Most olvasott cikk
Egy hipermarket falára vetített sokkoló felvételekkel tiltakoztak aktivisták a malacok elgázosítása ellen

Egy hipermarket falára vetített sokkoló felvételekkel tiltakoztak aktivisták a malacok elgázosítása ellen

A felvételeken az életükért küzdő, fuldokló malacok voltak láthatók. Az akcióval reményeik szerint elérhetik, hogy a Costco hipermarketek megszüntessék az együttműködést a Smithfield Foodsszal.

A nagyüzemi állattartás számos kegyetlen részlete kevésbé ismert a fogyasztók számára.

Sokan nem tudják, hogy a tojásipar élve darálja le az egynapos hím csibéket, mert gazdasági értelemben véve teljesen haszontalanok. De arról is meglepően keveseknek van ismerete, hogy a tehenek nem jókedvükben tejelnek, hanem csak akkor, ha anyává válnak, emiatt mesterséges úton folyamatosan vemhesen tartják őket.

A Direct Action Everyhwere (DxE) állatjogi szervezet aktivistái január közepén egy szintén kevesek által ismert nagyipari módszerre hívták fel az emberek figyelmét, mégpedig egy San Francisco-i Costco áruház falára kivetítve.

A rejtett kamerás felvételeken iszonyatos kínok között szenvedő malacok láthatók, akiket az intenzív állattartásban egy bevett módszerrel, vagyis elgázosítással ölnek le.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a rettegő állatokat egy fémketrecbe zárva leeresztik egy gázkamrába, ahol a 90%-os sűrűségű szén-dioxid szó szerint belülről égeti szét őket. Ilyen magas koncentrációban a szén-dioxid nedves felülettel érintkezve – a malacok szemén, torkában, tüdejében – szénsavat képez, ez felelős a borzalmas kínokért.

Az aktivisták a nemrég bezárt Farmer John vágóhídon helyeztek el rejtett kamerákat, a Costco falára vetített felvételek ebből az üzemből származnak.

„A Smithfield megúszhatja, hogy eltakarja a szemünk elől az állatok szenvedését a gázkamrákban, mert az USDA [United States Department of Agriculture – mezőgazdasági minisztérium] és olyan cégek, mint a Costco, elfordítják a tekintetüket. Ezért kell olyan embereknek, mint én, bemenni ezekre a rémisztő helyekre, hogy megmutassuk azt, amit senki más nem fog” – mondta Raven Deerbrook, a DxE aktivistája, aki a rejtett kamerákat elhelyezte az üzemben.

A gázkamrák használata csak papíron humánus

Az akció a DxE Stop Gas Chambers (állítsuk le a gázkamrákat) kampányának része. A szervezet által létrehozott weboldalon nemcsak az elgázosítás kegyetlen gyakorlatának a részleteit lehet megismerni, de számos tudományos vélekedést is arról, milyen mértékű szenvedéssel jár ez a módszer az állatoknak.

Évtizedek óta ismeretes, hogy a szén-dioxid magas koncentrációja fájdalmat és stresszt okoz a sertéseknek, mielőtt elveszítenék az eszméletüket, és ez a kábítási módszer egyértelműen állatjóléti kérdéseket vet fel

– olvasható ebben a tanulmányban.

A Smithfield Foods által tulajdonolt vágóhíd a felvételek szerint megszegi a Humane Slaughter Act (humánus vágás törvény) által támasztott feltételeket, miszerint szén-dioxid csak akkor alkalmazható, ha minimális diszkomfort mellett, gyorsan kábítja el az állatot. Ezzel szemben a felvételeken a malacok akár perceken keresztül is szenvednek, mielőtt elkábulnak.

„Az USDA, az Amerikai Állatorvosok Szövetsége, az Állatok Jólétéért Világszövetség, és számos más állategészségügyi szervezet humánus módszerként ismeri el a szén-dioxiddal történő kábítást. A szén-dioxid gyorsan fájdalommentes állapotot idéz elő a sertéseknél” – reagált Jim Monroe, a Smithfield Foods vállalati ügyekért felelős alelnöke.

Néhány nappal az akciót követően a DxE aktivistái összegyűltek Berkeley-ben, az USDA székhelyén, ahol Raven Deerbrook az épületben beszélt William Ortsszal, az USDA kutatási igazgatójával, majd átnyújtott neki egy hordozható adattárolót a felvételekkel, valamint egy 1.500 aláírással ellátott, kinyomtatott levelet, amiben arra kérik a minisztériumot, hogy tegyen valamit a gázkamrák ügyében.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.