Ez az öt vegán karácsonyi előétel mind méltó arra, hogy megteremtse az ünnepi hangulatot a vacsorához. Ha unod a megszokott recepteket, olvass tovább: ebben a válogatásban a gyors, leveles tésztából készített sós pitéktől a különleges mediterrán előételekig mindenféle ötletet adunk.
Advent első vasárnapja körül sokan már az ünnepi menü lázában égünk; azon törjük a fejünket, mi legyen az ünnepi asztalon. Azért hoztuk most ezt a válogatást, hogy megkönnyítsük a dolgod – ebből az öt receptből biztosan fogsz olyat találni, amivel szívesen indítod a menüsort.
Advent második vasárnapján újra jelentkezünk, méghozzá ünnepi levesötletekkel, tarts velünk akkor is!
Tarte soleil, az ünnepi nappite (kiemelt fotó)
A tarte soleil, vagyis nappite a családi vagy baráti karácsonynak meghitt kezdetet ad: „sugarait” az asztal köré ülve együtt szakítjuk le és fogyasztjuk el. Mivel leveles tészta kell hozzá, nagyon könnyű elkészíteni, és a formázásához sem kell nagy művészi érzék, mégis gyönyörű, esztétikus karácsonyi előételt varázsolhatunk vele az asztalra.
Tipp: a tarte soleil melegen tálalva a legfinomabb. Ha előre szeretnél dolgozni, akkor sütés előtt nedves konyharuhával letakarva tedd hűvös helyre, és csak a vacsora kezdetekor süsd meg.
Töltött szőlőlevél
A dolma, azaz a töltött szőlőlevél közel-keleti és mediterrán hangulatot idéz. Így ha ilyen ízvilágú menüsort tervezel, akkor ez az előétel tökéletes választás lehet.
Praktikus lehet akkor is, ha korábban szeretnél a vacsorára előkészülni: a dolma jól elvan a hűtőben, és hidegen is felszolgálható. Mártogatónak pedig kínálhatsz hozzá például hummuszt vagy baba ganoush-t, amiket szintén előre elkészíthetsz.
Görög spenótos pite
Semmi nem idéz jobban mediterrán hangulatot, mint a görögök spenótos pitéje, a spanakopita. A spenót, a kapor és a fokhagyma hármasa friss, krémes töltelékként találkozik a ropogós tésztakéreggel, amit még a spenótutáló vendégeid is imádni fognak.
A spanakopita, mint a legtöbb töltött görög péksütemény, eredetileg filo tésztából készül, de mivel ezt itthon nem olyan egyszerű beszerezni, mi leveles tésztából készítjük.
Kapros „juhtúróval” töltött gombafejek
Ezek a kapros „juhtúróval” töltött gombafejek ideális karácsonyi előételként szolgálhatnak azoknak, akik a klasszikus ünnepi menüsort kedvelik. A fűszerezésnek köszönhetően a töltelék megszólalásig hasonlít a hagyományos változathoz – annak ellenére, hogy kizárólag növényi eredetű hozzávalókból készítjük.
Ha szeretnéd, előre is dolgozhatsz: a megtöltött gombafejek sütés előtt jól elvannak a hűtőben akár egy napig is.
Pihe-puha focaccia
Ha nem vagy nagy konyhatündér, vagy ha csak simán biztosra szeretnél menni, amikor a vendégeid lenyűgözéséről van szó, akkor ez az autentikus focacciarecept neked való.
A focaccia a leggyorsabb, legelronthatatlanabb élesztős kenyérféle, ami csak létezik. A titka egyedül talán az, hogy jó minőségű, extraszűz olívaolajat használj hozzá, és az, hogy még melegen tálald.
Tálalhatod önmagában vagy valamilyen fűszeres olajjal, de illik hozzá a Közel-Kelet paprikás-diós mártogatósa, a muhammara is.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.