Most olvasott cikk
Fogyás, maratonfutás, megszűnő bőrproblémák – 6 inspiráló Veganuár-sikersztori

Fogyás, maratonfutás, megszűnő bőrproblémák – 6 inspiráló Veganuár-sikersztori

inspiráló Veganuár történetek

Nehézségekkel is szembesülnek ugyan a pozitívumok mellett azok, akik januárban vegán üzemmódba kapcsolnak. Sok Veganuár-történet hordoz azonban magában egy új kezdetet, sorsfordulatot. A korábbi évek Veganuár kihívásainak résztvevői meséltek a Prove-nak a környezetük kezdeti szkepticizmusról és arról, milyen változásokat hozott az életükbe a növényi alapú étrend.

Ha január, akkor Veganuár! Számos mindenevő vagy éppen vegetáriánus magyar vált vegánná az elmúlt évek során a Prove kihívásának köszönhetően. A kihívást sikeresen teljesítők között sokan voltak, akik februárban már visszatértek a korábbi étrendjükhöz és életmódjukhoz. Egy hónapos elköteleződésüknek köszönhetően azonban már kevésbé terhelték a környezetet, kevesebb állatnak okoztak szenvedést. Ugyanakkor számos olyan résztvevő is akadt, aki a kihívást követően is kitartott a vegánság mellett.

A kezdeti nehézségekről, valamint arról is beszélgettünk néhány növényi alapú étrend mellett kitartó veganuározóval, mi minden adta meg nekik a folytatáshoz szükséges lendületet. Megszólalóink között akad, aki részben a Veganuárnak köszönhetően él ma már egy tengerparti spanyol településen. Mások pedig a régóta fennálló egészségügyi problémáiknak inthettek búcsút.

Csak egy hónap az egész, vagy mégsem?

A veganuározók többsége arról mesélt, hogy a környezetét szinte sokkolta a döntése, miszerint egy hónapon keresztül nem eszik semmit, ami állati eredetű. Volt azonban, akinek a családja félig telinek látta azt a bizonyos poharat.

A vegetáriánussággal korábban már puhítottam a családomat, de még így is féltettek attól, hogy az összes állati terméket elhagyjam. Aggódtak, hogy rámegy majd az egészségem, attól tartottak, hogy nem jut hozzá a szervezetem minden szükséges tápanyaghoz és nyomelemhez. Ugyanakkor szerintem a Veganuár volt az, ami miatt könnyebben vették az akadályt, mint egyébként tették volna. Nem azt hangsúlyoztam ugyanis, hogy innentől egész életemben így szeretnék táplálkozni. Csak azt mondtam, hogy egy hónapon keresztül kipróbálom ezt is. Őket pedig megnyugtatta a gondolat, hogy egy hónap alatt nem tudok visszafordíthatatlan károkat tenni az egészségemben

– mondta a Prove-nak Csonka Zsófia, aki a 2021-es Veganuár alatt lett vegetáriánusból vegán.

A családját aztán az egy hónap alatt látottak meggyőzték arról, hogy nem kell aggódniuk. Zsófi színes, ízletes és tápláló fogásokat evett egész januárban. Szinte észrevétlenül az élete része maradt a vegánság.

Csonka Zsófia, korábbi Veganuár-résztvevő
Csonka Zsófi, akinek a Veganuár-története vegetáriánusként kezdődött

Zsófi elárulta, elsősorban etikai és fenntarthatósági okokból vonzotta már a Veganuár előtt is a vegánság. Nem akart, és nem akar most sem részt venni az állatok kizsákmányolásában, amely ráadásul borzasztó környezetkárosító tevékenység – bármely iparág keretében is történik.

Utóbbi állítást egyébként már számos szakértő és kutatás alátámasztotta. Tavaly többek között az Oxfordi Egyetem kutatói is készítettek ezzel kapcsolatban egy igen átfogó tanulmányt. Az adatokból pedig ismét az derült ki, hogy az állati eredetű termékek elhagyásával tehetünk a legtöbbet a földért.

Egy tűzoltó, aki maratont futott

Határozottan nagyobb ellenállásba ütközött Gurmai László, aki 2021 januárjában csatlakozott a kihíváshoz. Egy ismerőse hívta fel a figyelmét rá, mert tudta, hogy érdekli ez az életmód.

Gurmai László, aki a Veganuár után másfél évvel maratont teljesített
Gurmai László, aki másfél évvel a Veganuár után teljesítette a maratoni távot

A tűzoltóként dolgozó férfi egyik kollégája egyenesen attól tartott, hogy állati eredetű ételek nélkül Laci annyira legyengül majd, hogy fizikailag nem bírja majd a munkát. Ő azonban sejtette előre, hogy ez nem így lesz.

