Mi az a matcha, mi az a cookie, és miért nem tudjuk magyarul leírni ennek a receptnek a nevét? Nos, a válasz egyszerű: mindkettő tőlünk távol álló kultúrából jön, mégis elképesztően harmonizáló fúziós édességet lehet a kettő ötvözetéből készíteni.
A matcha nem más, mint kelet-ázsiai eredetű, finomra őrölt zöldtea-por, amiből élénkítő tejes italt szokás készíteni – ehhez már mutattunk receptet is. Nem ez azonban a matcha egyetlen felhasználási módja, isteni édességek alapja is lehet ugyanis: ilyen például a cookie, azaz omlós, amerikai sütemény, amit kényszerűen néha keksznek fordítanak.
Matcha, cookie, tahini: a váratlan mesterhármas
Pedig a cookie-t keksznek hívni legalább akkora bűn, mint a brownie-t kevert csokis sütinek. A „csokis süti” hallatán sütőporos piskótaszerűségre asszociálunk, ami valójában borzasztóan távol áll a kívül karamellizált kérgű, belül olvadós-folyós brownie-tól („nem, nem sületlen, ez így jó”, bizonygatják gyakran a vállalkozó szellemű konyhatündérek szkeptikus családtagjaiknak).
Ugyanígy a keksznek sincs kerek formáján kívül semmi köze a cookie-hoz: a keksz száraz, ropogós teasütemény, a cookie pedig ezzel szemben rendkívül dekadens, ruganyosan puha édesség.
Legtalálóbban Steiner Kristóf fogalmazta meg egyik receptjében a cookie-problémát:
„Érdekes, hogy míg mondjuk a tiramisut senki nem próbálja sajtos-kávés piskótára magyarítani, a cookie-t képtelenek vagyunk békén hagyni. Szokás keksznek nevezni – pedig elképesztő távol áll a bisquite-től, és sütinek is sokan titulálják, hát, legyen, de ez meg nagyjából annyira specifikus, mint mondjuk növénynek hívni egy orchideát. Persze azt is megértem, hogy egyetlen házigazda sem bírja ki pirulás nélkül, amikor megjelenik a kezében egy jól megpakolt tálcával, és így szól: »Ki akar betolni egy kukit?« Talán jobb is, ha hagyjuk a cookie etimológiáját, és inkább arra fókuszálunk, miért is imádjuk annyira…”
És igaza van: az olvadós csokidarabokkal teli ruganyos, puha cookie alapvetően is az a desszert, amivel szinte mindenkit meg lehet babonázni; a matcha élénk, gazdag ízvilágával kombinálva pedig olyan elképesztően különleges desszertet kapunk, amit mindenképp érdemes kipróbálni.
A klasszikusan vajjal készülő cookie-t mi most olívaolaj és tahini keverékével készítettük el: egyrészt ezzel tökéletesen tudjuk a vaj szerepét utánozni állag szempontjából úgy, hogy közben merőben egészségesebb zsírforrásokat használunk, másrészt a tahini mogyorós aromája tökéletesen harmonizál a matcha üde ízével.
Tippek és helyettesítések
Liszt, fehér cukor, barna cukor: a tökéletes állagú és ízű cookie-hoz elengedhetetlen a finomliszt és a cukor. Meg lehet próbálni helyettesíteni teljes kiőrlésű vagy gluténmentes liszttel, vagy kevesebb cukorral készíteni, a végeredmény azonban csak nyomokban fog hasonlítani az igazi cookie-ra. Fontos szerepe van annak is, hogy kétféle, fehér és barna színű cukrot is használunk: a fehér cukor ad a cookie-nak egy enyhén ropogós kérget, a barna cukorban található melasz pedig nem engedi kiszáradni, ettől lesz omlós, ruganyosan puha a sütink.
Tahini: kizárólag közel-keleti eredetű, híg állagú, szezámmagon kívül semmi mást nem tartalmazó fajtát vegyél – ezt török, közel-keleti vagy délkelet-ázsiai termékeket árusító boltokban tudod beszerezni.
