Most olvasott cikk
10+1 vegán sportoló, aki elérte a lehetetlent – magyarok is vannak köztük

10+1 vegán sportoló, aki elérte a lehetetlent – magyarok is vannak köztük

Novak Djokovic világbajnok teniszező vegán étrenden

Ma már a sportolók között is kevésbé számít tabunak a növényi alapú táplálkozás. Ehhez persze a csúcson járók adják a legjobb példát és ösztönzést – ha nekik sikerült, ugyan miért ne sikerülhetne másnak is?

Egyre népesebb a vegán sportolók tábora, így mi is készíthettünk egy friss listát – anélkül, hogy a korábbi összeállításunkból egyetlen nevet is át kellett volna emelnünk.

1. Novák Djokovic

Ugyan ki mással kezdhetnénk a felsorolást, mint a férfi profi teniszezők pillanatnyilag legkiemelkedőbb egyéniségével, a huszonnégyszeres Grand Slam-tornagyőztes szerb Novák Djokoviccsal? A férfiak mezőnyében legtöbb GS-győzelemmel rendelkező sportoló nevéhez egyre több és több rekord fűződik.

Tizenkét év alatt nem kevesebb mint 400 héten keresztül vezette a világranglistát, s ebből nyolcszor a szezon végi elsőséget is bezsebelte. Ő az egyetlen teniszező, aki egy év alatt háromszor is bajnoka lett a négy Grand Slam-tornának. Kétszer fordult elő, hogy az esztendő valamennyi nagy címét ő nyerte.

71 nagy tornagyőzelme is rekord, ahogy a hét év végi Masters-torna győzelme is. Ráadásul mindezt egy olyan sportágban érte el, amely nemcsak mentálisan és technikailag, de erőnlétileg is maximális felkészültséget igényel.

A szerb bajnok egészségügyi okokból váltott, gluténérzékenysége mellett gyermekkorában légzési problémái is voltak. A megoldást a növényi alapú táplálkozásban találta meg, amely a szervezetét folyamatosan érő óriási megterhelést követő regenerációban is segíti.

Djokovic adott már ki könyvet kedvenc növényi ételeiről, és szülővárosában, Belgrádban éppúgy nyitott vegán éttermet, mint lakhelyén, Monacóban. A hercegségben működő Eqvitának óriási sikere volt, ám a koronavírus-járvány miatt végül bezárta kapuit. Ez persze nem kisebbíti Novák érdemeit, sem azt a tényt, hogy a növényi alapoknak is köszönheti, hogy még 36 évesen is a legmagasabb szinten képes teljesíteni egy olyan sportágban, amelyben ma már csak a „gladiátorok” maradhatnak a csúcson.

2. Kendrick Farris

Fotó: Melissa Majchrzak / Getty Images

Kendrick Farris az élő példája annak, hogy olyan sportágban is bajnok lehet valaki növényi étrendet követve, amelynek az erőkifejtés az alapja.

Az amerikai sportoló 2014 óta nem fogyaszt állati eredetű élelmiszert, így a riói olimpiára már vegánként utazott, ahol 377 kilogrammal döntötte meg saját egyéni rekordját.

Farris fontosnak tartja, hogy mások is megismerjék a növényi étrend sportolókra gyakorolt pozitív hatását, ezért több amerikai társával csatlakozott a Switch4Good nevű mozgalomhoz, amely éppen az ezzel kapcsolatos felvilágosítást tűzte zászlajára.

3. Scott Jurek

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

SCOTT JUREK (@scottjurek) által megosztott bejegyzés

Az ultrafutás egyik legismertebb képviselője, élő legendája, Scott Jurek 1997-ben mondott búcsút a húsfogyasztásnak, két évvel később pedig minden állati eredetű élelmiszernek. Saját bevallása szerint a növényi alapú táplálkozás tölti fel igazán energiával, miközben az emberi értékeivel is teljes összhangban van. Még könyvet is írt „Evés és futás” címmel, amelyben részletesen ismerteti a vegán étrend jótékony hatásait. Honlapján még néhány kedvenc receptjét is megosztja rajongóival.

Pedig ha valakinek szüksége van energiára, az bizony éppen Jurek, hiszen sokan minden idők legnagyobb futójának tartják. Szinte minden ismert ultrán nyert már, a Spárta és Athén közötti 153 mérföldes Spartathlonon háromszor ért elsőként a célba, a számára legkedvesebb Western States 100-on pedig hétszer. Az Appalachian Trailen 2015-ben állított fel gyorsasági rekordot, 46 nap, 8 óra és 7 perc alatt teljesítette a 2.189 mérföldes távolságot.

Az Amerikai Egyesült Államok hivatalos 24 órás versenyének rekordját is ő tartja 165,7 mérfölddel. Gondoljunk csak bele, egyetlen nap alatt hat és fél maratont teljesített!

