Most olvasott cikk
A Földről való gondoskodás a mi feladatunk – mondta Károly király ünnepi beszédében

A Földről való gondoskodás a mi feladatunk – mondta Károly király ünnepi beszédében

Károly király ünnepi beszédében a környezetvédelemre hívta fel a figyelmet

A brit uralkodó környezetvédelem iránti elköteleződése régóta ismeretes. Ünnepi beszédében nemcsak az éppen zajló konfliktusokról, valamint az ünnepek alatt is embertársaik gondját viselő dolgozókról szóltak, de a természetvédelemről is szót ejtett.

A brit uralkodó, III. Károly ünnepi beszédében kiemelt helyen szerepelt a környezetvédelem – számolt be róla a One Green Planet. Az uralkodó karácsonyi üzenetében említést tett az egymásról való gondoskodás fontosságáról. Éltette azokat, akik az ünnepek alatt is ezért a célért dolgoznak. Kiemelte, hogy a nálunk kevésbé szerencsés helyzetben lévőkön segíteni nemes és önzetlen dolog, amire különösen nagy szüksége van a világnak. Az egymásról való gondoskodás viszont csak egy módja annak, hogy megtiszteljük a „teremtés egészét”.

A brit uralkodó szavai szerint a Földről való gondoskodás olyan felelősség, amelyben a világ összes vallásának hívei, valamint a nem vallásosok egyaránt osztoznak. Mindezt pedig „gyermekeink gyermekeiért” csináljuk, vagyis a jövő generációjáért, akikre ráhagyjuk a bolygót.

Életem során szemtanúja lehettem annak az egyre növekvő felismerésnek, hogy milyen fontos a bolygónk és a természet megvédése, hiszen ez az egyetlen otthonunk, amin mindannyian osztozunk. Jó érzéssel tölt el, hogy ilyen sokan megértik ezt a felelősséget […]

– mondta III. Károly a beszédében.

A beszédet a szokásoktól eltérően egy élő karácsonyfa előtt mondta az uralkodó. Ezt a fát a későbbiekben elvileg visszaültetik, a rajta lévő díszek pedig fenntartható és természetes alapanyagokból (tobozok, papír díszek stb.) készültek.

Az uralkodónak egyre fontosabb a környezetvédelem

Károly királyról régóta tudni, hogy támogatja a fenntarthatóságért és a környezetvédelemért vívott harcot. A brit főméltóság nemrég ismét előhozta az élőállat-export betiltásának ügyét az Egyesült Királyságban. De ezenfelül a múlt évben a királyi család vegán séfet is alkalmazott az ő javaslatára.

Az uralkodó ugyan nem vegán, és nem is kizárólag növényi alapú táplálkozást folytat, de nagymértékben csökkentette a húsfogyasztását. Heti két alkalommal vegetáriánus módon, hetente egyszer pedig vegán módon étkezik. A hízott libamájat pedig egyenesen kitiltotta a Buckingham-palotából, erkölcsi okokra hivatkozva.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.