Hozzávalók kimérése: a grammban megadott hozzávalókat mérleggel, a térfogatban megadott hozzávalókat pedig milliliterre pontosan mérd ki. Nem elég evőkanállal vagy bögrével nagyjából kimérni (hacsak nincsenek kifejezetten méréshez gyártott kanalaid és poharaid), a cookie állagát ugyanis a kis eltérések is módosíthatják.
Matcha: a matcha nagyon könnyen oxidálódik. Tartsd sötét, légmentes helyen, és ne érj hozzá fémmel, tehát se fémből készült kanállal, se keverőeszközzel, és ne fémtálat használj a tészta kikeveréséhez. Kelet-ázsiai boltokban vagy bioboltokban keresd.
Hozzávalók:
12 cookie-hoz
- 160 gramm finomliszt
- 120 gramm barna cukor
- 80 gramm fehér cukor
- 10 gramm (másfél evőkanál) matcha
- 60 ml tahini
- 40 ml olívaolaj
- 40 ml növényi tej
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 evőkanál (15 ml) őrölt lenmag
- ½ teáskanál (3 gramm) szódabikarbóna
- ½ teáskanál só
- opcionális: 80 gramm fekete csoki vagy vegán fehér csoki
Elkészítés:
- A lenmaggal kezdjük: ez fogja majd össze a süteményünket. Egy kis csészében keverj össze egy evőkanálnyi őrölt lenmagot három evőkanál meleg vízzel, és tedd félre tizenöt percre.
- Egy nagy tálban (üvegben vagy műanyagban) alaposan keverj ki 120 gramm barna cukrot, 100 gramm fehér cukrot, 60 ml tahinit, 40 ml olívaolajat és egy teáskanál vaníliakivonatot, majd ha letelt a 15 perc, a lenmagkeveréket is add hozzá.
- Melegíts fel 40 ml növényi tejet egy pohárban: legyen forró, de 80 foknál nem melegebb. Adj hozzá másfél evőkanál matchát, és fából készült villa vagy evőpálcika segítségével keverd intenzíven legalább 30-40 másodpercig, majd add hozzá a tál tartalmához.
- Egy másik tálban keverj össze 160 gramm finomlisztet ½ teáskanál sóval és ½ teáskanál szódabikarbónával. Ha használsz csokit, vágd durva darabokra, és keverd hozzá a liszthez. Kis részletekben add hozzá a lisztes keveréket a nedves összetevőket tartalmazó tálhoz. Ne keverd túl, épp csak forgasd össze óvatos mozdulatokkal, amíg homogén nem lesz. Hasonló állagot kell kapnod, mintha mézeskalácsot készítenél.
- Fedd le légmentesen (ha a táladnak nincs teteje, a legjobb szorosan műanyag fóliába csomagolni a tésztát), és tedd hűtőbe legalább háromnegyed órára, de akár egész éjszakára is – minél többet pihen a tészta, annál tökéletesebb állagú és komplexebb ízvilágú cookie-kat fogsz kapni.
- Ha a hűtési idő letelt, melegítsd elő a sütőt alsó-felső sütésen 180 fokra.
- A tésztából formázz kb. öt cm átmérőjű hengert, és egy éles késsel vágd 12 egyenlő darabra. A legegyszerűbben úgy vághatsz nagyjából egyenlő vastagságú szeleteket, ha először középen kettévágod a hengert, majd a két darabot is kétfelé, az így kapott negyedeket pedig háromfelé.
- Az így kapott korongokat helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól legalább 3-4 cm távolságra, majd a tenyered élével kicsit söndörgesd fel őket, hogy kevésbé legyenek laposak.
- Ha a sütő teljesen felmelegedett (a sütőajtót ne hagyd sokáig nyitva, fontos, hogy teljesen át legyen forrósodva, amikor bekerülnek a sütik, és a sütési idő letelte előtt se nyisd ki), tedd be a cookie-kat 12-14 percre attól függően, milyen a sütőd: ha tapasztalataid szerint általában gyorsabban elkészülnek benne a sütemények, mint amit a receptek írnak, akkor elég 12 perc.
- Ha kész, vedd ki és hagyd öt percig a tepsin hűlni – ezalatt még sokat fog szilárdulni, tehát ne aggódj, ha nagyon puha, amikor kiveszed a sütőből. Öt perc után tedd át rácsos felületre még néhány percre hűlni, és már fogyaszthatod is!
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.