A növényi tej készítése házilag egyszerűbb, mint gondolnád. Mindössze víz és a kedvenc magvaid kellenek hozzá.

Most kétféle módszert is mutatunk, így könnyen kikísérletezheted, hogy melyik praktikusabb számodra.

Növényi tej áztatott magvakból

  • 1 csésze mag (mandula, kesudió, földimogyoró, törökmogyoró, pisztácia stb.)
  • 1 liter víz
  • egy csipet só
  • opcionális: agavé szirup, vaníliakivonat

A magvakat tedd vízbe legalább egy éjszakára, de akár két napra is – minél tovább áztatod, annál krémesebb italt kapsz a végén. Arra figyelj, hogy legalább nyolc óránként cseréld a vizet, és öblítsd át a magokat.

Az áztatás letelte után tedd a magvakat a vízzel és a csipet sóval együtt turmixgépbe, ízlés szerint adj hozzá kevés agavé szirupot és vaníliakivonatot, és egy-két perc alatt turmixold simára.

Ha igazán selymes végeredményt szeretnél, vékony konyharuhán vagy teaszűrőn szűrd át a tejet. Lezárva, hűtőben tartva 3-4 napig eláll. Fogyasztás előtt rázd fel.

Növényi tej magvajból

  • 5 evőkanál magvaj (mandula, kesudió, földimogyoró, törökmogyoró, pisztácia stb.)
  • 1 liter víz
  • egy csipet só
  • opcionális: agavé szirup, vaníliakivonat

Ez a módszer még egyszerűbb, mint az előző: egyszerűen turmixolj össze egy-két perc alatt egy liter vizet öt evőkanál magvajjal (lehetőleg cukrozatlan, hozzáadott olaj nélküli magvaj legyen), egy csipet sóval, ízlés szerint agavé sziruppal és vaníliakivonattal.

Ez alapvetően krémesebb, mint az előző verzió, így a szűrés elhagyható, de ha tökéletesen sima végeredményt szeretnél, itt is alkalmazhatod. 3-4 napig eláll a hűtőben.

Ha a magvajat is magad készítenéd el, ez is igen egyszerű, de ennek van egy feltétele: szükséges hozzá egy erősebb, legalább 600 W-os turmixgép.

  1. Egy csésze magvajhoz teríts szét másfél csésze pirítatlan (!) mandulát/kesudiót/kedvenc magvad egy tepsin, és 175 fokos sütőben 10 percig pirítsd.
  2. A 10 perc leteltével tedd a magvakat a turmixgép késes aprítójába, majd kezdd el magas fokozaton turmixolni. Időnként nyisd ki és kapard le a gép oldaláról a masszát.
  3. Ha a turmixgéped nem bírja a strapát, 2-3 percenként tarts szünetet.
  4. Az olajnak sok idő kell, hogy kiváljon, tehát légy türelmes: akár 10-12 percbe is telhet, mire krémes magvajat kapsz.

Ha elkészítetted, oszd meg velünk a végeredményt a Veganuár 2020 csoportban!

Ez is érdekelhet ➡  Miért nem isznak tejet a vegánok, mi a baj a tejiparral?
Flóra

Flóra

Publicista
Amikor gyerekként megértettem, hogy a hús ára egy élet elvétele, nem tudtam elképzelni, miért esszük egy emberként mégis; hogy az élet szeretete, az együttérzés, a közös társadalmi értékeink miért nem terjednek ki arra a néhány állatfajra, akik nap mint nap az asztalunkra kerülnek. Így lettem vegetáriánus, néhány évvel később pedig vegán. A téma azóta is foglalkoztat - ami leginkább leköt, az a veganizmus, a feminizmus és a környezetvédelem közös szociológiai háttere.

1 hozzászólás

  1. Több, mint tíz éve nem fogyasztok állati eredetű tejterméket. Én az életem során egy orvossal találkoztam, aki a tej ellen beszélt az egészségre hivatkozva. Az állattartás körülményeiről nagyjából tudtam, de a filmek, amiket posztoltak a vegán oldalon, megrázóak voltak. Szinte sokkolt. Az osztrák oldalon, a magyar oldalon és ahol még lehet minden petíciót aláírok az állatok védelme érdekében.

Írd le a véleményed!