„Nagyjából tíz évvel ezelőtt kipróbáltunk egy nem vegán, de mindenmentes méregtelenítő kúrát a feleségemmel. Akkor még aktívan küzdősportoltam, és felmerült bennem, hogy hús nélkül nem fogom bírni erővel. Ezzel szemben éppen azt vettem észre, hogy nem pusztán nem veszítettem erőből, de még javult is az állóképességem. A Veganuár után viszont biztonsággal ki tudom már jelenteni, hogy a növényi étrend a legjobb sportolás mellé” – mesélte.

Leszögezte, aki mindenevőként sportol, számolnia kell azzal, hogy az átállás legelején némiképp visszaeshet az erőnléte. „Az elején – bár magamnak sem akartam igazán bevallani, de – volt egy kis hanyatlás a teljesítményemben, utána viszont beállt a rendszer” – mondta. Az ő Veganuár-története is folytatódott január után. Növényi alapú étrendet követve készült fel a maratonra, és sikerrel teljesítette is a 42,195 kilométeres távot.

Beismerte, évente egy-két alkalommal még előfordul, hogy állati termék csúszik az étrendjébe. A következő kitűzött cél számára, hogy ezeket az alkalmakat is ki tudja iktatni az életéből, és csorba nélkül tudja egész évben abszolválni a növényi alapú táplálkozást.

Spanyolországig repítette a Veganuár

Karai Laura már a 2021-es Veganuár előtt is tervezte, hogy átáll a vegán életmódra. Környezet- és állatvédelmi okokból is hajlott erre, ahogy az is motiválta, hogy a párja ekkor már növényi alapú étrendet követett. A kihívás szervezettsége és a közösség ereje miatt végül a Veganuár adta meg neki a végső lökést ezen az úton. Laurában pedig fel sem merült, hogy a váltás csak egy hónapra szóljon.

Karai Laura és kutyája, Csöpi új, tengerparti lakhelyükön
Karai Laura és kutyája, Csöpi új, tengerparti lakhelyükön

„A vegánság nekem nem is okozott túl sok fennakadást, annyira erős megtartó ereje van az állatvédelmi részének. Az inzulinrezisztenciával kapcsolatos dolgokra nekem sokkal nehezebb figyelni, miután az nem egy nagyobb ügyet szolgál” – mesélte.

A szűkebb környezete összességében elfogadónak bizonyult a döntésével kapcsolatban. Inkább a tágabb környezetében tapasztalta, hogy passzív-agresszív módon szerették volna eltántorítani elhatározásától, vagy éppen megcáfolni az érveit.

Az alapvető és egyértelmű változásokon túl aztán egy váratlan fordulatot is hozott Laura és a párja életébe a Veganuár. A támogató Facebook-csoporton belül ugyanis megismerkedtek egy magyar étteremtulajdonossal, aki buzgón invitálta a tagokat, hogy egy spanyolországi kiruccanás keretében ugorjanak be hozzá is.

Lauráék végül addig-addig beszélgettek vele, hogy végül nem is csak nyaralni mentek a Gibraltárhoz közeli városba, hanem oda is költöztek.

Már gyerekkorában is iszonyodott a hústól

Nem pont ilyen jellegű, de nagy elmozdulás az is, amit Csethe Kata életében eredményezett a vegánság. Rá akkora hatással volt az új életmód, hogy elhatározta, felhagy az ügyelői szakmával, amelyet a Pécsi Nemzeti Színház után a szintén pécsi Kodály Központban is űzött. Helyette pedig táplálkozás-tanácsadással és a jógaoktatással szeretne foglalkozni.

Csethe Kata, aki a Veganuár nyomán pályamódosításra készül
Csethe Kata, aki a Veganuár nyomán pályamódosításra készül

Kata Veganuár-története egészen ösztönösen indult, gyakorlatilag már gyerekkorában.

„A húsevés soha nem vonzott, a szüleim sokat mondogatták, hogy született vegánpalánta vagyok. Sokáig próbálták erőltetni, hogy egyek húst is. Egy alkalommal azonban édesanyám szemtanúja volt, hogy a szendvicsemből az iskolai szemetesbe pottyantottam a felvágottat. Így végül feladták. Aztán az is segített nekik belenyugodni a dologba, hogy aktívan sportoltam, szépen fejlődtem hús nélkül is”

– mondta.

A további állati termékeket aztán részben egy egészségügyi probléma hatására hagyta el, másrészt pedig ebbe az irányba terelte az Uralom (Dominion) című dokumentumfilm is.

A vegán kérdéseinek megválaszolásában nagy segítségére volt az is, hogy hazaköltözött egy barátnője, Tombor Tímea, aki Kanadában diplomázott vegán táplálkozástudományból. Timi fonyódi központtal elindította az Éhes Bivaly ételkiszállítási szolgáltatást – erről egyébként már balatoni gasztrokörképünkben is írtunk –, Kata pedig máig előszeretettel látogat el hozzá.

