Most olvasott cikk
Videó készült arról, ahogy a vízi parkban fogságban tartott delfinek egymásra támadnak

Videó készült arról, ahogy a vízi parkban fogságban tartott delfinek egymásra támadnak

delfintámadás

Újabb érv a vízi parkok bezárása mellett: a San Diego-i SeaWorld vízi parkban élő kardszárnyú delfinek megtámadták egyik társukat. A PETA felszólította az Amerikai Mezőgazdasági Minisztériumot, hogy azonnal vizsgálják ki az esetet.

Megrázó élményben volt része egy látogatónak és 9 éves kislányának augusztus elején, miután szemtanúi voltak, ahogy a vízi park egyik kardszárnyú delfinét támadás éri. Az esetről videó is készült, melyet a PETA megosztott követőivel a Twitteren. A videót készítő vendég elmondása szerint könnyedén kivehetőek voltak a harapás nyomai a megtámadott állaton és vért is lehetett látni a vízben.

Mindannyian láttuk a vért a vízben, ami miatt a kislányom elsírta magát

– mesélte a gyermek édesanyja.

Természetes közegben ilyen nem fordul elő

Az államokban hatályban lévő állatjóléti törvény értelmében tilos olyan állatokat egy térben tartani, akik nem kompatibilisek egymással, hiszen ilyen esetben drasztikusan megnő az állatok közötti konfrontáció esélye. Emiatt a PETA hivatalosan is panasszal és felszólítással élt az Amerikai Mezőgazdasági Minisztériumnál (United States Department of Agriculture – USDA) azt követelve, hogy vizsgálják ki, milyen módon érintett az intézmény az esetben. Illetve, hogy biztosítsák azt, hogy a SeaWorld megfelelően betartja-e a vonatkozó szövetségi törvényeket és az intézményre vonatkozó előírásokat.

A levél nem csak a szükséges bizonyítékokat tartalmazza, de kiemeli, hogy az ilyen esetek nagyon ritkán oldódnak meg maguktól és mindenképpen szükség van a bántalmazott állat elkülönítésére egy megfelelő méretű akváriumban, hogy a fizikai és mentális egészsége biztosított legyen. A szervezet alelnöke pedig arra kérte a családokat, hogy semmi esetre se látogassák az intézményt, amely rabságban tartja ezeket az állatokat.

Nem ez az első támadás

Ugyanebben a parkban, csupán egy nappal a mostani szörnyűségeket megelőzően hunyt el Nakai, a 20 éves orka, akit még 2012-ben sebesítettek meg társai. A delfin már fogságban született, és egy fertőzés kezelését követően vesztette életét, majdnem kerek egy évvel Ayama, egy 6 éves nőstény orka tavaly augusztus 20-i halálát követően.

A 2013-ben bemutatott Blackfish című dokumentumfilm – amely Tilikum, egy hatalmas, hím gyilkos bálna életét dolgozza fel – rémisztő és elkeserítő képet fest a fogságban tartott orkákat érő mentális stresszről, amely hatására a természetben rájuk egyáltalán nem jellemző agresszió alakulhat ki. Tilikum élete során 3 ember halálát okozta.

A film hatására a SeaWorld népszerűsége drasztikusan csökkent, általános közmegvetés tárgyává vált a gyilkos bálnákat és delfineket fogva tartó intézmény, ennek következtében pedig számos utazási iroda vette le programkínálatából a parkban látható előadásokat.

A kardszárnyú delfinekről szóló magyar Wikipedia bejegyzés szerint közösségi finanszírozás indult, hogy Tilikum utolsó napjait az óceánban tölthesse, ahonnan 1983-ban elrabolták. Habár a kezdeményezés semmilyen extra költséget nem jelentett volna a SeaWorldnek, ők visszautasították a lehetőséget, így a 35 éves állat 33 évnyi fogság után a parkban hunyt el.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.