Most olvasott cikk
Újabb megrázó vágóhídi videó, ezúttal Kanadából

Újabb megrázó vágóhídi videó, ezúttal Kanadából

A rejtett kamerás felvételeken jól látható kegyetlenkedés miatt az Animal Justice pert indított a vágóhíd ellen.

A kanadai állatjóléti szervezet, az Animal Justice egy névtelen forrástól kapta azokat a 2022 nyarán készített rejtett kamerás felvételeket, amelyeket a napokban hoztak nyilvánosságra.

A felvételek egy kisebb méretű üzemben, a Brit Kolumbiában található Meadow Valley Meats vágóhídon készültek. A képsorokon különböző állatok – tehenek, kecskék, birkák, lámák – szenvednek el abúzust a szakképzetlen dolgozók által, akik különböző eszközökkel ütlegelik vagy rugdossák őket.

Mindez annak ellenére történik, hogy a cég etikus és humánus feldolgozóüzemként hirdeti magát.

A felvételeken az is látszik, hogy a levágás előtti kábítást sok esetben helytelenül, szakszerűtlen módon végzik a dolgozók, aminek következtében egyes állatok még tudatuknál vannak, amikor átvágják a torkukat. Ez viszont ütközik a kanadai állatjóléti törvényekkel, amelyek megkövetelik, hogy a halál pillanatában az állatnak érzéketlennek és kábultnak kell lennie.

Szemtanúi lehetünk, ahogy az állatokkal minden szempontból nagyon durván bánnak, többek közt elektromos rudakkal böködik az arcukat, holott a kanadai törvények egyértelműen tiltják ezt a vágás alkalmával

– nyilatkozta Camille Labchuk, az Animal Justice vezetője a CTV-nek.

A felvételeken látszólag beteg, önmaguktól járásra képtelen állatok is láthatók, ami felveti annak a lehetőségét, hogy olyan húst dolgoztak fel az üzemben, amit hivatalosan nem lett volna szabad.

Elindult a vizsgálódás a vágóhídon tapasztalt esetek ügyében

A felvételeket azóta több szervezet is vizsgálja, többek közt a British Cloumbia Society for the Prevention of Cruelty to Animals (BC SPCA). Eileen Drever, a BC SPCA szenior védelmi tisztviselőjének elmondása szerint a videón látható képsorok nagyon felkavarók, azon az állatok nemcsak fizikailag, de érzelmileg is szenvednek, és biztosított arról, hogy ez olyasmi, amit a szervezet mindenképpen ki fog vizsgálni.

A Meat Inspection Program és a Canadian Food Inspection Agency (Kanadai Élelmiszer-ellenőrzési Ügynökség) is vizsgálatot indított a felvételek alapján.

A CTV National News kereste a vágóhíd üzemeltetőit, de senkit nem találtak a helyszínen, aki nyilatkozott volna. Hosszas unszolás után annyit sikerült tőlük kierőszakolni, hogy mindenben segítik a hatóságok munkáját, és a vizsgálati eredmények következtében döntenek majd a további lépésekről.

Nem ez az első eset

A cég 2015-ben E. colival fertőzött húst árult, amiért el is ítélték őket.

A két vezető, Ken és Jeff Kooyman a Chilliwack Cattle Sales nagyüzemi tejtermelő igazgatói is. A cégről 2014-ben rejtett kamerás felvételek kerültek ki, ami következtében az ország egyik legnagyobb állatbántalmazási ügyének főszereplői lettek.

Miután bűnösnek vallották magukat, a nagy összegű pénzbírság mellett néhány dolgozót börtönbe is zártak.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.