Most olvasott cikk
További szenvedéstől és eutanáziától mentettek meg 10 kísérleti malacot

További szenvedéstől és eutanáziától mentettek meg 10 kísérleti malacot

10 malacot mentettek meg egy kísérleti telepről

Egy coloradói laboratóriumból szabadult ki tíz kísérleti malac a Heartwood Haven állatmenhely jóvoltából. Megmentőik nem tudják, pontosan milyen teszteket végeztek rajtuk, de egy dolog biztos: most már békés életük lehet.

Tíz malacot mentett ki a Heartwood Haven állatmenhely egy coloradói állatkísérleti laboratóriumból. Az állatok körülbelül kétévesek, és orvosi teszteket hajtottak rajtuk végre.

A Heartwood Havenben hiszünk abban, hogy minden élet számít, és ezek a megmentett disznók most lehetőséget kapnak arra, hogy megtapasztalják a kedvességet és a szeretetet kihívásokkal teli múltjuk után

– nyilatkozta Kate Tsyrklevich, a menhely társalapítója és igazgatója a Plant Based Newsnak.

A Heartwood Haven célja, hogy a mentés, az edukáció és a menedékhely révén tegyen az állatkínzás ellen, álmuk egy könyörületesebb világ létrejötte.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HEARTWOOD HAVEN Farm Sanctuary (@heartwoodhaven)

„Azért vagyunk, hogy megmentsük az állatokat a kegyetlenségtől, a bántalmazástól és az elhanyagoltságtól. Lehetőség szerint rehabilitáljuk őket, hogy megfelelő otthont találhassunk nekik. Ha pedig nem lehet őket elhelyezni máshol, gondoskodunk róluk a menhelyen. Emellett igyekszünk tájékoztatni az embereket a haszonállatok helyzetéről” – olvasható a 2017-ben alapított menhely hivatalos honlapján.

A nyulakat emlegetjük legtöbbet, de sok a kísérleti malac is

A kísérleti nyúl kifejezése a mindennapi beszélgetéseink során is gyakran felmerül, sokszor persze csak átvitt értelemben. Ha viszont állatkísérleti témakörben vetődik fel, a legtöbben a nyulak mellett a patkányokról, egerekről, macskákról, kutyákról és a majmokról tudják, hogy rendszeresen végeznek rajtuk orvosi vagy kozmetikai kísérleteket. Az már kevésbé köztudott, hogy a göttingeni törpemalacokat is előszeretettel használják ilyen célokra a laboratóriumokban.

A törpemalacok az egyik leghasznosabb kísérleti állatoknak tekinthetők, mivel anatómiai és fiziológiai tulajdonságaik hasonlóak az emberéhez

– írja egy cseh tudományos kutatási összegzés.

A tanulmány szerint a törpemalacok testmérete „éppen megfelelő a sebészeti beavatkozásokhoz”, anatómiai szempontból pedig a

  • bőr,
  • csontváz,
  • fogak,
  • gyomor-bélrendszer,
  • hasnyálmirigy,
  • máj,
  • vese,
  • tüdő és
  • immunrendszer tekintetében is hasonlítanak az emberhez.

Éppen ezért gyakran használnak kísérleti malacot gyógyszerészeti, szív- és cukorbetegséggel kapcsolatos kutatásokban is.

Persze nem kizárólag kis testű disznókat használnak kísérleti célokra – Alba példája is ezt igazolja. A ma már a Rancho Relaxo nevű állatmenhelyen regenerálódó malacot kísérleti célból korábban több alkalommal is megégették. Az ebből visszamaradt hegek már egész életében a testén maradnak.

A háttértörténet csak sejthető

Kate Tsyrklevich elmondta, a tíz kísérleti malac némelyikének leborotválták a hátát, többnek égési sebhelyei voltak. Azt viszont nem tudják, pontosan mit teszteltek rajtuk.

Amikor az orvosbiológiai kutatóipartól kapunk állatokat, nem sok információhoz jutunk azzal kapcsolatban, milyen körülmények közül származnak, vagy mivel kísérleteztek rajtuk. Csak azt tudjuk, ha nem vesszük át ezeket az állatokat, a laboratóriumok elaltatják őket

– magyarázta a Heartwood Haven társalapítója.

Annyi mindenesetre biztos, hogy a tíz malac rehabilitációja már folyamatban van a menhelyen.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.