Most olvasott cikk
Horrorrajongó svédeket sokkoltak a Dominion című vegán film vetítésével

Horrorrajongó svédeket sokkoltak a Dominion című vegán film vetítésével

Csőbe húztak 130 horrorrajongót Stockholmban: horrorisztikus meglepetésvetítést ígértek nekik, vegán film lett a végeredmény. A közönség soraiból vegyes reakciók érkeztek.

Halloween alkalmából páratlanul borzongató programot ajánlottak a svéd horrorrajongóknak. Meglepetés-horrorvetítésre hívták őket Stockholmba, a Victoria moziba. 130-an vevők is voltak az ötletre, minden jegy elkelt.

Legnagyobb meglepetésükre aztán nem éppen olyan formában volt sokkoló a vetített film, mint amire számítottak. A Dominion című, 2018-as dokumentumfilmet nézhették ugyanis meg, ez a vegán film az ausztrál farmokon és vágóhidakon elkövetett állatkínzást mutatja be.

A „merényletre” már csak azért sem számíthattak, mert a szervezők – vegán aktivisták – gondoskodtak arról, hogy egészen a vetítés időpontjáig inkognitóban maradjanak a közönség előtt.

Vegyes reakciókat váltott ki a vegán film

A szervezők úgy látták, elég széles skálán mozogtak a reakciók, amelyeket Dominion kiváltott a résztvevőkből. Néhányan már korán kisétáltak a moziból, mikor szembesültek azzal, hogy nem azt kapták, mint amit vártak. Mások azonban maradtak a vetítés után is, hogy megvitassák a látottakat az esemény szervezőivel.

Elégedettek voltunk az este alakulásával. A reakciók a dühtől egészen a szomorúságig terjedtek, de ez várható volt. Sokan mondták, hogy megértették, miért csináltuk ezt, még ha nem is tetszett nekik, amit láttak

– nyilatkozta az egyik szervező.

A közönség soraiban akadtak olyanok is, akik nem tudták végignézni a vegán filmet, feldúlták ugyanis őket a látottak. A vetítést követően azonban maradtak és még beszélgettek az aktivistákkal.

A meglepetésvetítésre megváltott jegyekből 10 ezer svéd korona, azaz közel 324 ezer forint gyűlt össze. Ezt az összeget egy helyi állatmenhelynek ajánlották fel, amely csirkéket ment meg a tojás- és húsiparból.

A Dominion sokakat „megtérített” már

A Dominiont egy ismert vegán aktivista, Chris Delforce rendezte, a The Farm Transparency Projecttel együttműködve készült el az alkotás. Rejtett kamerák és drónfelvételek segítségével olyan módszereket lepleztek le, mint például a szén-dioxid használata a sertések gázosítására. A felvételek Ausztráliában készültek ugyan, ám világszerte alkalmazott vágóhídi technikákat mutatnak be.

A vegán film elkészültét hírességek is támogatták, például Joaquin Phoenix és Rooney Mara.

Sokan döntöttek úgy a Dominion hatására, hogy áttérnek a vegán életmódra, de legalábbis a növényi alapú étrendre. A közelmúltban például Antal Évi, a Vászonzsákoslány beszélt a Prove.hu-nak arról, hogy részben a Dominion hatására vallja magát ma már etikai vegánnak.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.