Még tart a padlizsánszezon, ezért muszáj kipróbálni a babaganus elkészítését. Ezzel az eredeti arab padlizsánkrém recepttel biztosan mindenki elégedett lesz.
Az eredeti babaganus recept az itthon elterjedtebb erdélyi verziótól füstösségében és egy különleges összetevőben különbözik, ami nem más, mint a tahini. Összetevőiben nagyon hasonló a hummuszhoz, azzal a különbséggel, hogy csicseriborsó helyett padlizsán van benne.
Hozzávalók:
- 1 kg padlizsán
- 3 evőkanál tahini (szezámkrém)*
- fél citrom leve
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál római kömény
- 1 evőkanál olívaolaj
- só, bors
- 0,5 teáskanál füstaroma (bioboltokban kapható)
Elkészítés:
- A padlizsán sütésénél a legfontosabb, hogy elérjük a füstös ízt. A babaganus készítésekor a padlizsánt eredetileg nyílt lángon vagy faszénen sütik, de ha erre nincs lehetőséged marad a sütő és a folyékony füst. Ekkor a sütőt melegítsd elő 250 fokra és villával szúrd meg a padlizsánt pár helyen, majd süsd addig, amíg belül puha, kívül pedig égett nem lesz, ez kb. 60 perc.
- Addig a fokhagymát pucold meg és vágd félbe, majd kevés olajon pirítsd 2-3 percig, amíg épphogy megbarnul, de a közepe még nyers hatású.
- A következő lépés az “esszencia” elkészítése. A fokhagymát, a tahinit, a citromlevet, a füstaromát és a fűszereket botmixerrel krémesítsd el, majd ha a padlizsán elkészült, hagyd egy kicsit hűlni és húzd le a héját.
- Az eredeti verzió darabos, ahhoz csak törd össze villával a padlizsánt és keverd hozzá az “esszenciához”, de ha te krémes végeredményt szeretnél, akkor hozzá is turmixolhatod a sült padlizsánbelsőt.
- Tálald olívaolajjal és petrezselyemmel.
*Tipp: ha nincs a közeledben olyan bolt, ahol kapható tahini, könnyen készíthetsz kávédarálóban szezámmagból és egy kevés olívaolajból.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.