Most olvasott cikk
Állatmenhelye lakóiért rója a kilométereket egy vegán futó

Állatmenhelye lakóiért rója a kilométereket egy vegán futó

Egy vegán futó azért fut, hogy pénzt gyűjtsön állatmenhelye számára

Egy vegán futó, Fiona Oakes legalább 500 mérföldet szeretne futni decemberben, hogy így gyűjtsön pénzt a menhelyén élő állatok eltartására. A nő már gyerekkora óta növényi étrendet követ, sportteljesítményével azt is szeretné bizonyítani, hogy nincs szükség állati termékekre a kiemelkedő eredményekhez.

A többség december végén tesz fogadalmakat, és januári kezdettel igyekszik tartani magát az új „menetrendhez”. Aki egyébként gondolkodik azon, hogy új kihívás elé állítsa magát év elején, az kipróbálhatja például a Veganuár keretében, milyen vegán életmódot követni egy hónapon keresztül. Előtte azonban érdemes még egy vegán futó, Fiona Oakes történetéből és kitartásából inspirálódni.

Fiona az essexi Tower Hill Stables Animal Sanctuary (THS) állatmenhely alapítója, 1993-ban hozta létre a helyet.

A menhely alapötlete az az igény volt, hogy biztonságos menedéket alakítsak ki a már gondozásomban lévő állatoknak. Amikor viszont saját földem lett, lehetőségem nyílt arra, hogy ipari körülmények közül mentsek meg állatokat – például sertéseket, juhokat, szarvasmarhákat, pulykákat és csirkéket. Innentől kezdve viszont a történet egyre nagyobbra duzzadt. Sajnos még mindig hatalmas az igény arra, hogy biztonságot és menedéket nyújtsunk ilyen állatoknak, és sajnos csak nagyon kevés gyönyörű lelket tudunk megmenteni

– nyilatkozta a menhely alapítója.

Fiona mindenesetre minden decemberben kitalál magának valamilyen kihívást, amelyet adománygyűjtés keretében teljesít. Tavaly szenteste például 52 mérföldet, azaz több mint 83 kilométert futott. Idén pedig úgy döntött, emeli a tétet. Decemberben összesen legalább 500 mérföldet (több mint 804 kilométert) szeretne teljesíteni. Ennek apropója, hogy több mint 500 éhes szájat kell etetni a menhelyen, ehhez gyűjt anyagi támogatást a vegán futó.

Az aktuálisan beállított cél 10 ezer font (közel 4,5 millió forint). Ebből több mint hatezer font már össze is gyűlt.

A vegán futó jobb térdkalácsa nélkül is bizonyít

Fiona Oakes neve a legkevésbé sem ismeretlen a sportvilágban. A vegán futó négy Guinness-rekordot is tart a maratonteljesítés terén. Ő a leggyorsabb nő, aki minden kontinensen futott már le maratont – még az Északi-sark sem hiányzik a listájáról. Azok között is ő a leggyorsabb, akik állatjelmezben teljesítették ezt a bizonyos 42.195 kilométeres távot. Fiona egyébként tehénnek öltözve futotta le a maratont.

A jelmezekről ráadásul ezúttal sem mond le. Elmondása szerint az adományok mellett mosolyokat is gyűjt decemberi missziója során. A kilométereket ugyanis mókás karácsonyi öltözékekben rója – manóként vagy éppen hóemberként.

Fiona – Paula Radcliffe hosszútávfutó bajnok eredményeiből inspirálódva – kezdett futni, már azt követően, hogy megalapította állatmenhelyét. A sportterveihez annak ellenére is ragaszkodott, hogy tinédzserként egy daganat miatt eltávolították a jobb térdkalácsát.

Arra gondoltam, hogy ha versenyezni tudok egy maratonon, és remélhetőleg még teljesítem is, az lesz a végső bizonyíték arra, hogy a vegán étrend nem kizáró ok semmiben. Még a legextrémebb állóképességi versenyeken sem

– mesélte.

Az ötvenes éveiben járó nő gyermekkora óta vegán. 2004-ben társalapítója volt a Vegan Runners (Vegán futók) szervezetnek. Ez az a vegán futókat összefogó közösség az Egyesült Királyságban, amelynek színeiben a 85 éves Paul Youd is futja az ultramaratonjait.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.