Beugrom ilyenkor a konyhalány szerepkörébe, és miközben segítek, borzasztó sokat tanulok tőle. Ennek köszönhetően nekem az egész átállási folyamat nagyon könnyű volt

– ismerte be.

25 kilót fogyott a vegán étrenddel

A Veganuár keretében vágott bele a vegánságba Faddiné Fischer Éva is. 2021 januárjának elején lelkes volt ugyan, mert eleve érdekelte őt a növényi alapú étrend, de azt azért még ő sem hitte volna, hogy februárban eszébe sem jut majd visszatérni a korábbi rutinhoz.

Mi egy teljesen átlagos magyar család vagyunk – férj, feleség, gyerekek, munkahely. A koronavírus viszont megrengette az addig biztosnak tűnő jövőképet, és azt éreztem, nekem kell vigyáznom magamra, kerestem, milyen életmód segíthetne nekem ebben. Itt jött képbe a növényi étrend

– mesélte.

Január végén „érkezett az e-mail, hogy a végére értünk a Veganuárnak, én pedig mondtam magamban, hogy ennek biztos nincs vége, ezt nem lehet abbahagyni. A növényi alapú étrend egy teljesen új világot nyitott meg előttem”.

A férje először féltette a váltástól, de aztán megnyugtatta, hogy Évi egyre energikusabbá vált, miközben a kilók is olvadtak le róla.

Faddiné Fischer Évi 2016-ban (balra), majd 2022-ben (jobbra), immár vegánként
Faddiné Fischer Évi 2016-ban (balra), majd 2022-ben (jobbra), immár vegánként

Elárulta, mindig is imádott enni, rajongott az ízekért, és örömmel tapasztalta, hogy erről a növényi étrend mellett sem kellett lemondania. Hangsúlyozta, nem koplalt, sőt: kimondottan jókat evett, mégis fogyni kezdett. „Egy év alatt 25 kiló lecsorgott rólam, és a sportolás is egyre jobban ment, nem fulladtam már ki olyan gyorsan, mint korábban” – mondta.

A vegánság mellett ráadásul egy bőrproblémájának is búcsút inthetett. Mikor a növényi étrendre áttért, ekcémája és pikkelysömörös foltjai voltak, különösen a lábszárán voltak ezek nagy kiterjedésűek. Ezeket már hiába kente a bőrgyógyász által felírt krémekkel, semmi nem segített. Ahogy viszont belevágott a vegánságba, ezek is elkezdtek visszahúzódni, mire pedig beköszöntött a jó idő, teljesen el is tűntek.

Húsimádóból lett vegán „szektatag”

Évihez hasonlóan Juhász Tünde is komoly bőrproblémával küszködve kezdte a Veganuárt, egész pontosan a 2023-ast.

Juhász Tünde a 2023-as Veganuár óta tartja a növényi alapú étrendet
Juhász Tünde a 2023-as Veganuár óta tartja a növényi alapú étrendet

„Előtte nagy húsfogyasztó voltam, pizzarendelésnél például rendszerint a húsimádó opcióra esett a választásom. Kozmetikumokból és tisztítószerekből viszont csak vegánt használtam már akkor is, mert csak azt bírta a bőröm. Korábban allergia alapú ekcémával küzdöttem, és a Veganuár-hirdetést meglátva arra gondoltam, adok ennek egy esélyt, hátha segít a probléma kezelésében. Ha nem válik be, maximum visszatérek a baconhöz” – mesélte Tünde.

Január végén viszont evidens volt számára, hogy már csak a vegán életforma jöhet szóba nála. Ezen elhatározásában férje is követte őt. Elárulta, az első hónapban még hiányzott neki a hús, mára azonban a szaga is zavarja.

A környezete sokáig nem tudta elfogadni a döntését, a többség nem értette, miért jó ez. Olyan is akadt, aki egyenesen azt mondta neki, hogy szektatag. Ő azonban nem tágított: „Éreztem, hogy energikusabb vagyok, lefogytam harminc kilót, és az ekcémám is elmúlt fokozatosan.”

Tündi allergia alapú ekcémája a Veganuár előtt (balra) és most, vegán étrend mellett
Tündi allergia alapú ekcémája a Veganuár előtt (balra) és most, vegán étrend mellett

Tündi egyértelműen egészségügyi megfontolásból jelentkezett ugyan a Veganuárra, de az állatvédelem is fontos számára. Egy ideje már olyan görényeket ment, akik testi fogyatékossággal születtek, vagy valamilyen betegség miatt nem szeretné befogadni őket senki.

A Veganuár kihívás egész januárban ingyenesen elkezdhető az alábbi linken.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.