Jeges matcha latte (vegán)

A zöld tea jótékony hatásai közismertek: javítja az anyagcserét, jótékony hatással van a vércukorszintre, magas antioxidánstartalma pedig védhet a betegségek ellen.

Azt viszont kevesebben tudják a teakultúrájukról ismert kelet-ázsiai országokon kívül, hogy a zöld tea nem csak szárított levél formájában fogyasztható: a matcha, azaz finomra őrölt zöldtea-por ugyanis isteni italok és desszertek alapanyaga lehet.

Ha még nem próbáltad, itt az idő – ma már nemcsak speciális, ázsiai boltokban, hanem a legtöbb drogériában és bioboltban is beszerezheted. Ez a matcha latte recept a tökéletes belépő ennek a csodapornak a világába: élénkítő, hideg, friss, és a nyári hőségben akár még a reggeli kávédat is kiválthatod vele.

Fontos: a matcha nagyon könnyen oxidálódik. Tartsd sötét, légmentes helyen, és ne érj hozzá fémmel, tehát se fémből készült kanállal, szívószállal vagy keverőeszközzel.

Hasznos tippek:

Növényi tej: mivel viszonylag sok növényi tejet használunk a lattéhoz, fontos a megfelelő típus kiválasztása, ugyanis igen nagy részben függ ettől a végeredmény. Tulajdonképpen bármelyik típus megfelel a célnak, de a következőket érdemes észben tartani:

  1. A legjobb választás az enyhébb ízű, ízesítetlen növényi tej. Lehetőleg kerüld az intenzívebb, marcipános hatású mandulatejet és a kókusztejet (ez utóbbit azonban sokszor párosítják matchával, tehát ha nem bánod a kókuszos mellékízt, ezt is használhatod).
  2. Ha nem használsz plusz édesítőt, válassz édeskésebb tejet: édesített mandula- vagy szójatejet, illetve a rizs- és zabtej hozzáadott cukor nélkül is elég édesek.
  3. A „barista” növényi tejek kifejezetten kávé és tea készítésére alkalmasak, ezektől krémesebb, selymesebb lesz a végeredmény.
  4. Ha kevésbé krémes, vizesebb növényi tejet használsz, 200 ml helyett 250 ml-t használj, a víz mennyiségét pedig csökkentsd 100-ról 50 ml-re.

Keverni, keverni: a speciális teakeverő bambuszecset hasznos, de nem elengedhetetlen; enélkül is készíthetsz tökéletes matcha lattét. A lényeg, hogy legyél türelmes: a matcha legalább fél perc intenzív keverést igényel forró vízben (de nem túl forróban, 70 és 80 fok közötti hőmérséklet az ideális), enélkül egyrészt szemcsés marad, másrészt az íze sem érvényesül igazán. Csak egy fából készült villára vagy evőpálcikára lesz szükséged.

Hozzávalók:

  • 1-másfél teáskanál matcha*
  • 200 ml növényi tej**
  • 100 ml + egy evőkanál víz
  • ízlés szerint édesítő (cukor, agavészirup, eritrit, stevia stb.)
  • ízlés szerint jégkocka

*Ha még nem ittál matchát, vagy ha nem kedveled az intenzív ízű italokat, azt ajánljuk, hogy egy (csapott) teáskanál matchát használj. A tapasztaltak vagy bátrak kezdhetik másfél teáskanállal is.

Matcha latte elkészítése:

  1. A matchát tedd egy csészébe, majd melegíts fel egy evőkanál (15 ml) vizet. Legyen forró, de 80 foknál ne melegebb. Add hozzá a matchához, majd egy fából készült villa, evőpálcika vagy teakeverő bambuszecset segítségével keverd intenzíven, a csésze alját is érintve legalább fél percig.
  2. Egy poharat tölts meg ízlés szerint jéggel, 200 ml növényi tejjel, 100 ml vízzel és édesítővel (ez utóbbi elhagyható).
  3. Add hozzá a matchát a pohár tartalmához és alaposan keverd el. Már fogyaszthatod is!

Tipp: opcionális lépésként felhabosíthatod a növényi tejet, mielőtt a matchát hozzáadod (ehhez a művelethez a „barista” tejek a legjobbak). Mivel nem érintkezik közvetlenül a matchával, nyugodtan használhatsz fém habosítót is, vagy egyszerűen rázd össze egy befőttesüvegben.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.