Bármely évszakban lehet isteni, vitaminokban gazdag salátákat készíteni, ha az ember tudja, milyen gyümölcsöknek és zöldségeknek van szezonja. Ez a színes káposztasaláta minden igénynek megfelel.
Ez a saláta tele van C- és K-vitaminnal, antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, rosttal, telítetlen zsírokkal és fehérjével. Ráadásul olyan különleges, isteni öntetet készítünk hozzá, ami még a salátautálókat is le fogja nyűgözni.
Ha a teljes értékű növényi étrend híve vagy, ez a lilakáposzta-saláta recept neked való: nem tartalmaz sem hozzáadott olajat, sem egyéb feldolgozott összetevőket.
Hozzávalók:
A salátához:
- egy nagyobb fej lila káposzta fele (kb. ½ kg)
- 2 közepes narancs
- ¾ bögre/80 gramm dióbél
- ⅓ bögre/50 gramm aranymazsola (mazsolautálók elhagyhatják)
- só
Az öntethez:
- 3 evőkanál tahini*
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 2 evőkanál citromlé
- ½ teáskanál fokhagymapor
- ⅓ teáskanál só
- víz szükség szerint
Elkészítés:
- Fél fej lila káposztát mandolinnal vagy egy éles késsel vágj kb. 6-8 cm-es, vékony csíkokra, kb. ⅓ teáskanál sót keverj jól hozzá, majd tedd félre fél órára.
- Készítsd el a salátaöntetet: ehhez három evőkanál tahinit, egy evőkanál dijoni mustárt, két evőkanál citromlevet, ½ teáskanál fokhagymaport és ⅓ teáskanál sót keverj össze alaposan egy tálban. Látni fogod, hogy az öntet nagyon besűrűsödik – részletekben, kb. fél evőkanalanként kezdj el hozzá vizet keverni, amíg nem túl híg és nem is túl sűrű salátaöntet-állagot nem kapsz. (Gondolj inkább majonéz-, mint hagyományos salátaöntet-sűrűségre.)
- Két narancsot – a fehér részt minél jobban eltávolítva – vágj fel gerezdenként 3-4 részre, ¾ bögre diót pedig vágj durvára (meghagyhatsz néhány nagyobb darabot a saláta tetejére is díszítésnek, ha szeretnél).
- Ha a lila káposztád legalább fél órája áll, mosd át és alaposan nyomkodd ki belőle a nedvességet, majd papírtörlő segítségével, vagy egy nagyobb felületen szétterítve levegőn szárítsd meg szinte teljesen. Ez a lépés azért fontos, mert ha a káposzta nedves marad, a salátaöntet elveszti a krémességét és lefolyik róla – ismerős a szomorú helyzet, amikor a salátás tál aljában áll a vizes, híg öntet? Ezt szeretnénk elkerülni!
- Az átmosott és kinyomkodott káposztát egy nagy tálban keverd össze a felkockázott naranccsal, durvára vágott dióval és ⅓ bögre aranymazsolával, majd közvetlenül tálalás előtt keverd hozzá a tahinis öntetet is.
Ez a saláta főfogásnak is tökéletes, de köretként is megállja a helyét, például rántott szójaszelet mellé.
*Csak és kizárólag világos színű, pörköletlen szezámmagból készült tahinit használj. Hozzájuthatsz bioboltokban, közel-keleti boltokban, vagy nagyobb szupermarketek nemzetközi részlegén. Tahinis öntet helyett balzsamecetes dresszinget is készíthetsz hozzá, ez is jól illik a saláta ízvilágához.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.