A Lactalis Canada Sudburyben található gyártóüzeme szeptember végével megszünteti a tehéntej előállítását, ehelyett teljes mértékben a növényi alapú tejek készítésére áll át az üzem.
A Lactalis Csoport – amelyhez a nálunk is kapható Parmalat termékcsalád is tartozik – kanadai leányvállalatának Sudburyben található gyártóüzeme szeptember 30-tól kezdődően felhagy a tejtermékek előállításával. A cég azt reméli, hogy ezzel a lépéssel az alternatív tejtermékek piacán továbbra is versenyben tud maradni. Az üzem a cég már meglévő növényi alapú kínálatát igyekszik majd kiegészíteni új termékekkel. Emellett az is a váltás mellett szól, hogy Ontario államban alacsony a tej iránti kereslet, az előállítási költségek viszont magasak, ez pedig negatívan érintette a Sudburyben lévő üzem bevételeit.
Habár a cég fő profilja a tejtermékek, a piac egyik fő innovátoraként, ezzel a hamarosan bekövetkező növényi terjeszkedéssel is bizonyítjuk, hogy mindig a fogyasztót tartjuk szem előtt és állandóan keressük az új lehetőségeket, hogy fejlődhessünk. Így a megfelelő válaszokat adjunk a piac kihívásaira.
– nyilatkozta Mark Taylor, a Lactalis Canada CEO-ja.
„Az a célunk, hogy gazdagítsuk és tápláljuk a kanadaiak étkezését. És ez az új, magas minőségű növényi alapú termékekre is igaz, melyek előállításánál nagy segítséget jelent a már rendelkezésünkre álló kapacitás és kompetenciák, ahogy a gazdag és régóta meglévő tejtermékekkel kapcsolatos tapasztalatunk is.”
A szeptember végére tervezett átállást követően a cég ontarioi és quebec-i gyártóüzemei veszik át a tehéntej termelés és előállítás feladatait, és azt ígérik, hogy a vásárlóknak semmiféle ellátási fennakadástól nem kell tartaniuk.
Pontos információk nincsenek még arról, hogy a leállást követően mikor nyit ki újra az üzem, de nagy valószínűséggel az elkövetkező hónapokban indul az átalakítás. A cég hűtött raktárait továbbra is megtartja a térségben, és nem tervez megválni dolgozóitól sem az átállás során.
A tejipar az utolsókat rúgja?
A növényi alapú termékek térnyerése és piaci részesedésének növekedése magában hordozza az állati alapanyagokat felhasználó gyártók törvényszerű visszaszorulását is. Ezek közül a leglátványosabban a tejipar védfalai látszanak lebomlani. Az államokban nem csak a legrégebbi, de a legnagyobb tejipari vállalat is csődbe ment a közelmúltban, valamint Jim Mellon brit milliárdos és befektető is azt jósolta, hogy a mai formában ismert tejipar teljes mértékben el fog tűnni a következő évtizedekben.
Több cikk is megjelent már arról, hogy mennyire környezetkárosító a tejtermelés, vagyis nem csak etikai szempontokból aggályos a szarvasmarha borjaknak készült tehéntej emberi fogyasztása, de klímavédelmi oldalról is ellenérvek sokasága sorakoztatható fel ellene.

Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.