Az ünnepekre készülve elhoztunk 5+1 vegán desszert receptjét, melyek garantáltan megkoronázzák majd a karácsonyi vacsorát.
Advent első vasárnapján ünnepi előétel-válogatásunkat, a második héten levesajánlónkat, legutóbb pedig főételötleteinket olvashattad. Ezen a héten elérkeztünk a karácsonyi menüsorunk utolsó állomására, a desszertválogatáshoz.
Az alapelvünk továbbra is az, hogy minél sokszínűbben válogassuk össze a recepteket, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő karácsonyi desszertet. Akkor is tudsz majd választani, ha a hagyományos konyhát kedveled, ha a különlegesebb fogásokat szereted, vagy ha az egészségesség a fő szempontod.
Vegán tiramisu
Ez a vegán tiramisurecept garantáltan felül fogja múlni minden várakozásodat. Ez a krémes és könnyű desszert tökéletes zárása lehet az ünnepi menüsornak, mindenki spórolni fog egy kis helyet a gyomrában, hogy megkóstolhassa.
Ha ez a karácsonyi desszert lenne a befutó, arra figyelj, hogy jó előre készítsd el. Sokkal jobb élményt tud nyújtani, ha egy éjszakát, de legalább négy órát pihen a hűtőben, mielőtt felvágod.
Vegán házi krémes
A vegán krémes, bár időigényes recept, garantáltan megkoronázza majd az ünnepi vacsorát, ugyanis kevés desszert tud felérni egy jól készült házi krémeshez. Ráadásul nem igényel sok aktív munkát sem.
Ha pedig valaki megpróbálkozna az egy fokkal nehezebb franciakrémes elkészítésével, akkor ebben a receptben ahhoz is adunk instrukciókat.
Almás pite parfé (pohárkrém)
Egy klasszikust idézve: „Találkoztál olyannal, akinek azt mondtad: »együnk egy kis parfét«, és azt mondta: »nem, utálom a parfét«? Nem csoda, hiszen a parfé isteni.”
Ez az almás pite parfé egy hagyományos desszertet csomagol krémes, kanalazható formába: fahéjas almát, édes kekszet és habos krémet rétegezünk egymásra, és jól lehűtve tálaljuk. Persze hívhatnánk egyszerűen almás-fahéjas pohárkrémnek is, de pont ilyen hangzatos karácsonyi desszert kell az ünnepi asztalra.
Citrommázas répatorta
Ez a citrommázas répatorta pont kellemesen édes, és tökéletes állagú. Ráadásul semmilyen különleges összetevő nem kell hozzá, mindössze néhány alapvető sütemény-hozzávaló.
Kedved szerint variálhatod, például tehetsz a tésztába egy marék durvára vágott diót, vagy a citromos mázat töltelékként is használhatod. Ha egészségesebb változatot szeretnél, helyettesítsd a finomlisztnek egy részét teljes kiőrlésűvel.
Vegán banoffee pie
A vegán banoffee pie, azaz a sütés nélküli karamellás-banános pite igazi klasszikus desszertté vált az elmúlt évtizedekben, és mindössze néhány kis módosítással teljesen növényi alapanyagokból is elkészíthető.
A pite nevét a banana és a toffee, azaz a banán és a karamell szavak összevonásával kapta. Ha még nem ettél banoffee pie-t, feltétlenül ajánljuk, hogy próbáld ki: sütés nélkül készül és nem kell hozzá pitetésztát sem gyártani, így kezdő konyhaművészek is bátran nekiveselkedhetnek.
Narancsos-kardamomos torta olívaolajjal
Ez az olívaolajjal készült, narancsos-kardamomos torta tökéletes megkoronázása lehet a karácsonyi vacsorának. A narancs és a kardamom édes-fűszeres kombinációja és az olívaolaj pikáns aromája teszi igazán ünnepivé ezt a desszertet.
Ebben a piskótaszerű tortareceptben az olívaolaj nemcsak a napokig puha és friss állagról gondoskodik, hanem különleges, enyhén gyümölcsös, pikáns ízvilágot is kölcsönöz neki, amihez remekül passzolnak az enyhén savanyú, citrusos ízek. A narancsnak pedig elképesztően jól áll a kardamom meleg, enyhén füstös aromája.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.