A 77. Golden Globe díjátadó gálán, ahol az év legjobb filmje és tévéműsora kerül kitüntetésre, a legkiemelkedőbb vendégeknek vegán menüt szolgálnak fel.
A vegán kínálat kiterjed a műsoron kívüli büfékre is, melyek a nyilvánosság által látható bárok mellett helyezkednek el. Itt a később érkező hírességek fogyaszthatják el a vacsorájukat.
Sok sztár a lobbiteremben tölti az időt és fel sem tűnik a közönség előtt a show kezdetéig, de erről a területről is eltűnnek a korábban megszokott pulykás és sajtos szendvicsek, és hús- és tejtermékmentes változatokat kínálnak nekik ehelyett.
„A téli szünet alatt időt szánunk a tavalyi év összegzésére és elgondolkodunk az előttünk álló év teendőiről”
– nyilatkozta a The Times-nak Lorenzo Soria, a Hollywood-i Külföldi Tudósítók Szövetségének elnöke.
„A klímaválságot már nem lehet figyelmen kívül hagyni, és a munkatársaimmal és barátaimmal egyetértve, úgy éreztük, cselekednünk kell.”
A döntést, hogy idén állati eredetű ételektől mentes menüt szolgáljanak fel, a rendezvény partnere, a Beverly Hilton is támogatta, hogy ezzel is kifejezze, egy kis lépés is hozzájárul a probléma megoldásához.
Az idei menüben szerepel aranysárga répaleves előételként, ezt követi a főfogás, a gombából készült kagyló-utánzat vadgombás rizottóval, párolt lila és zöld kelbimbóval.
Habár a Golden Globe vacsora már egy ideje gluténmentes, de még sosem volt teljesen vegán. A tavalyi menüben szerepelt sügér zöldségekkel és lisztmentes csokitorta, amarettó sajtszósszal a tetején. A vegetáriánusok humusszal töltött tököt kaptak, articsókával, csicseriborsóval, quinoával, mazsolával és napraforgómaggal dúsítva.
A húsevők 2018-as menüje szintén tartalmazott sügért. A 2017-es vendégek vesepecsenye-szeletet kaptak, és – micsoda meglepetés! – sügért. 2016-ra visszatekintve acélosfejű pisztrángot kínáltak, egy évvel korábban pedig lazacot.
Kezdeti ellenállás
„Az emberek többsége szerint már túl késő változtatni, megvan az összes megrendelésünk”
– mondta Soria, aki a show előtt két héttel határozta el a vegán menüt, és ekkor közölte ezt a Szövetséggel.
„Ám amint megkezdtük a tárgyalásokat a Beverly Hilton csapatával, egy-két napos megbeszélés után teljesen elfogadták az ötletet. Kitalálták, hogyan tudnának olyan növényi ételeket kínálni, melyek nem csak szimbolikus értékkel bírnak, de a vendégek gasztronómiai élvezetét is biztosítják.”
A főszakács, Matthew Morgan kezdetben nem volt túl lelkes az ötletért, de aztán felismerte, hogy a váltás lényege a környezetünk fenntarthatósága.
„Ez az az ügy, amely mellett abszolút kiállok!” – nyilatkozta.
A Hollywood-i Külföldi Tudósítók Szövetsége a műanyag hulladékok visszaszorítását is célként tűzte ki idén. Együttműködnek egy neves ásványvíz-palackozó céggel, akiknek szintén szívügyük a környezetvédelem, és nem műanyag palackban, hanem üvegben fogják a vizet kínálni a show vendégeinek. A szívószálak is természetesen papírból készülnek.
Évek óta követem a vegán életmódot. A könyveimmel egy kis iránytűt szeretnék adni az embereknek, hogyan találják meg az útjukat a világban. A gyógyítással pedig szeretnék testi-lelki egészséget adni, személyre szabott módszerekkel. Hiszek abban, hogy minden élet egyformán értékes, és mindenkiben ott rejlik az együttérzés.