4. Planéta Szimonetta

Planéta Szimonetta
Fotó: DVSC SCHAEFFLER

A DVSC SCHAEFFLER válogatott kézilabdázója két világ-, valamint három Európa-bajnokságon húzhatta magára a címeres mezt, klubszinten kétszeres Bajnokok Ligája-ezüstérmes, négyszeres magyar bajnok, ötszörös Magyar Kupa-győztes, németországi légióskodása idején pedig Szuper Kupa-elsőséggel, valamint bajnoki címmel gazdagodott.

A kiemelkedő eredménylistával rendelkező sportolónő lassan négy éve vegán, a döntést Franciaországban, a koronavírus-járvány idején hozta meg, egy sérülés kapcsán. S bár az első lépéseket a gyógyulása érdekében tette meg, a témában kutakodva szembesült a vegán életmód környezetünkre gyakorolt kedvező hatásával, valamint az ipari állattenyésztés negatívumaival is.

Körülbelül fél évre volt szüksége a teljes átálláshoz, s ebben nagy segítségére volt, hogy Franciaországban egy friss árukkal megpakolt piac mellett lakott. Sportolóként a korát is nagy könnyebbségként említi, fiatal játékosként talán nem mert volna váltani. Tapasztalt és sikeres kézilabdázóként azonban senki sem merte a döntését megkérdőjelezni. A pályán nyújtott teljesítménye pedig idővel minden kétkedőt meggyőzött.

Csapatánál ma már több vegetáriánus is van, akik vegán napokat is tartanak vele, a dietetikus pedig az első vérvételt követően döbbenten vette tudomásul, hogy Szimonetta eredménye az egyik legjobb.

5. Kyrie Irving

Kyrie Irving - vegán kosárlabdázó
Sam Hodde / Getty Images

Az Ausztráliából származó amerikai profi kosárlabdázó jelenleg a Dallas Mavericks együttesét erősíti, korábban a Clevelanddel azonban NBA-címet is nyert, nyolcszor volt tagja az amerikai profi liga All-Star-csapatának, 2014-ben pedig annak MVP-je lett.

Az amerikai válogatottal világbajnokságot és olimpiát is nyert, s azon négy játékos közé lépett ezzel, akik ugyanabban az évben diadalmaskodtak az NBA-ben és az ötkarikás játékokon. Tehetségét világszerte csodálják.

A melbourne-i születésű sportoló 2017-ben lett vegán, éppen abban az esztendőben, amikor a Celtics Boston gárdájával tizenhárom győzelmes sorozatot produkáltak. Irving akkor sem tagadta, hogy a növényi étrenddel eredményesebb sportolóvá vált, több energiája lett, mint valaha, és könnyebben frissül fel a meccsek és edzések után.

Az ő étrendváltása igen nagy visszhangra lelt, hiszen a kosárlabda, azon belül is az NBA világszerte a figyelem középpontjában található. A játékos azonban azóta is kiáll döntése mellett, s egyetlen percig sem bánta meg.

6. Beda Szabolcs

Beda Szabolcs - vegán futó - EveryRun
Forrás: everyrun.world

A 100 kilométeres, a 6 és a 12 órás országos bajnokságot, valamint a 6 napos (803 km) balatonfüredi világkupát egyaránt egy vegán futó nyerte 2023-ban Magyarországon. Beda Szabolcs 2007-ben lett vegetáriánus, majd 2012-ben vegán.

Utóbbiból a magas szénhidráttartalmú irányzatot követi, amely a hosszú távok esetében szerinte a legoptimálisabb választás. Amióta így étkezik, sokkal energikusabbnak, erősebbnek érzi magát, és a hosszabb futások után is gyorsabban regenerálódik, az izomláznak, vércukor-ingadozásoknak és eléhezéseknek pedig örökre búcsút mondhatott.

Ezt leginkább címei és rekordjai bizonyítják, amelyeket szinte felsorolni sem lehet, olyan sokat gyűjtött már be karrierje során. A Sashegyi Gepárdok futócsapat tagja aszfalton 2021-ben és 2022-ben egyaránt az év magyar ultrafutója díját kapta, de nyert már 48 órás világbajnokságot és négynapos, 200 kilométeres Balaton Szupermaratont is.

7. Hector Bellerin

Hector Bellerin - vegán futballista
Fran Santiago / Getty Images

A spanyol labdarúgó még az Arsenal játékosaként a 2017-18-as szezon elején választotta a növényi étrendet, s erről mindig nagyon nyíltan beszélt. Nem kisebb egyéniség, mint David Haye bokszoló indította el az úton az időközben Portugáliába, a Sportinghoz igazoló futballistát. Bellerin egy a The Players’Tribune-nek adott interjúban elmondta, a meccsek utáni gyulladásoktól gyorsabban és hatékonyabban szabadulhat meg növényi étrenden.

A keményebb találkozókat követően gyakran voltak kisebb bokaproblémái, ám amióta vegán, már óvatosságból sem kell rögzítenie ezt az érzékeny testrészét. S bár az átállás eltartott néhány napig, a harmadik hét elején már jobban érezte magát, mint valaha. Ő, aki korábban ötször is átállította reggelente szundi módra az óráját, azóta energiával telten, azonnal ébred.

