A francia Legfelsőbb Bíróság felfüggeszti a növényi alapú húsalternatívák, vagyis a vegán húsok címkézési cenzúráját. A jogi kétségek és a szoros határidők egyelőre szüneteltetik a legújabb élelmiszer-címkézési tilalmat.
A Conseil d’Etat, Franciaország legfelsőbb bírósága ideiglenesen hatályon kívül helyezte az országban a vegán húsok címkézésére vonatkozó tilalmat. Mint arról korábban már beszámoltunk, az októberben életbe lépő határozat megtiltotta volna a francia gyártóknak, hogy növényi alapú termékeik csomagolásán olyan, hagyományosan húsételekre utaló kifejezéseket használjanak, mint például a „bacon” és a „steak”.
A Protéines France szervezet is a tiltás szüneteltetéséért lobbizott. Állításuk szerint az érintett vállalatoknak nem lesz elég idejük a szükséges márka- és marketingmódosításokra október 1-ig. A ProVeg International civil szervezet szerint a tilalom jogszerűsége is megkérdőjeleződött, noha a hús- és mezőgazdasági ágazat erős támogatást kapott, hogy a rendelet Európa-szerte kiterjedjen.
Szigorú címkézési törvények
A vegán húsok megnevezését firtató tilalom szövege egészen pontosan így szól: a továbbiakban nem lehet a húshoz és halhoz hagyományosan kapcsolódó ágazatokra jellemző kifejezéseket használni az állatvilághoz nem tartozó termékek megjelölésére. Mindössze három héttel a bejelentése után azonban a Conseil d’Etat felfüggesztette az indítványt. Az érintett jogszerűségek és határidők további vizsgálata még folyamatban van.
A ProVeg International határozottan kritizálja a szigorú címkézési tilalmakat, amelyek világszerte felbukkannak. A francia tiltás jogi megalapozottságát illetően a bíróság ki is fejezte komoly kétségeit. Jasmijn de Boo, a ProVeg munkatársa közleményében azt mondta:
Örömmel halljuk, hogy a francia Conseil d’Etat úgy döntött, hogy felfüggeszti a növényi alapú termékek elnevezését tiltó rendeletet
Hozzátette: a növényi alapú élelmiszerek részét képezik az éghajlati válság kezelésének, és minden szabályozásnak aktívan támogatnia kellene értékesítésüket és marketingjüket, nem pedig akadályoznia.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.