Most olvasott cikk
Májbetegsége miatt váltott növényi étrendre, ma már vegán séfként ismert – interjú a Beni Konyhájának megalkotójával

Májbetegsége miatt váltott növényi étrendre, ma már vegán séfként ismert – interjú a Beni Konyhájának megalkotójával

Beni konyhája

Szabó Benedek még csak 23 éves, de már megküzdött több komoly betegséggel. Hogy gyógyulását segítse, áttért a vegán étkezésre, ami olyannyira megtetszett neki, hogy később vegán séffé vált.

Benedek ötletes receptvideói hamar sikert arattak, és Beni Konyhája néven egyre több a követője. A szegedi srác népszerűsége nekünk is feltűnt, így kíváncsiak lettünk rá, ki is Beni valójában.

Balogh Edina / Prove: Fiatal korod ellenére már évek óta vegán vagy, hogyan találkoztál a növényi alapú étkezéssel?

Szabó Benedek: 2007-ben vastagbélgyulladást (colitis ulcerosa) diagnosztizáltak nálam, és 2014-ben volt egy májátültetésem is. A vegán táplálkozást a bélbetegségem miatt kezdtem el, hogy kipróbáljam milyen hatással van rá. Előtte sokat kutattam a témában, nagyon érdekelt, hogy a táplálkozásommal miként tudnám segíteni a gyógyulásomat. Az interneten keresgélve egyre többször jött szembe velem a vegán, annál is inkább plant-based étrend fogalma. Sokan azt vallották, hogy ez a táplálkozási forma nagy támogatást jelent a betegség kezelésében. És abban az időben több dokumentumfilm is jött ki a vegánsággal kapcsolatban, ilyen volt például a The Game Changers is, ami szintén jelentős hatással volt rám. Mindezekből nekem úgy tűnt, hogy a vegán étrend még egészségesebb is, mint a “normál” étkezés. Így hát belevágtam, tudván, hogy nem csak magamnak teszek vele jót, hanem a Földnek és az állatoknak is.

És ez a váltás mennyire segítette a gyógyulásod?

Mivel autoimmun a betegségem, ami az orvosok szerint nem gyógyítható, így csak tünetmentes időszakjaim lehetnek. Az egészségügyi állapotom sajnos eléggé változó, de a növényi alapú étkezés rengeteget segít abban, hogy szinten tudjam tartani magam.

Most már tudjuk, hogyan és miért lettél vegán, de te nem elégedtél meg ennyivel. Hogyan jött az ötlet, hogy vegán séffé válj?

Mindig is szerettem főzni. Édesanyámnak gyakran segítettem az ebéd vagy a vacsora elkészítésénél. Később, tévéműsorokból és YouTube videókból képeztem tovább magam. Sokat néztem Jamie Oliver FoodTube-ját, és persze a televíziós szerepléseit is figyelemmel kísértem. Szóval mindig is érdekelt az ételkészítés. Aztán amikor vegán lettem, sokkal többet főztem, sütöttem, és azt gondoltam: ha már megcsinálom, miért ne fényképezzem le és rakjam ki Instára is.? Valahogy így indult az egész.

Aztán a fotókat idővel felváltották a videók, ha jól sejtem. Mikor kezdted el igazán komolyan venni ezt a fajta influenszerkedést?

2014-ben, a májátültetésem után pár hónapig nem mehettem iskolába és eléggé unatkoztam otthon. Ráadásul sok szteroidot kellett szednem, amitől ugye éhes lesz az ember, szóval egyfolytában ettem, vagy ha nem ettem, akkor főzős videókat néztem. Persze azt is észrevettem, hogy rajtam kívül több millió embert is érdekelnek ezek a videók. Elhatároztam, hogy kipróbálom magam ebben a műfajban. Így aztán nekiálltam videókat készíteni.

Az első felvételek után kezdtem rájönni, hogy nem is annyira egyszerű összehozni egy-egy ilyen kis filmet. Nem elég csak felvenni a mobillal, meg is kell vágni. Szerencsére ehhez már elég jó programok és tutorialok vannak, hamar kitanultam a fortélyokat. Létrehoztam a „HappyKitchen” nevű Youtube csatornámat és elkezdtem posztolni. De a kezdeti lelkesedés után kissé kiszámíthatatlan lett a tartalomgyártásom, és inkább az Instagram oldalamra fókuszáltam. Először persze ott is csak hobbiszinten voltam jelen.

Aztán 2021-es SZIN (Szegedi Ifjúsági Napok) rendezvényen többen is odajöttek hozzám, hogy elmondják, követnek az Instán vagy a TikTokon, és nagyon tetszenek nekik a receptjeim. Ez nagyon jól esett és szuper visszajelzés volt számomra azt illetően, hogy van értelme annak, amit csinálok. Így hát elkezdtem gyakrabban kirakni videókat. Év eleje óta pedig abszolút tudatosan, heti többször is posztolok, mert eldöntöttem, hogy ezzel akarok foglalkozni. Ennek eredményeképpen azóta több, mint 40 ezer új követőm lett.

Honnan veszed a recepteket, mi inspirál főzéskor?

Sok ötletet merítek TikTokról és Instagramról, ha mondjuk megtetszik egy recept és tudom, hogy jó videót lehetne belőle készíteni, akkor én megcsinálom a vegán változatát. De sokszor teljesen egyedi ötleteket valósítok meg, és gyakran megesik, hogy a videó felvételekor készítem el én is először azt az ételt. Egyelőre mindent teljesen egyedül csinálok, bár már látom, hogy hamarosan sok lesz egymagamnak.

Mikor elkezdted az influenszerkedést, gondoltad, hogy ilyen sikered lesz?

Annyit tudtam csak, hogy rendszeres és kitartó munkával van a legtöbb esélyem a sikerre. Persze emellett sokat kellett kísérleteznem, mire kitapasztaltam, hogy mit néznek meg az emberek és milyen tartalmat kapnak fel az algoritmusok. De ez folytonos munka, hiszen állandóan változnak a trendek, melyekhez igazodni kell, ha fenn akarod tartani az érdeklődést.

A vegánsággal kapcsolatban még mindig sokféle előítélet él az emberekben. Vannak, akik túlságosan szélsőségesnek tartják, mások le akarnak beszélni róla. Gondolom te is találkozol nap, mint nap hasonló reakciókkal. Hogyan kezeled ezeket?

Szerencsére engem főként vegetáriánusok, vegánok követnek, akiket érdekel a téma és nyitottak új dolgokat kipróbálni. Ezért nem nagyon találkozok olyannal, aki túl szélsőségesnek tartaná a vegánságot, vagy le akarna beszélni róla. De sokszor írják, hogy először észre sem veszik, hogy én csak vegán ételeket készítek. Ez számomra rendkívül pozitív, hiszen az a célom, hogy az általam készített ételek mindenkinek érdekesek legyenek.

Van-e valamilyen üzenet, amit szeretnél átadni a vegán életmód által?

Próbálom inspirálni az embereket a receptjeim által, hogy minél többen próbálják ki a növényi alapú étkezést. A videók által pedig szeretném bebizonyítani, hogy vegánként is lehet finomakat, változatosakat és egészségeset enni.

Mit tervezel a közeljövőben?

Ősztől még inkább rákapcsolok, el akarom kezdeni a YouTube csatornámon is a rendszeresen tartalmi megjelenéseket. Hosszabb távon pedig nagyon szeretnék saját fejlesztésű- és gyártású termékeket létrehozni.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.