Ez a világ egyik legegyszerűbb salátája, és ennek ellenére — vagy talán pont emiatt — az egyik legfinomabb is.
Emellett kizárólag olyan hozzávalókat tartalmaz, amik itthon is megteremnek, ráadásul télen is, így a hidegebb hónapokban az egyik legjobb vitaminbomba ez a saláta.
Hozzávalók
4-5 adaghoz
- 2 közepes alma (kb. 25 dkg)
- 2 nagyobb répa (kb. 20 dkg)
- 2 nyers cékla (kb. 23 dkg)
- egy evőkanál agave-, rizs- vagy juharszirup (ízlés szerint lehet kicsit több is)
- két evőkanál citromlé
- egy teáskanál üveges reszelt torma (vigyázz: nem mindegyik bolti típus vegán)
- opcionális: 2 evőkanál tojásmentes majonéz vagy cukrozatlan növényi joghurt/tejföl
- só
Tormás alma-répa-céklasaláta elkészítése
- Hámozd meg az almát, a céklát és a répát (az almát utoljára, különben megbarnul).
- Nagy lyukú reszelőn reszeld le őket, vagy késes aprítóban aprítsd őket kis darabokra, és egy nagy tálban keverd össze egy nagy csipet sóval.
- Tíz percre tedd félre, majd a kezeddel, vagy egy szűrőben nyomkodd ki belőle a vizet. Nem kell, hogy csontszáraz legyen, de ne maradjon túl vizes sem (a tál alján mindig összegyűlik a zöldségekből kieresztett víz, ne felejtsd el azt sem leönteni).
- Keverd hozzá az alma-répa-cékla mixhez a választott szirupod, a citromlevet és a tormát, valamint ha használsz, akkor a majonézt is. Kóstold meg, és ha szükségesnek érzed, tegyél még bele sót. Jó köret szinte bármilyen főétel mellé, de a reggeli pirítós tetejére vagy mellé is isteni.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.