Ultramaratonokat fut és fekvőtámaszozik a 85 éves vegán férfi

Vegán kampányt folytató szervezet javára futja az ultramaratonokat Paul Youd, aki állítása szerint a növényi étrendnek köszönhetően sportolhat még mindig aktívan. Az Angliában élő nyugdíjas gyulladásos problémái az állati eredetű termékek elhagyása után múltak el.

Mindig öröm beszámolni vegán sportolói sikerekről, növényi alapú étrendhez köthető egészségügyi fordulatokról és gyógyulásokról. A legjobb viszont az, mikor bebizonyosodik, hogy nem kérészéletű volt a vegán fellángolás, hanem hosszabb távon is bevált stratégia a fizikális és mentális egészségre ez az életmód.

Emlékeznek még a kedves olvasók Paul Youdra? Az – akkor még 82 – éves nyugdíjasról még 2020-ban írtunk. A vegán férfi 2020 márciusában kezdett el futni, és júniusra már meg is fogant benne az ötlet, hogy június 21. és 30. között mindennap 10 kilométert fog lefutni. Bámulatos teljesítménye nem volt öncélú, adományt gyűjtött a Dean Farm Trust nevű vegán menhely 200 állata számára.

A kihívást végül teljesítette az angliai Taunton városban élő férfi, ráadásul még saját várakozásait is felülmúlta:

Azt hittem, jobban elfáradok majd, ahogy telik a hét, de nem így történt. Egyre erősebbé váltam, és a végén 110 kilométert futottam az előzetesen kitűzött 100 helyett

– mesélte akciójáról.

Még mindig fut, új célokat tűzött ki

A ma már 85 éves férfi megszerette a kihívásokat, újabb célokat tűzött ki azóta maga elé. A 90. születésnapjáig szeretne eljutni összesen egymillió fekvőtámaszig, a 100. születésnapjáig pedig a századik ultramaratonját is szeretné kipipálni. Mindezt természetesen továbbra is kizárólag „növényi alapú üzemanyaggal” szeretné teljesíteni.

Szabályos fekvőtámaszokat nyomni egyébként 80 évesen tanult meg, és azóta már több mint 650 ezret csinált meg ezekből. Hogy közben is hasznosan teljen az idő, az elméjét is edzi: podcastokat vagy híreket hallgat a testedzés mellé.

Ultramaratonokból eddig kilencet teljesített, és eltökélt célja, hogy még 91-et lefusson. Ebben támogatja a felesége, Teresa és a családja is.

Most is jótékony céllal fut, bár már a vegán kampányt folytató Viva! jótékonysági szervezetnek gyűjt.

Senki nem tudhatja, mire képes, amíg ki nem próbálja. Ki kell mozdulni a komfortzónánkból, hogy el ne tunyuljunk. Én most a legjobb életemet élem, ki gondolta volna? 85 éves vagyok, és tényleg a legjobb életemet élem

– nyilatkozta a férfi, aki ultrafutásairól blogbejegyzések formájában is rendszeresen beszámol.

A növényi étrend révén válhatott aktívvá

Paul Youd először a negyvenes éveiben döntötte el, hogy futni kezd, ám akkor mindössze hat hét után feladta. Úgy érezte ugyanis, hogy az ízületi gyulladásai miatt olyan hétköznapi dolgok is fájdalmassá váltak, mint a

  • kézfogás,
  • a váltás vezetés közben,
  • az ágynemű felhúzása,
  • vagy éppen egy vízforraló felemelése.

A húst hatvanas éveiben hagyta el a kergemarhakórtól való félelmében, később pedig kipróbálta a növényi alapú étrendet, és ekkor tapasztalta, hogy eltűntek a gyulladásos tünetei. A motivációja ugyanakkor nem pusztán egészségügyi.

Nem akarom, hogy még egy állatnak meg kelljen halnia azért, hogy én élhessek

– mondja.

(Independent)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.