Most olvasott cikk
Erdei gyümölcsös vegán sajttorta

Erdei gyümölcsös vegán sajttorta

Erdei gyümölcsös vegán sajttorta - Prove.hu

A sajttorta azon sütik közé tartozik, amiről sokan azt gondolják, növényi alapú összetevőkből nem lehet igazán finomat készíteni. Most kipróbált, számos baráti és családi eseményen helytállt recepttel bizonyítjuk, hogy de, igenis lehet.

Bár a növényi alapú tortákat, főleg a sajttortát trendi nyersen, kesudióból elkészíteni, mi most az igazi New York-i, sütőben sült sajttortát alkottuk meg krémsajt helyett tofuval.

Hozzávalók

20 cm átmérőjű tortához

Az alaphoz:

  • 15 dkg zabkeksz (több véletlenül vegán márka is létezik, csekkold az összetevőket)
  • 2 evőkanál kókuszzsír

A töltelékhez:

  • 3 csomag natúr tofu (3×180 gramm)
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 5 evőkanál agaveszirup
  • 1 citrom reszelt héja
  • ⅓ bögre (80 ml) vaníliás növényi tej*
  • 3 evőkanál étkezési keményítő

*Számtalan kísérlet után az a konklúzió, hogy vaníliás növényi tejjel a legtökéletesebb az ízvilága (mi szójatejet használtunk az intenzívebben vaníliás fajtából). De ha nem jutsz hozzá, akkor egy csomag vaníliás cukor (ez esetben mínusz egy evőkanál agaveszirup) vagy egy teáskanál vaníliakivonat is megteszi.

A tetejére:

  • ½ csomag (főzős) vaníliás pudingpor
  • 150 ml szénsavas málnás üdítő
  • 1 evőkanál barnacukor
  • ¾ bögre a kedvenc erdei gyümölcsödből (lehet mix is)

 

Erdei gyümölcsös vegán sajttorta elkészítése

  1. A sütőt melegítsd elő 180 fokra, majd 150 gramm zabkekszet késes aprítóban apríts egészen morzsásra (ne maradjanak benne nagyobb darabok), majd adagolj hozzá két evőkanál (szobahőmérsékletű vagy olvasztott) kókuszzsírt, és még egyszer alaposan aprítsd össze. Ha nincs késes aprítód, nyújtófával vagy bármi más nehezebb konyhai eszközzel is összetörheted a kekszet — ez esetben a kókuszzsírt olvasztva keverd hozzá. Enyhén olajozd ki a tortaformád, majd nyomkodd bele a kekszes mixet és tedd félre, amíg a töltelék elkészül.
  2. Egy pohárba tegyél 3 evőkanál keményítőt, először egy löttyintésnyi vaníliás növényi tejjel keverd villával csomómentesre, majd add hozzá a többi tejet is (összesen 80 ml-t).
  3. Késes aprítóban vagy egy nagy tálban botmixerrel krémesítsd a három csomag tofut, öt evőkanál agaveszirupot, egy evőkanál kókuszzsírt, és a keményítővel elkevert növényi tejet. A végén reszeld bele egy citrom héját (ezután már ne turmixold).
  4. A tofus keveréket oszlasd el a tortaformában. Óvatosan rázd meg a formát jobbra-balra néhányszor, így nem maradnak benne levegőbuborékok, és mindenhol egyenlő mennyiségű töltelék lesz. 180 fokon kb. 40 percig süsd.
  5. Miközben a sajttorta sül, elkészítjük a tetejére a zselét: ehhez először is kb. ¼ bögre erdei gyümölcsöt (mi kékáfonyát használtunk) turmixolj el egy evőkanál vízzel, a többit pedig tedd félre díszítésnek. Ezután egy pohárba mérd ki egy csomag vaníliás pudingpor felét, adagolj hozzá 150 ml málnás üdítőt, villával keverd csomómentesre, majd öntsd a keveréket egy kisebb lábasba. Forrald fel, és közepesen alacsony lángon egy evőkanál barnacukor hozzáadásával habverővel addig kevergesd, amíg be nem sűrűsödik. Ha elzártad, keverd hozzá az elturmixolt gyümölcsöt. Még langyosnak kell lennie, amikor a sajttortára teszed, tehát akkor kezdd el elkészíteni, amikor kb. húsz perc van hátra a sütésből.
  6. Ha a sajttorta megsült, várd meg, amíg langyosra hűlt, majd oszlasd el rajta a gyümölcsös zselét, rendezd el rajta az erdei gyümölcsöt úgy, ahogy szeretnéd, és tedd hűtőbe legalább másfél órára (ez torta és a zselé állaga miatt is fontos).