Most olvasott cikk
A polipok, rákok és homárok is védelmet kaphatnak az Egyesült Királyság új állatvédelmi törvénye alapján

A polipok, rákok és homárok is védelmet kaphatnak az Egyesült Királyság új állatvédelmi törvénye alapján

A puhatestű lábasfejűek és a tízlábú rákok is bekerülhetnek az Egyesült Királyság új törvényjavaslatába, amely egy olyan bizottság felállítását tenné kötelezővé, ami a jövőben megfelelően tudná képviselni az érezni képes, öntudattal rendelkező élőlényeket.

A polipok, rákok, homárok is érző, érzékelésre képes élőlények, állítja a szigetország kormánya. A tízlábú rákok – homárok, garnélák, folyami rákok –, valamint a puhatestű fejlábúak – kalmárok, tintahalak, polipok – eddig nem estek az új állatvédelmi törvényjavaslat hatálya alá, de a kormány úgy tervezi, hogy őket is belefoglalja a szabályozásba, miután egy független tanulmány erős tudományos bizonyítékokat szolgáltatott arra vonatkozóan, hogy képesek a fájdalom és a stressz érzékelésére.

A döntést a Londos School of Economics (LSE) friss tanulmánya alapozta meg. Erről Jonathan Birch, az LSE egyik kutatója így nyilatkozott:

Miután megvizsgáltuk több, mint 300 tudományos kutatás eredményeit, arra jutottunk, hogy a tízlábú rákok és a puhatestű fejlábúak érzékelésre képes élőlények, vagyis célszerű lenne belefoglalni őket is az új állatvédelmi törvényjavaslatba.

Elmondása szerint ez a módosítás segít majd kiküszöbölni olyan ellentmondásokat is, minthogy a polipokat és lábasfejűeket eddig is komoly védelem övezte a tudományos életben, de a szakmán kívül semmilyen módon nem vették őket számításba. Ezzel a változtatással az Egyesült Királyság újra élen járhat az állatvédelem területén – mondja Birch.

A tanulmány többek között olyan általános eljárások beszüntetését is javasolja, mint az ollók és szemek eltávolítása, az ollók leragasztása, vagy a különösen kegyetlen és emiatt néhány országban már betiltott élve forrázás. Ennek valamelyest ellentmond az a kormányzati állítás, miszerint a módosítási javaslat nem lesz hatással semmilyen aktívan alkalmazott ipari, vagy halászati gyakorlatra.

Az új állatjóléti törvény, amennyiben hatályba lép, kötelezővé fogja tenni egy Animal Sentience Comittee (Érző Állatokért Bizottság) felállítását, amely szerveződésnek az lesz a fő feladata, hogy a jövőbeli intézkedések kapcsán ezek az élőlények megfelelő és szakszerű képviseletet kapjanak.

Lord Zac Goldsmith állatvédelmi miniszter a következőket fűzte a módosításhoz:

Az állatvédelmi törvényjavaslat biztosítja, hogy ezen élőlények érdekei megfelelően képviseltetve legyenek új rendelkezések kialakítása kapcsán. Tudományosan bizonyított tény, hogy a rákok és a fejlábúak képesek a fájdalomérzetre, tehát az egyetlen helyes lépés, ha rájuk is kiterjesztjük az állatvédelmi intézkedéseket.

(Vice, USA Today)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.