Most olvasott cikk
Babaganus, az eredeti arab padlizsánkrém

Babaganus, az eredeti arab padlizsánkrém

Babaganus

Még tart a padlizsánszezon, ezért muszáj kipróbálni a babaganus elkészítését. Ezzel az eredeti arab padlizsánkrém recepttel biztosan mindenki elégedett lesz.

Az eredeti babaganus recept az itthon elterjedtebb erdélyi verziótól egy különleges összetevőben különbözik, ami nem más, mint a tahini. Összetevőiben nagyon hasonló a hummuszhoz is, azzal a különbséggel, hogy csicseriborsó helyett padlizsán van benne.

Hozzávalók:

  • 1 kg padlizsán
  • 3 evőkanál tahini (szezámkrém)*
  • fél citrom leve
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • 0,5 teáskanál füstaroma (bioboltokban kapható)

Elkészítés:

  1. A padlizsán sütésénél a legfontosabb, hogy elérjük a füstös ízt. A babaganus készítésekor a padlizsánt eredetileg nyílt lángon vagy faszénen sütik, de ha erre nincs lehetőséged marad a sütő és a folyékony füst. Ekkor a sütőt melegítsd elő 250 fokra és villával szúrd meg a padlizsánt pár helyen, majd süsd addig, amíg belül puha, kívül pedig égett nem lesz, ez kb. 60 perc.
  2. Addig a fokhagymát pucold meg és vágd félbe, majd kevés olajon pirítsd 2-3 percig, amíg épphogy megbarnul, de a közepe még nyers hatású.
  3. A következő lépés az “esszencia” elkészítése. A fokhagymát, a tahinit, a citromlevet, a füstaromát és a fűszereket botmixerrel krémesítsd el, majd ha a padlizsán elkészült, hagyd egy kicsit hűlni és húzd le a héját.
  4. Az eredeti verzió darabos, ahhoz csak törd össze villával a padlizsánt és keverd hozzá az “esszenciához”, de ha te krémes végeredményt szeretnél, akkor hozzá is turmixolhatod a sült padlizsánbelsőt.
  5. Tálald olívaolajjal és petrezselyemmel.

*Tipp: ha nincs a közeledben olyan bolt, ahol kapható tahini, könnyen készíthetsz kávédarálóban szezámmagból.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.