A banános-karamellás pite igazi klasszikus desszertté vált az elmúlt évtizedekben, és mindössze néhány kis módosítással teljesen növényi alapanyagokból is elkészíthető.
A pite nevét a banana és a toffee, azaz a „banán” és a „karamell” szavak összevonásával kapta. Az ilyen „szörnyszülött” keresztezésekről az ember általában egyből azt gondolja, amerikai ételről van szó, a banoffee pie azonban kivétel, ez ugyanis egy brit édesség.
Az viszont igaz, hogy megszületéséhez több ország konyhája is hozzájárult: Nigel Mackenzie-t és Ian Dowdingot, a sütemény angol feltalálóit egy San Franciscó-i étterem kávés-karamellás pitéje ihlette, amelynek egyik összetevője a dulce de leche, azaz a latin-amerikai eredetű, sűrített tejből készült karamell volt.
Az 1980-as években aztán több szupermarket polcain is megjelent az amerikaiként reklámozott banoffee pie, amin Mackenzie, a pite feltalálója annyira felbosszantotta magát, hogy tízezer angol fontot ajánlott fel annak, aki bebizonyítja, a süteményt nem angolok találták fel.
A banános-karamellás pite ma már igazi világörökségnek számít: a megalkotóitól származó „banoffee” szó hivatalosan is bekerült az angol nyelvbe, sokszor találkozhatunk vele banánnal és karamellel ízesített termékek és éttermi desszertek nevében.
Ha még nem ettél banoffee pie-t, feltétlenül ajánljuk, hogy próbáld ki: sütés nélkül készül, ezért a nyári hőségben is tökéletes választás, és nem kell hozzá pitetésztát sem gyártani, így kezdő konyhaművészek is bátran nekiveselkedhetnek.
Megjegyzések a pitealaphoz
Keksz: minden nagyobb szupermarketben találsz vegán kekszet – a „háztartási” és „darálós” kekszeket azonban nem ajánljuk, akkor sem, ha nincs bennük állati eredetű összetevő, mert ezekből nem lesz olyan finom a pitealap. Válassz inkább édesebb fajtát (sok boltban már cukormentes, édesítős változatokat is találsz), például zabkekszet vagy digestive kekszet, de jól illik hozzá a fűszeres, „karácsonyi” jellegű keksz is.
Vegán vaj: legjobb a magas, 80 százalékos zsírtartalmú, vajhelyettesítőként árusított vegán vaj a 40-60 százalékos margarinok helyett.
Édesítő: ha a keksz, amit használsz, már eleve édes, nem biztos, hogy a pitealapba kell tenned édesítőt. Ha mégis, akkor megfelel például az agávé- vagy a rizsszirup, porcukor, vagy akár steviacseppek is. Ha kristálycukrot használnál, melegítsd fel a vajjal együtt, hogy feloldódjon. A töltelék miatt nem kell, hogy túl édes legyen a kekszalap, egy-két evőkanál szirup/cukor vagy 5-10 csepp stevia bőven megteszi.
Hozzávalók:
A pitealaphoz:
- 300 gramm vegán keksz
- 120 gramm jó minőségű vegán vaj
- ízlés szerint bármilyen édesítő (elhagyható)
A karamellhez:
- 2 konzerv zsíros kókusztej (tehát nem light)
- 220 gramm barna cukor
- 30 gramm jó minőségű vegán vaj
- ½ teáskanál só
Tipp: ha csökkentett cukortartalmú süteményt szeretnél, akkor vékonyabb karamellréteget is készíthetsz. Ehhez egyszerűen csak használj az összes összetevőből feleannyit, tehát egy konzerv kókusztejet, 110 gramm cukrot, 15 gramm vajat és ¼ teáskanál sót.
A tejszínes töltelékhez:
- 250 ml vegán habtejszín
- ízlés szerint porcukor vagy steviacseppek (elhagyható, ha elég édes a habtejszín)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 nagy, közepesen érett banán
- opcionális: kakaó, reszelt fekete csoki vagy kekszmorzsa a tetejére
Tipp: sok habtejszínre megtévesztő módon a csomagoláson azt írják, „növényi olajokból” készült. Ez nem jelenti, hogy vegán termékről van szó, ugyanis sokszor adnak hozzá tejfehérjét. Mindig olvasd el az összetevőket, és a teljesen növényi alapú habtejszínt drogériában, bioboltban vagy nagyobb szupermarketben keresd. Vigyázz, nehogy összekeverd a főzőtejszínnel: azt válaszd, amire „whipping” van írva.
Elkészítés:
- A pitealaphoz a kekszet késes aprítóban daráld apróra vagy egy zacskóba téve törd össze egy nyújtófával úgy, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok. A vegán vajat olvaszd fel (ha mikróban olvasztod, alacsony fokozatra tedd, kb. húsz másodpercenként kivéve és átkeverve) és alaposan keverd össze a kekszmorzsával. Ha szükséges, édesítsd (lásd a „Megjegyzések a pitealaphoz” részt).
- Egy kb. 22-24 centis tortaformába nyomkodd bele a kekszes mixet úgy, hogy az oldalára is jusson belőle 4-5 cm magasságban. Morzsás lesz, de ez nem baj; igyekezz a kezeddel minél jobban lenyomni, így kevésbé morzsolódik majd felvágáskor. Tedd a hűtőbe legalább egy órára.
- A karamellhez két konzerv zsíros kókusztejet tegyél egy magas falú lábasba 220 gramm barna cukorral és ½ teáskanál sóval. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve melegítsd, majd ha felforrt, vedd vissza a lángot alacsonyra, és hagyd gyöngyözni fél-háromnegyed óráig, kb. 5-6 percenként megkeverve (ilyenkor már nem szabad folyamatosan kevergetni). Vigyázat: a karamell rendkívül forró, 170-180°C-os, ezért sose főzd magas lángon, nehogy kicsapjon, és semmiképp ne nyúlj hozzá kézzel, még a fakanálhoz sem. A karamell akkor jó, ha már sűrű, egészen sötétbarna színe van, és az edény alján a fakanalat végighúzva egy pillanatig tiszta marad az edény (tehát elég sűrű lett a karamell). Ha már nagyon besűrűsödik, azonnal zárd el, mert ilyenkor könnyen leég. Ha elzártad, keverj hozzá 30 gramm vegán vajat. Hagyd, hogy nagyjából kihűljön, mielőtt felhasználod.
- A vegán habtejszínt verd fel egy teáskanál vaníliakivonat és (opcionálisan) egy-két evőkanál porcukor vagy 5 csepp stevia hozzáadásával.
- Ha legalább egy órája pihen a hűtőben a pitealap, vedd ki és oszlasd el rajta a kihűlt karamellt. Teszteld a karamellt úgy, hogy ráteszel egy banánszeletet: ha belesüllyed a banán, akkor még tedd a hűtőbe kicsit megdermedni. Ha nagyjából a tetején marad, akkor elkezdheted összeállítani a pitét: a karamellre tegyél egy sor kb. 1 cm vastag karikákra vágott banánt, majd a banánon oszlasd el a habbá vert tejszínt. Tedd hűtőbe legalább egy órára, mielőtt felszolgálod. Ha szeretnéd, közvetlenül tálalás előtt megszórhatod kakaóporral, reszelt csokoládéval, vagy morzsolhatsz rá kekszdarabokat.
Tipp: ha előző nap készítenéd el, tartsd a hűtőben a kekszalapot és a karamellt, és tálalás előtt maximum négy-öt órával rakd össze a pitét (a banánt is ekkor karikázd fel és a tejszínhabot is ekkor készítsd el).
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.