Most olvasott cikk
Vegán sportoló futott be elsőként az egyik legkegyetlenebb sivatagi ultramaratonon

Vegán sportoló futott be elsőként az egyik legkegyetlenebb sivatagi ultramaratonon

Austin Meyer nyerte a 2023-as Zion Ultra sivatagi ultramaraton 100K elnevezésű versenyszámot, ezáltal pedig tovább rombolta azokat a sztereotípiákat, amelyek a vegán sportolókkal szemben léteznek.

A Zion Ultra a Utah államban található Zion Nemzeti Park körül futó, sivatagi terepen zajló, ultramaraton hosszúságú terepfutóverseny, amely a nemzeti park hatalmas homokkő szikláiról kínál csodálatos kilátópontokat a verseny alatt.

Tekintettel arra, hogy a terep nem egyszerű, a távok pedig csak a legszívósabbak számára jöhetnek szóba, a versenyen való elindulás előfeltételhez volt kötve – a 100K (100 kilométer) táv esetében az utóbbi két évben teljesített, minimum félmaratoni táv volt a nevezési előfeltétel.

Austin Meyer eredetileg dokumentumfilmes, fotós, és van egy podcastja is, amiben más dokumentumfilm-készítőkkel beszélget a szakma fortélyairól. Az egykori futballjátékos azt követően kezdett ultramaratonokat futni, hogy nem került be az MLS-be (Major League Football), a kanadai profiligába.

A győzelme kapcsán posztolt Instragram-bejegyzésében azt írja, hogy abban az időben újrakezdőként kihívást keresett, a létra legaljáról szeretett volna felkapaszkodni a magasba, úgyhogy benevezett az első versenyre, amivel találkozott. Ez pedig egy utahi 50 mérföldes (80,47 km) ultramaraton volt, amin teljesen kikészült, de elmondása szerint éppen ezt az érzést kereste.

Aztán hét évvel, 16.000 mérfölddel és 2.000 napnyi tanulással később ismét rajthoz állt, és ezúttal elsőként szakíthatta át a 100. kilométert követően a célszalagot.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Austin Meyer (@austinmeyerfilms) által megosztott bejegyzés

„Habár a verseny megnyerése nagyon kivételes érzés, nem maga a győzelem, ami igazán büszkévé tesz. Hanem az a hét esztendőnyi versenyzés és edzés, amely alkalmassá tett arra, hogy a Zion 100K távot 10 óra és 7 perc alatt le tudjam futni, ami történetesen a győztes időt is jelentette” – írja Austin az Instagram-oldalán.

Saját példájával inspirál

Meyer azt mondja, a növényi étrend az edzése alapját képezi. Mind az edzés előtti, alatti és utáni rutinját meghatározza a veganizmus.

Ennek köszönhetően sokkal gyorsabban regenerálódik még akkor is, ha nagyobb terhelésnek teszi ki magát. Ezt részben a növényi étrend gyulladáscsökkentő tulajdonságainak, valamint a magas antioxidáns-tartalmának tudja be.

Elmondása szerint nemcsak a növényi étrend jótékony hatásait élvezi, de a veganizmus egy új célt is adott neki, ez pedig az állatok kizsákmányolásának megszüntetése. Ezt vegán sportolóként úgy tudja elérni leginkább, hogy a saját életmódjával és teljesítményével új nézőpontot ad az embereknek.

Egy olyan világban, ahol évente állatok milliárdjait mészárolják le az élelmiszergyártás miatt, és milliárdokat költenek reklámkampányokra, hogy az állatok fogyasztását a férfiassággal és a sportteljesítménnyel azonosítsák, a futásommal egy ellentétes nézőpontot tudok nyújtani. Mégpedig azt, hogy vegán sportolóként is csúcsteljesítményt érhetünk el

vallja Meyer.

Vegán futók az élen

Legyen szó akár a világ legkeményebb futóversenyéről, vagy egy 100 éves vegán futóról, aki még mindig aktívan szeli a kilométereket, már számtalan alkalommal bebizonyosodott, hogy a növényi alapú étkezés kifejezetten pozitívan hat a sportteljesítményre.

Legutóbb Damian Hall győzelméről cikkeztünk, aki az Egyesült Királyság leginkább embert próbáló ultramaraton-versenyén győzött, amelyhez 431 kilométert kellett teljesítenie.

Akik magyar vegán ultramaratonisták tapasztalatairól szeretnének olvasni, azok számára ezt az interjút ajánljuk.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.