj + egy kevés a tepsihez
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 2 teáskanál almaecet
  • 1 csipet só
  • 160 ml víz (⅔ bögre)

* Kb. 20×15 cm-es tepsiben felépítve lesz szép magas — ugyanekkora adag nagyobb tepsiben is elkészíthető, de két dolgot tarts szem előtt: a piskótád vékonyabb lesz, ezért hamarabb fog megsülni a sütőben, illetve a krémrétegek vékonyabbak lesznek.

** A receptben több helyen is agaveszirupot használunk, de ez akár lehet tápiókaszirup vagy rizsszirup is, azzal a különbséggel, hogy ezekből jóval többre lesz szükséged, mert kevésbé édesek, mint az agaveszirup. Arra figyelj, hogy ha több szirupot használsz, az folyadékot is fog adni a piskótához (és a krémhez, ha ahhoz is többet használsz), tehát minden egyes hozzáadott evőkanál szirup esetében fél evőkanállal kevesebb vizet (a krém esetében növényi tejet) adj hozzá.

A krémhez:

  • 30 dkg kesudió (2 bögre)
  • 4 evőkanál agaveszirup
  • 120 ml növényi tej (½ bögre)
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 csipet só

A locsoláshoz:

  • 1 bögre erős főzött kávé*
  • 2 evőkanál agaveszirup

A szóráshoz:

  • jó minőségű cukrozatlan kakaópor

*Az instant kávé nem jó hozzá — és a főzött kávéhoz nem feltétlenül kell kávéfőző! Csak igazi darált kávé, amit aztán french press-szel is elkészíthetsz, vagy simán török kávéként, amit hagysz leülepedni, és lekanalazod róla a kávét.

Vagy szaladj el a legközelebbi kávélelőhelyre. (Lehet, hogy csak a felső szomszédig kell menned?) Hidd el, még a legolcsóbb, automatás főzött kávéval is mérföldekkel jobb lesz a végeredmény, mint granulátummal! Igazán nem éri meg instant kávéval elrontani ezt a csodás desszertet.

 

Vegán tiramisu elkészítése

  1. A piskótával kezdjük, aminél először is egy kis tepsiméretekre vonatkozó magyarázatra van szükség: egy réteg piskóta a tiramisu aljára fog kerülni, egy pedig a közepére, ezért vagy két db kb. 20×15 cm-es tepsiben/jénai tálban kell megsütnöd őket, vagy egy kb. 40×30 cm-es tepsiben, és utána kettévágni. A második megoldást csak akkor javaslom, ha tényleg van egy kisebb tepsid, amiben felépítheted a tiramisut, és egy olyanod, ami egészen pontosan kétszer akkora. Ha nincs két ugyanakkora méretű kicsi tepsid, semmi gond, gyorsan megsül a piskóta: ha kihűlt, vedd ki, olajozd ki újra a formát, és süsd meg a második adagot. (Ne aggódj azon, hogy egyben jöjjön ki a piskóta, egyáltalán nem fog változtatni a végeredményen, ha néhány helyen eltörik!)
  2. Most pedig jöjjön az elkészítés: ehhez először is melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd egy tálban keverj össze 100 gramm lisztet egy teáskanál sütőporral, egy késhegynyi szódabikarbónával és egy csipet sóval. Egy külön tálban keverj össze 80 ml vizet egy teáskanál vanília kivonattal, egy evőkanál sziruppal, egy evőkanál olívaolajjal és egy teáskanál almaecettel. A lisztes keveréket 2-3 részletben adagold hozzá a nedves hozzávalókhoz, és éppen csak keverd össze óvatos mozdulatokkal (nem szabad túlkeverni).
  3. Egy kisebb tepsit (lásd feljebb részletesebben) olajozz ki minden oldalán, majd simítsd el benne a piskótatészta felét. Csak akkor tedd be a sütőbe, ha a sütő már teljesen forró, és kb. 20 percig süsd (közben ne nyisd ki a sütőt résnyire sem). A piskóta második felével ugyanígy járj el.
  4. Miközben a piskóta sül, jöhet a krém: ehhez a kesudiót tedd food processorba vagy késes aprítóba (ha nincs más, botmixer is megteszi). Lehet, hogy több részletben kell majd összeaprítanod, ennek megfelelően oszd el a növényi tejet, a kókuszzsírt és az agaveszirupot is (tehát ha pl. három részletben tudod a kesudiót krémesíteni, a többi összetevőnek is az ⅓ részét tedd hozzá minden adaghoz). Legyél türelmes: annál jobb lesz a végeredmény, minél krémesebbre darálod a kesudiót. A végén alaposan keverd össze a külön-külön krémesített adagokat, és keverd hozzá a vanília kivonatot és egy csipet sót.
  5. A kávés locsoláshoz egyszerűen keverd össze a kávét az agavesziruppal. Ha a kávé és a piskóta is teljesen kihűlt, akkor a kávé felét szépen locsold rá az alsó réteg piskótára úgy, hogy mindenhova egyenlően jusson.
  6. Oszlasd el a kesukrém egyik felét a piskótán, szitálj rá (teaszűrővel) egy vékony réteg kakaóport, majd tedd a fagyasztóba 15 percre (ha nem fér be a fagyasztóba a formád, akkor hűtőbe tedd, legalább 45 percre).
  7. Erre a rétegre óvatosan helyezd rá a második réteg piskótát, majd oszlasd el rajta a kávészirup másik felét, végül pedig a kesukrém másik felét is. Erre is szitálj egy réteg kakaóport. Legalább négy órára tedd hűtőbe (tényleg megéri várni — mérföldekkel jobb lesz, mintha azonnal felvágnád, az ízét és az állagát tekintve is).