Most olvasott cikk
77 év után a Golden Globe-gála vegán lett – még a színfalak mögötti büfékben is

77 év után a Golden Globe-gála vegán lett – még a színfalak mögötti büfékben is

Golden Globe gála vegán menü 2020

A 77. Golden Globe díjátadó gálán, ahol az év legjobb filmje és tévéműsora kerül kitüntetésre, a legkiemelkedőbb vendégeknek vegán menüt szolgálnak fel.

A vegán kínálat kiterjed a műsoron kívüli büfékre is, melyek a nyilvánosság által látható bárok mellett helyezkednek el. Itt a később érkező hírességek fogyaszthatják el a vacsorájukat.

Sok sztár a lobbiteremben tölti az időt és fel sem tűnik a közönség előtt a show kezdetéig, de erről a területről is eltűnnek a korábban megszokott pulykás és sajtos szendvicsek, és hús- és tejtermékmentes változatokat kínálnak nekik ehelyett.

„A téli szünet alatt időt szánunk a tavalyi év összegzésére és elgondolkodunk az előttünk álló év teendőiről”

– nyilatkozta a The Times-nak Lorenzo Soria, a Hollywood-i Külföldi Tudósítók Szövetségének elnöke.

„A klímaválságot már nem lehet figyelmen kívül hagyni, és a munkatársaimmal és barátaimmal egyetértve, úgy éreztük, cselekednünk kell.”

A döntést, hogy idén állati eredetű ételektől mentes menüt szolgáljanak fel, a rendezvény partnere, a Beverly Hilton is támogatta, hogy ezzel is kifejezze, egy kis lépés is hozzájárul a probléma megoldásához.

Az idei menüben szerepel aranysárga répaleves előételként, ezt követi a főfogás, a gombából készült kagyló-utánzat vadgombás rizottóval, párolt lila és zöld kelbimbóval.

Habár a Golden Globe vacsora már egy ideje gluténmentes, de még sosem volt teljesen vegán. A tavalyi menüben szerepelt sügér zöldségekkel és lisztmentes csokitorta, amarettó sajtszósszal a tetején. A vegetáriánusok humusszal töltött tököt kaptak, articsókával, csicseriborsóval, quinoával, mazsolával és napraforgómaggal dúsítva.

A húsevők 2018-as menüje szintén tartalmazott sügért. A 2017-es vendégek vesepecsenye-szeletet kaptak, és – micsoda meglepetés! – sügért. 2016-ra visszatekintve acélosfejű pisztrángot kínáltak, egy évvel korábban pedig lazacot.

Golden Globe 2020 vegán menüsor
A 2020-as Golden Globe-gála vegán menüje / Fotó: Northfoto

Kezdeti ellenállás

„Az emberek többsége szerint már túl késő változtatni, megvan az összes megrendelésünk”

– mondta Soria, aki a show előtt két héttel határozta el a vegán menüt, és ekkor közölte ezt a Szövetséggel.

„Ám amint megkezdtük a tárgyalásokat a Beverly Hilton csapatával, egy-két napos megbeszélés után teljesen elfogadták az ötletet. Kitalálták, hogyan tudnának olyan növényi ételeket kínálni, melyek nem csak szimbolikus értékkel bírnak, de a vendégek gasztronómiai élvezetét is biztosítják.”

A főszakács, Matthew Morgan kezdetben nem volt túl lelkes az ötletért, de aztán felismerte, hogy a váltás lényege a környezetünk fenntarthatósága.

„Ez az az ügy, amely mellett abszolút kiállok!” – nyilatkozta.

A Hollywood-i Külföldi Tudósítók Szövetsége a műanyag hulladékok visszaszorítását is célként tűzte ki idén. Együttműködnek egy neves ásványvíz-palackozó céggel, akiknek szintén szívügyük a környezetvédelem, és nem műanyag palackban, hanem üvegben fogják a vizet kínálni a show vendégeinek. A szívószálak is természetesen papírból készülnek.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.