Most olvasott cikk
5 vegán karácsonyi előétel, amivel istenien indul majd az ünnepi vacsora

5 vegán karácsonyi előétel, amivel istenien indul majd az ünnepi vacsora

a legjobb karácsonyi előételek - receptválogatás

Ez az öt vegán karácsonyi előétel mind méltó arra, hogy megteremtse az ünnepi hangulatot a vacsorához. Ha unod a megszokott recepteket, olvass tovább: ebben a válogatásban a gyors, leveles tésztából készített sós pitéktől a különleges mediterrán előételekig mindenféle ötletet adunk.

Advent első vasárnapja körül sokan már az ünnepi menü lázában égünk; azon törjük a fejünket, mi legyen az ünnepi asztalon. Azért hoztuk most ezt a válogatást, hogy megkönnyítsük a dolgod – ebből az öt receptből biztosan fogsz olyat találni, amivel szívesen indítod a menüsort.

Advent második vasárnapján újra jelentkezünk, méghozzá ünnepi levesötletekkel, tarts velünk akkor is!

Tarte soleil, az ünnepi nappite (kiemelt fotó)

A tarte soleil, vagyis nappite a családi vagy baráti karácsonynak meghitt kezdetet ad: „sugarait” az asztal köré ülve együtt szakítjuk le és fogyasztjuk el. Mivel leveles tészta kell hozzá, nagyon könnyű elkészíteni, és a formázásához sem kell nagy művészi érzék, mégis gyönyörű, esztétikus karácsonyi előételt varázsolhatunk vele az asztalra.

Tipp: a tarte soleil melegen tálalva a legfinomabb. Ha előre szeretnél dolgozni, akkor sütés előtt nedves konyharuhával letakarva tedd hűvös helyre, és csak a vacsora kezdetekor süsd meg.

Töltött szőlőlevél

Yaprak dolma, azaz töltött szőlőlevél egy asztalon, citrommal a tetején
Fotó: Prove

A dolma, azaz a töltött szőlőlevél közel-keleti és mediterrán hangulatot idéz. Így ha ilyen ízvilágú menüsort tervezel, akkor ez az előétel tökéletes választás lehet.

Praktikus lehet akkor is, ha korábban szeretnél a vacsorára előkészülni: a dolma jól elvan a hűtőben, és hidegen is felszolgálható. Mártogatónak pedig kínálhatsz hozzá például hummuszt vagy baba ganoush-t, amiket szintén előre elkészíthetsz.

Görög spenótos pite

Spanakopita - görög lepény

Semmi nem idéz jobban mediterrán hangulatot, mint a görögök spenótos pitéje, a spanakopita. A spenót, a kapor és a fokhagyma hármasa friss, krémes töltelékként találkozik a ropogós tésztakéreggel, amit még a spenótutáló vendégeid is imádni fognak.

A spanakopita, mint a legtöbb töltött görög péksütemény, eredetileg filo tésztából készül, de mivel ezt itthon nem olyan egyszerű beszerezni, mi leveles tésztából készítjük.

Kapros „juhtúróval” töltött gombafejek

Kapros juhtúróval töltött gombafejek

Ezek a kapros „juhtúróval” töltött gombafejek ideális karácsonyi előételként szolgálhatnak azoknak, akik a klasszikus ünnepi menüsort kedvelik. A fűszerezésnek köszönhetően a töltelék megszólalásig hasonlít a hagyományos változathoz – annak ellenére, hogy kizárólag növényi eredetű hozzávalókból készítjük.

Ha szeretnéd, előre is dolgozhatsz: a megtöltött gombafejek sütés előtt jól elvannak a hűtőben akár egy napig is.

Pihe-puha focaccia

Ha nem vagy nagy konyhatündér, vagy ha csak simán biztosra szeretnél menni, amikor a vendégeid lenyűgözéséről van szó, akkor ez az autentikus focacciarecept neked való.

A focaccia a leggyorsabb, legelronthatatlanabb élesztős kenyérféle, ami csak létezik. A titka egyedül talán az, hogy jó minőségű, extraszűz olívaolajat használj hozzá, és az, hogy még melegen tálald.

Tálalhatod önmagában vagy valamilyen fűszeres olajjal, de illik hozzá a Közel-Kelet paprikás-diós mártogatósa, a muhammara is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.