Most olvasott cikk
Vegán székelykáposzta

Vegán székelykáposzta

Vegán székelykáposzta - Prove.hu

Bevallom, a székelykáposzta nem tartozott azon magyaros ételek közé, amit magamtól valaha megpróbáltam volna növényi alapon elkészíteni. Valamiért úgy élt bennem, ez macerás étel, mellesleg nehézkes lenne kigondolni a “vegánosítás” folyamatát.

Mégis ehhez hozok most receptet, mert egy nagyon jó barátom egyszer felhívott, hogy olyan jó székelykáposztát készített tofuval, hogy azt muszáj kipróbálnom. Még ekkor is halogattam egy ideig, de aztán csak nem ment ki a fejemből, és végül egy héttel később a hozzávalókkal a konyhámban felhívtam: “na, mondd csak, hogy is készíted azt a székelykáposztát…”

Azóta gombával is elkészítettem már, és mindkét verzió elképesztően jó, tehát ezt a receptet úgy készítettem el, hogy te választhatsz, melyikkel szeretnéd kipróbálni.

És milyen kár lett volna kihagyni, mert valójában semmi ördöngösség nincs benne, és tényleg annyira jó, hogy bizton állíthatom, nem fog belőle hiányozni semmilyen megszokott íz.

Hozzávalók

3-4 adaghoz

  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 60 dkg savanyú káposzta
  • 2 csomag füstölt tofu (2×180 gramm) vagy 500 g barna csiperkegomba
  • 2 teáskanál édes fűszerpaprika
  • 2 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 2 db babérlevél
  • frissen őrölt bors
  • opcionális: növényi alapú tejföl a tálaláshoz

 

Vegán székelykáposzta elkészítése

  1. Kezdjük a káposztával: kicsit átmoshatod, ha gondolod, ez attól függ, mennyire találod savanyúnak. Jól nyomkodd ki belőle a vizet, mielőtt felhasználod. Ezután az egyik fej hagymát kockázd fel, egy (lehetőleg szélesebb) edényben hevíts egy evőkanál olívaolajat, és közepesen alacsony lángon kezdd el pirítani a hagymát egy nagy csipet sóval.
  2. Három-négy perc elteltével tegyél hozzá még kb. egy evőkanál olívaolajat, és add hozzá a jól kinyomkodott káposztát. Vedd fel a lángot közepesre, és kb. 5-6 percig folyamatosan kevergetve pirítsd. Ekkor adj hozzá két gerezd préselt fokhagymát, kevergesd még kb. fél percig, majd öntsd fel annyi vízzel, ami épp ellepi a káposztá. Ha felforrt, vedd a lángot közepesen alacsonyra, adj hozzá kevés sót, két babérlevelet, és fedő alatt kb. 15 percig főzd.
  3. Miközben a káposzta fő, elkészítjük az alapot: ehhez vágd a másik hagymát is kockákra, és egy nagyobb edényben egy evőkanál olívaolajon, közepesen alacsony lángon kezdd el pirítani egy nagy csipet sóval.
  4. Miközben a hagyma pirul, préselj össze két gerezd fokhagymát, és kockázd a tofut kb. egy cm-es darabokra. Ha gombát használsz, azt félkarikákra vágd.
  5. Ha a hagyma már kb. 7-8 perce pirul, tedd hozzá a tofut/gombát, egy nagy csipet sót, és még egy evőkanál olívaolajat. Ha tofut használsz, azt közepes lángon, kb. 7-8 percig pirítsd. Ha gombát használsz, vedd a lángot közepesen magasra, és egy extra csipet sóval addig pirítsd, amíg a gomba összes leve el nem párolgott, és szép aranybarnára nem pirult.
  6. Ha ezt megtörtént, vedd a lángot alacsonyra, add hozzá a két gerezd préselt fokhagymát, két teáskanál édes fűszerpaprikát, két teáskanál füstölt paprikát, egy teáskanál őrölt köményt, egy evőkanál sűrített paradicsomot, és folyamatosan kevergetve pirítsd 1-2 percig. Tegyél hozzá kevés, kb. fél-egy dl vizet, és 1-2 percig főzd.
  7. Ha a káposzta eddigre még nincs kész, akkor zárd el a pörköltalapot, amíg el nem készül. Ha a káposzta kész, keverd az alaphoz, tekerj rá frissen őrölt borsot, és épp csak 1-2 perc alatt, közepes lángon jól keverd össze. Ha szeretnéd, növényi alapú tejföllel tálalhatod.