Most olvasott cikk
Olasz paradicsomos bableves tésztával

Olasz paradicsomos bableves tésztával

Olasz paradicsomos bableves tésztával - Prove.hu

A nemzetközi konyhák közül mi, magyarok szinte minden bizonnyal az olaszt szeretjük a legjobban.

Ez talán nem csak azért van, mert a paradicsomos, enyhén fűszerezett ízvilág közel áll a szívünkhöz, hanem azért is, mert ugyanúgy, mint nálunk, az olasz népi konyhában is az egyszerű, olcsón beszerezhető összetevőkből álló receptek uralkodnak.

A pénztárcabarát és egyszerű olasz ételeknek ékes példája a pasta e fagioli, azaz a tésztás, paradicsomos, sűrű bableves (akár egytálételnek is mondhatnánk), ami ráadásul mindenféle trükközés és helyettesítés nélkül teljesen növényi alapú, és tökéletes kísérője a hideg, téli estéknek.

Hozzávalók

4-5 adaghoz

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy fej hagyma
  • 4 közepes gerezd fokhagyma
  • 2 nagyobb szál répa (kb. 20 dkg)
  • 2 szál szárzeller
  • 2 konzerv cannellini bab (ha nem kapsz, akkor a vörösbabnak és a tengerészbabnak a leghasonlóbb az íze)
  • 1 konzerv darabolt paradicsom, vagy 40 dkg friss paradicsom kicsire kockázva
  • 150 ml passzírozott paradicsom (paradicsompüré)
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • ½ teáskanál füstölt paprika
  • 2 db babérlevél
  • frissen őrölt bors
  • 1 liter zöldségalaplé (zöldségleveskockából vagy poralapból)
  • 20 dkg tojásmentes levestészta, szarvacska, vagy bármilyen rövidebb csőtészta
  • 2 evőkanál friss petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál citromlé
  • a tálaláshoz opcionálisan: ciabatta

 

Olasz paradicsomos bableves elkészítése

  1. A répát és a szárzellert kockázd fel, a hagymát pedig vágd finomra, majd az összes zöldséget egy nagy lábasban két evőkanál olívaolajon, közepesen alacsony lángon pirítsd kb. 10 percig. Félúton, azaz kb. öt perc után egy jó nagy csipet sót tegyél rájuk.
  2. A fokhagymát vágd apróra vagy zúzd össze, és ha a zöldségek már 10 perce sülnek, vedd a lángot alacsonyra, keverd a fokhagymát a lábas tartalmához a szárított oregánóval és a füstölt paprikával együtt, és további két percig folyamatosan kevergesd.
  3. Most mehetnek bele a paradicsomok: a darabolt és a passzírozott is, valamint a két babérlevél, és jó sok frissen őrölt bors és só.
  4. Ha összeforgattad az összetevőket, öntsd fel a lábas tartalmát egy liter zöldségalaplével, és vedd a lángot magasra. Ha felforrt, vedd vissza közepesen alacsonyra, és fedő alatt kb. 20 percig hagyd a levest rotyogni.
  5. Ha már majdnem késznek ítéled a zöldségeket, akkor keverd bele a tésztát. Innentől kezdve már maximum öt percig főzd: a forró levesben a tészta ugyanis a tűzhely elzárása után tovább fog puhulni, és a szétfőtt tésztánál kevés szomorúbb dolog létezik. Mielőtt elzárod, kóstold, és ha kell, adj még hozzá sót.
  6. Ha elzártad, keverj bele két evőkanál friss petrezselyemzöldet és egy evőkanál citromlevet. Sütőben enyhén ropogósra pirított kenyérrel tálald — legjobb hozzá a ciabatta.