A testi változásokon túl azonban a lelki transzformációban is hisz. Úgy gondolja, hogy életmódjával a földnek is segít, amely hosszú távon mindenki számára nyereség lesz. (Fotó: arsenal.com)

8. David Haye

David Haye - vegán bokszoló
Eric Espada / Getty Images

Ha már Bellerin révén szóba került, folytassuk is a sort a boksz történetének egyik legnagyobb alakjával, David Haye-jel. A brit sportoló számos cím birtokosa, profi karrierje során cirkálósúlyú világbajnok volt 2007-ben, legnagyobb sikerét azonban nehézsúlyban aratta 2009-ben, amikor a WBA-címmérkőzésen legyőzte az orosz Valujevet. A londoni Haye 2 profi mérkőzéséből 28-at nyert meg, ebből 26-ot kiütéssel.

Manapság a növényi étrend egyik legnagyobb szószólója, aki szerint a sportolóknak egyáltalán nincs szükségük húsra ahhoz, hogy sikeresek legyenek. Épp ellenkezőleg. A vegánok sokkal gyorsabban regenerálódnak egy nagyobb erőkifejtést követően, és a sérülésekből is hamarabb felépülnek.

9. Meagan Duhamel

Ed Rode / Getty Images / The Scott Hamilton Cares Foundation

Egy, a veganizmusról szóló könyv elolvasását követően, 2008-ban váltott növényi étrendre a sikeres kanadai műkorcsolyázó, aki ezt követően számos világversenyen állhatott a dobogó legmagasabb fokára. 2015-ben és 2016-ban egyaránt világbajnoki címet ünnepelhetett, ahogy 2018-ban, a Szocsiban megrendezett téli olimpián sem talált legyőzőre állandó partnere, Eric Radford oldalán.

És ezek csak a legnagyobb sikerei, hiszen mind az amerikai kontinensen, mind pedig Kanadában számos egyéb trófeát nyert. Szerinte a veganizmus egyszerűen csak döntés kérdése, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a „Skinny Bitch” elolvasásának másnapján minden állati eredetű élelmiszert kidobott a konyhájából. Műkorcsolyázóként kisgyermekkorától kezdve figyelnie kellett a súlyára, ami növényi étrenden sokkal könnyebb volt a számára.

De az állatok jogaiért is sokszor felszólal, a koreai húsiparból fogadott örökbe egy Moo-tea névre hallgató mentett kutyát, és a 2022-es téli olimpiára tervezett formaruha szőrmedíszítése ellen is tiltakozott.

10. Lisa Gawthorne

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lisa Gawthorne (@lisa_gawthorne) által megosztott bejegyzés

„Go vegan” feliratú mezben nyerte meg a 23 kilométer kerékpározásból és 7,2 kilométer futásból álló duatlon Európa-bajnokságot Lisa Gawthorne, aki a növényi étrendre váltásának 20. évfordulóját ünnepelte ezzel az Eb-győzelemmel. S bár a brit sportolónő az állatokért lett vegán, sportpályafutásának eredményességében is nagy szerepet játszik döntése.

Gyorsan regenerálódik a versenyek és az edzések után, jól alszik és az emésztése is kifogástalan. Lisa egyébként hatéves kora óta nem eszik húst, már gyermekként sem értette, hogyan kerülhetnek „barátaink” a tányérunkra. Az erőszakmentes élet mellett olyan komoly az elkötelezettsége, hogy nemcsak könyvet írt elveiről, de vegán és vegetáriánus ételeket forgalmazó céget is alapított, miközben csapattársai között is lelkesen agitál a növényi étrend mellett.

+1: Kőbán Rita

Kőbán Rita - vegetáriánus és vegán sportoló
David Cannon / Allsport

A kétszeres olimpiai bajnok kajakos Barcelonában a női négyes tagjaként, Atlantában pedig egyesben is a dobogó legmagasabb fokára állhatott. Pályafutása során négy ötkarikás játékon összesen hat érmet szerzett, kilencszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok.

A magyar sport kiemelkedő személyisége olimpiai aranyait már vegetáriánusként nyerte, ami azért is nagy jelentőségű, mert a kilencvenes években ez még igen nagy ritkaságnak számított. Erős személyiségének, valamint kiemelkedő eredményeinek köszönhette, hogy senki nem merte gátolni a döntésében, s ezzel a mai vegán sportolók előfutára lett. Saját bevallása szerint, amint elhagyta a húst, azonnal megszűntek a korábbi betegségei.

Néhány évvel ezelőtt, egy tisztítókúrát követően lett vegán, és annyira jól érezte magát tőle, hogy azóta sem állt vissza a vegetáriánus étrendre. Hagyta, hogy ismét a teste döntse el, mi jó neki. Ahogy több mint három évtizede is. Edzőként természetesen tanítványainak is mesél a meggyőződéséről, de nem erőlteti őket a példája követésére.

Kőbán Rita szerint a vegánság egyéni, szabad döntés, amelybe senkinek sincs joga beleszólnia.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.