Most olvasott cikk
A tudósok mindenkit azonnali klímaaktivizmusra buzdítanak

A tudósok mindenkit azonnali klímaaktivizmusra buzdítanak

azonnali cselekvésre szólítanak fel mindenkit a tudósok

Kongatják a vészharangot a klímatudósok. Úgy látszik, sok évtizednyi publikáció, tudományos munka és figyelmeztetés sem elegendő ahhoz, hogy érdemi lépéseket tegyünk az éghajlatváltozás megállítása érdekében. Közel másfél ezer kutató, tudós és akadémikus írta alá azt a nyílt levelet, ami arra buzdítja az állampolgárokat világszerte, hogy váljanak klímaaktivistákká. A Scientist Rebellion szervezet nevében kiadott levél katasztrofális jövőképpel riogat, amennyiben nem cselekszünk.

Az éghajlatváltozás nem új keletű dolog, bármennyire is úgy tűnik, hogy ez csak az utóbbi években vált slágertémává. A legelső IPCC-jelentést még 1990-ben adták ki, vagyis több mint három évtizede tisztában vagyunk az emberi tevékenység következtében megváltozó éghajlat jelenségével. A Scientist Rebellion – egy klímakutatókból, tudósokból és akadémikusokból álló aktivistacsoport – az üres ígéreteket megunva kiadott egy nyílt levelet, amiben mindenkit klímaaktivizmusra szólítanak fel.

Tudósokként régóta kongatjuk már a vészharangot a klímakrízis miatt. A kormányok viszont nem vettek minket komolyan, a kibocsátás pedig évről évre egyre csak növekszik. A vezetők arról beszélnek, hogy »tartsuk életben az 1,5 °C-os« célkitűzést, miközben támogatják a fosszilis tüzelőanyagokat és a gáz- és olajlelőhelyek felkutatását. Arra biztatjuk a kutatókat és az akadémikusokat mindenféle szakterületről, hogy lépjenek a klímamozgalom előterébe és segítsenek vészhelyzeti módba állítani a társadalmat. Nincs vesztegetni való időnk

– olvasható a szervezet weboldalán.

A klímatudósok félelmüknek adtak hangot

„Rettegünk. Szükségünk van rád” – olvasható a szervezet által kiadott nyilatkozatban. „Bárhol is vagy, légy klímaaktivista, az ügy szószólója” – hangzik az egyértelmű felszólítás.

A lakosság klímaaktivizmusba való bevonását célzó levél megjelentetését nem véletlenül időzítették a COP28 klímacsúcs idejére. A világ legjelentősebb éghajlatváltozást tárgyaló nemzetközi konferenciáját idén az Egyesült Arab Emírségekben rendezték meg. Egy olyan országban, amelyik elképesztő vagyonát a fosszilis energiahordozóknak köszönheti. A konferencia elnöke pedig az állami olajvállalat elnöke volt.

Egyik ország sem teszi azt, ami az 1,5 °C-os határérték alatti maradáshoz kell. Ha tovább haladunk ezen az úton, az elmondhatatlan szenvedéshez fog vezetni. A bolygó nagy része lakhatatlanná fog válni, ami politikai konfliktusokhoz, eddig nem látott mértékű éhezéshez és menekültek százmillióihoz fog vezetni

– áll a közleményben.

(The Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.