Most olvasott cikk
Botrány Victoria Beckham divatbemutatóján: vegán aktivisták zavarták meg a műsort

Botrány Victoria Beckham divatbemutatóján: vegán aktivisták zavarták meg a műsort

Viva Vegan Leather feliratú táblákkal kampányoltak vegán aktivisták

Aktivisták zavarták meg Victoria Beckham párizsi divatbemutatóját, akik vegán bőralternatívák használatára buzdították a jelenlévőket. Az akciót szervező PETA állatvédelmi szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy egyetlen ruhadarab vagy kiegészítő sem ér annyit, hogy megöljenek és megnyúzzanak érte egy érző élőlényt.

Egészen addig flottul ment Victoria Beckham énekesnő, modell és divattervező párizsi divathéten tartott bemutatója, amíg fel nem tűnt a PETA állatvédő szervezet egyik aktivistája. Amikor őt kivezették a kifutóról, az is világossá vált, hogy nem egyéni akció keretében vált a párizsi produkció kritikus elemévé. Őt ugyanis még két állatvédő követte. Az esetről videó is készült.

Az aktivisták fehér pólókat viseltek, amelyekre a következő feliratok kerültek fel: „fordítsatok hátat az állatbőröknek”, valamint „az állatok nem szövetek” – írta meg a The Guardian. A kezükben tartott plakátok pedig a vegán bőralternatívákat éltették.

Arra biztatjuk Victoria Beckhamet, hogy inkább forduljon a ma elérhető etikus és környezetbarát innovációk felé, mint például az almából, szőlőből, ananászból, gombából és más növényekből készült csúcskategóriás bőrök

– nyilatkozta Mimi Bekhechi, a PETA európai elnöke.

Nem az első, és vélhetően nem is az utolsó

A PETA aktivistái gyakran zavarnak meg divatbemutatókat szerte a világon azért, hogy felhívják a figyelmet az állatok jogaira, szenvedéseire. Ez történt többek között a tavaly szeptemberi New York-i divathéten, a Coach bemutatóján is. Az eseményen rövid időre ugyan, de a szervezet állatvédői is csatlakoztak a kifutóra lépő modellek közé.

Megnyúzott állatot imitáló testfestéssel próbálták szemléltetni, miért idejétmúlt a bőr használata a divatiparban. A PETA már ekkor is leszögezte: szerinte az állati bőr ideje lejárt, immár a vegán bőralternatívák felé kellene nyúlni minden szakmabelinek.

„Ma már a lelkiismeretes fogyasztók tudják, hogy a divat jövője az innovatív vegán anyagokban rejlik, nem pedig a tehenek levágott bőrében. A PETA azért rázta fel a Coach kifutóját, hogy felhívjuk a figyelmet: a bőrnek a régmúlt évkönyveiben van a helye, nem pedig a tervezők aktuális kollekcióiban”

– fogalmazott korábbi akciójuk után Tracy Reiman, a PETA ügyvezető alelnöke.

A vegán bőr helyet követel magának a piacon

A PETA becslései szerint évente több mint 1,4 milliárd állatot ölnek meg a bőrgyártás miatt. A bőrgyártás hármas veszélyt jelent:

  • kegyetlenség az állatoknak,
  • árt az emberek egészségének,
  • valamint tönkreteszi a létfontosságú ökoszisztémákat.

Az alternatívák választéka azonban töretlenül bővül. Stella McCartney neve például szinte megkerülhetetlennek számít a témában. A divattervező a közelmúltban jelentette be, hogy a Veuve Clicquot nevű pezsgőházzal állt össze, hogy szőlőhulladék felhasználásával állítsanak elő vegán bőrt.

Előtte pedig a 2023-as téli kollekció bemutatóján ismertette meg a nagyközönséggel a divatház új, vegán bőrbe bújtatott, újragondolt luxustáskáit. Az ezekhez használt, MIRUM névre keresztelt anyagot az amerikai Natural Fiber Welding (NFW) gyártja a divatház számára, bioösszetevőkből. Műanyag- és állatbőrmentes, ráadásul az előállítása is fenntartható és etikus.

Egy tavalyi jelentés szerint a vegán bőr globális piacának összértéke 2028-ra meghaladhatja a 74,5 milliárd dollárt (azaz több mint 25 ezermilliárd forintot), míg 2021-ben még csak 39,5 milliárd dolláros értéket regisztráltak.

A vegán bőrt legszélesebb körben a cipők gyártásához használják fel, és a Vantage piackutató szerint ez 2030-ig így is marad. Még sokáig a lábbelik területe maradhat a domináns szegmens eladás és bevétel szempontjából is a vegán bőr globális piacán.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.