Most olvasott cikk
Lolita, egy vízi parkban szerepeltetett karszárnyú delfin 52 év fogság után hamarosan szabad lehet

Lolita, egy vízi parkban szerepeltetett karszárnyú delfin 52 év fogság után hamarosan szabad lehet

Lolita

Ezt az orkát még gyerekként válaszották el anyjától, akivel remélhetőleg rövidesen újra találkozhat. Több, mint 50 év fogság után Lolita, a kardszárnyú delfin végre szabadon élhet. 

Tokitae – fellépő nevén Lolita – élete elég korán sötét fordulatot vett. A delfint még borjúként szakították el anyjától és 5 testvérétől, hogy utána évtizedeken keresztül látványos trükkökkel szórakoztassa az arra kíváncsi vendégeket. A hat testvér közül egyedül ő van még életben. Lolita jelenleg a második legidősebb fogságban tartott kardszárnyú delfin, egy kegyetlen kor mementója, amikor a vadon élő delfinek befogása és eladása még normális gyakorlatnak számított.

1970-ben a Washington államban található Whidbey-sziget mellett több, mint 80 gyilkos bálnát kerítettek be, majd hajókkal, hálókkal és botokkal választották el a fiatal borjakat anyjuktól, hogy később eladják őket. A legtöbb állat egy éven belül elpusztult a fogságban. Ennek az akciónak volt áldozata Tokitae, vagyis Lolita is. Korabeli beszámolók szerint a környékbelieket sokkolta az állatok emberszerű sírása.

Fél évszázad az emberek szolgálatában

Lolita 52 éve él Észak-Amerika egyik legkisebb bálnamedencéjében, és 48 éven keresztül szórakoztatta a Miami Seaquarium közönségét idén történt nyugdíjazásáig. A fogságban töltött első tíz év alatt Hugoval, egy másik kardszárnyú delfinnel osztozott lakóhelyén, de lakótársa a sorozatos önbántalmazás következében 1980-ban elhunyt. Hugo agyi aneurizmát szenvedett, miután folyamatosan a medence üvegébe verte a fejét.

A társas életet kedvelő orkákra nem csak a magány, de más fajok is veszélyt jelenthetnek, ha nem kompatibilisek egymással. Nemrég megírtuk, hogy a San Diego-i SeaWorld-ben több állat rátámadt egy társukra, amelyről videófelvétel is készült.

Lolita egészsége hullámzó volt az évek alatt, de általánosan elmondható, hogy jó állapotban van. Howard Garrett, a Whidbey-szigeti Orca Network bálnakutatója és aktivistája szerint – aki 1995 óta igyekszik elérni, hogy Lolita szabad lehessen – igazi csoda, hogy az állat még mindig él.

Minden egyes nap egy újabb csoda. Teljesen valószínűtlen, hogy Lolita még mindig életben van. Úgy gondolom, a mentális egészsége az, ami a fizikait ilyen jó formában tartja. Talán ő az egyetlen kardszárnyú delfin, aki képes volt egészséges maradni a hosszú ideig tartó fogságban

– nyilatkozta a szakértő.

Nem sok delfin szabadul a vízi parkokból

A Free Willy (Szabadítsátok ki Willyt!) filmek sztárja – Keiko – életének utolsó 5 évét szabadon tölthette, de mindössze 22 évesen szabadult, vagyis sokkal fiatalabb volt, mint Lolita.

Sokakban felmerül a jogos kérdés, hogy egy 50 éve bezártan élő állat be tud-e illeszkedni eredeti életterébe. Howard Garrett szerint erre minden esély megvan. Sőt, ha minden a legjobban alakul, Lolita az édesanyjával is újra találkozhat. A 90-es éveiben járó nőstény ugyanis még mindig rendszeresen feltűnik a Washington állam környéki vizekben.

Lolita szabadon engedésének több évtizedes tervei 2021-ben kaptak új lendületet, amikor az akvárium tulajdonost váltott, valamint kiszabadítása céljából létrehoztak egy alapítványt is Friends Of Lolita néven. Ha valamilyen okból kifolyólag mégsem sikerülne őt a tengerbe visszajuttatni, már arra vonatkozóan is vannak tervek. A Whale Sanctuary jóvoltából Nova Scotia partjainál tölthetné nyugdíjas éveit egy hatalmas, hálóval körülkerített tengerrészben.

Világszerte jelenleg több, mint 3000 bálna és delfin él fogságban.

(The Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.