Most olvasott cikk
Fellógatott halott állatokkal sokkolta a londoniakat egy vegán szervezet

Fellógatott halott állatokkal sokkolta a londoniakat egy vegán szervezet

A halott állatok látványa – egy kutya, egy macska és egy disznó – London-szerte felkorbácsolták az érzelmeket. Míg egyesek egyszerűen csak felháborodtak, olyan is volt, aki helyben elköteleződött a vegán életmód mellett a megmozdulás hatására.

Sokan az olyan tevékenységek miatt beszélnek „vérvegánokról”, mint ami például a tavalyi strandszezonban, Zamárdiban történt. Ezen az ominózus eseményen a Hungarian Animal Rights Corps (HARC) aktivistái „hústálcákban”, művérrel leöntve hívták fel a figyelmet az állatok kihasználására. Akciójuk – ahogy az várható volt – nem aratott osztatlan sikert a strandolók körében, figyelemfelkeltésre azonban mindenképp jó volt a megmozdulás.

Hasonló stratégiát választott a Viva! vegán jótékonysági szervezet is a közelmúltban, amikor egy teherautóval végigfurikázott Londonon, az ikonikus helyszíneken elidőzve. Ebben persze önmagában még semmi meghökkentő nem lenne, de mindezt úgy tették, hogy a jármű hátulján közben három halott állat lógott. Egy kutya, egy macska és egy disznó holtteste.

Valójában csak a malac holtteste volt valódi, a várt hatást azonban a „hamisítványok” is megtették.

A henteskampókra akasztott állatok fölött egy felirat volt látható: „Ön állatbarát?” A kutya és a macska fölé azt írták, háziállat, a disznó fölé pedig azt, állat. A kampány célja természetesen az volt, hogy rávilágítsanak arra az anomáliára, hogy egyes állatokat háziállatként dédelgetnek az emberek, míg mások megkapják az „élelmezési célú” címkét.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Viva! Vegan Charity (@vivacharity)

„Társadalmunkban a macskákat és a kutyákat családtagként kezeljük, míg az olyan állatokra, mint a sertések, csirkék és tehenek, árucikként tekintünk. A disznók érzékenyek, érzelmesek és rendkívül intelligensek. Az egyetlen különbség egy halott disznó és egy kimúlt macska vagy kutya között a saját észlelésünk. Ha egy elpusztult macska vagy kutya látványától undorodsz, ugyanezt kellene érezni egy halott disznó láttán is” – mondta Juliet Gellatley, a Viva! kampányigazgatója.

A halott állatok megtették a várt hatást

A Viva! teherautója különösen három megállónál generált igazán heves reakciókat a vegán szervezet szerint: a London Eye-nál, a Trafalgar téren és a Parlament téren. Egyesek undoruknak adtak hangot, mások viszont hosszas beszélgetésbe bonyolódtak a Viva! aktivistáival. Utóbbi táborból sokan nyitottnak mutatkoztak arra, hogy csökkentsék húsfogyasztásukat. Egy nőre pedig állítólag akkora hatást gyakorolt a halott állatok látványa, hogy eldöntötte, vegán lesz.

Az Egyesült Királyságban több tízmillió ember eszik nagyipari körülmények között tenyésztett állatokat. Kevesen örülnek azonban, ha holtan kell látniuk őket, ha szembesülnek a tenyésztés körülményeivel, vagy szemtanúi annak, hogyan ölik meg őket. Ez a megmozdulás emlékeztetőül szolgál arra, hogy a marhahúsos hamburgered vagy a szalonnás szendvicsed nem egy arctalan összetevő. Ezek olyan élőlényektől származnak, amelyek hasonló érzelmekkel bírnak, mint a szeretett házi kedvenceid

– fogalmazott Gellatley.

Hozzátette, annak a visszataszító gyakorlatnak, hogy érző lényeket tenyésztenek és vágnak le, nincs helye egy civilizált társadalomban. „Hogyan tetszeleghetünk állatbarát nemzet színében, miközben ilyen erkölcsi képmutatásban veszünk részt? Itt az ideje, hogy a haszonállatokra is ugyanolyan szintű figyelmet fordítsuk, mint a háziállatainkra” – hangsúlyozta a kampányigazgató.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.