Most olvasott cikk
5 vegán karácsonyi előétel, amivel istenien indul majd az ünnepi vacsora

5 vegán karácsonyi előétel, amivel istenien indul majd az ünnepi vacsora

Tarte soleil, francia nap alakú pite zöldséges töltelékkel, elölről fotózva fehér felületen, körülötte fenyőágak karácsonyi hangulatot idézve

Ez az öt vegán karácsonyi előétel mind méltó arra, hogy megteremtse az ünnepi hangulatot a vacsorához. Ha unod a megszokott recepteket, olvass tovább: ebben a válogatásban a gyors, leveles tésztából készített sós pitéktől a különleges mediterrán előételekig mindenféle ötletet adunk.

Advent első vasárnapja körül sokan már az ünnepi menü lázában égünk; azon törjük a fejünket, mi legyen az ünnepi asztalon. Azért hoztuk most ezt a válogatást, hogy megkönnyítsük a dolgod – ebből az öt receptből biztosan fogsz olyat találni, amivel szívesen indítod a menüsort.

Advent második vasárnapján újra jelentkezünk, méghozzá ünnepi levesötletekkel, tarts velünk akkor is!

Tarte soleil, az ünnepi nappite (kiemelt fotó)

A tarte soleil, vagyis nappite a családi vagy baráti karácsonynak meghitt kezdetet ad: „sugarait” az asztal köré ülve együtt szakítjuk le és fogyasztjuk el. Mivel leveles tészta kell hozzá, nagyon könnyű elkészíteni, és a formázásához sem kell nagy művészi érzék, mégis gyönyörű, esztétikus karácsonyi előételt varázsolhatunk vele az asztalra.

Tipp: a tarte soleil melegen tálalva a legfinomabb. Ha előre szeretnél dolgozni, akkor sütés előtt nedves konyharuhával letakarva tedd hűvös helyre, és csak a vacsora kezdetekor süsd meg.

Töltött szőlőlevél

Yaprak dolma, azaz töltött szőlőlevél egy asztalon, citrommal a tetején
Fotó: Prove

A dolma, azaz a töltött szőlőlevél közel-keleti és mediterrán hangulatot idéz. Így ha ilyen ízvilágú menüsort tervezel, akkor ez az előétel tökéletes választás lehet.

Praktikus lehet akkor is, ha korábban szeretnél a vacsorára előkészülni: a dolma jól elvan a hűtőben, és hidegen is felszolgálható. Mártogatónak pedig kínálhatsz hozzá például hummuszt vagy baba ganoush-t, amiket szintén előre elkészíthetsz.

Görög spenótos pite

Spanakopita - görög lepény

Semmi nem idéz jobban mediterrán hangulatot, mint a görögök spenótos pitéje, a spanakopita. A spenót, a kapor és a fokhagyma hármasa friss, krémes töltelékként találkozik a ropogós tésztakéreggel, amit még a spenótutáló vendégeid is imádni fognak.

A spanakopita, mint a legtöbb töltött görög péksütemény, eredetileg filo tésztából készül, de mivel ezt itthon nem olyan egyszerű beszerezni, mi leveles tésztából készítjük.

Kapros „juhtúróval” töltött gombafejek

Kapros juhtúróval töltött gombafejek

Ezek a kapros „juhtúróval” töltött gombafejek ideális karácsonyi előételként szolgálhatnak azoknak, akik a klasszikus ünnepi menüsort kedvelik. A fűszerezésnek köszönhetően a töltelék megszólalásig hasonlít a hagyományos változathoz – annak ellenére, hogy kizárólag növényi eredetű hozzávalókból készítjük.

Ha szeretnéd, előre is dolgozhatsz: a megtöltött gombafejek sütés előtt jól elvannak a hűtőben akár egy napig is.

Pihe-puha focaccia

Ha nem vagy nagy konyhatündér, vagy ha csak simán biztosra szeretnél menni, amikor a vendégeid lenyűgözéséről van szó, akkor ez az autentikus focacciarecept neked való.

A focaccia a leggyorsabb, legelronthatatlanabb élesztős kenyérféle, ami csak létezik. A titka egyedül talán az, hogy jó minőségű, extraszűz olívaolajat használj hozzá, és az, hogy még melegen tálald.

Tálalhatod önmagában vagy valamilyen fűszeres olajjal, de illik hozzá a Közel-Kelet paprikás-diós mártogatósa, a muhammara is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.