Most olvasott cikk
Narancsos-diós káposztasaláta (vegán, TÉNÉ)

Narancsos-diós káposztasaláta (vegán, TÉNÉ)

Bármely évszakban lehet isteni, vitaminokban gazdag salátákat készíteni, ha az ember tudja, milyen gyümölcsöknek és zöldségeknek van szezonja. Ez a színes káposztasaláta minden igénynek megfelel.

Ez a saláta tele van C- és K-vitaminnal, antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, rosttal, telítetlen zsírokkal és fehérjével. Ráadásul olyan különleges, isteni öntetet készítünk hozzá, ami még a salátautálókat is le fogja nyűgözni.

Ha a teljes értékű növényi étrend híve vagy, ez a lilakáposzta-saláta recept neked való: nem tartalmaz sem hozzáadott olajat, sem egyéb feldolgozott összetevőket.

Hozzávalók:

A salátához:

  • egy nagyobb fej lila káposzta fele (kb. ½ kg)
  • 2 közepes narancs
  • ¾ bögre/80 gramm dióbél
  • ⅓ bögre/50 gramm aranymazsola (mazsolautálók elhagyhatják)

Az öntethez:

  • 3 evőkanál tahini*
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 2 evőkanál citromlé
  • ½ teáskanál fokhagymapor
  • ⅓ teáskanál só
  • víz szükség szerint

Elkészítés:

  1. Fél fej lila káposztát mandolinnal vagy egy éles késsel vágj kb. 6-8 cm-es, vékony csíkokra, kb. ⅓ teáskanál sót keverj jól hozzá, majd tedd félre fél órára.
  2. Készítsd el a salátaöntetet: ehhez három evőkanál tahinit, egy evőkanál dijoni mustárt, két evőkanál citromlevet, ½ teáskanál fokhagymaport és ⅓ teáskanál sót keverj össze alaposan egy tálban. Látni fogod, hogy az öntet nagyon besűrűsödik – részletekben, kb. fél evőkanalanként kezdj el hozzá vizet keverni, amíg nem túl híg és nem is túl sűrű salátaöntet-állagot nem kapsz. (Gondolj inkább majonéz-, mint hagyományos salátaöntet-sűrűségre.)
  3. Két narancsot – a fehér részt minél jobban eltávolítva – vágj fel gerezdenként 3-4 részre, ¾ bögre diót pedig vágj durvára (meghagyhatsz néhány nagyobb darabot a saláta tetejére is díszítésnek, ha szeretnél).
  4. Ha a lila káposztád legalább fél órája áll, mosd át és alaposan nyomkodd ki belőle a nedvességet, majd papírtörlő segítségével, vagy egy nagyobb felületen szétterítve levegőn szárítsd meg szinte teljesen. Ez a lépés azért fontos, mert ha a káposzta nedves marad, a salátaöntet elveszti a krémességét és lefolyik róla – ismerős a szomorú helyzet, amikor a salátás tál aljában áll a vizes, híg öntet? Ezt szeretnénk elkerülni!
  5. Az átmosott és kinyomkodott káposztát egy nagy tálban keverd össze a felkockázott naranccsal, durvára vágott dióval és ⅓ bögre aranymazsolával, majd közvetlenül tálalás előtt keverd hozzá a tahinis öntetet is.

Ez a saláta főfogásnak is tökéletes, de köretként is megállja a helyét, például rántott szójaszelet mellé.

*Csak és kizárólag világos színű, pörköletlen szezámmagból készült tahinit használj. Hozzájuthatsz bioboltokban, közel-keleti boltokban, vagy nagyobb szupermarketek nemzetközi részlegén. Tahinis öntet helyett balzsamecetes dresszinget is készíthetsz hozzá, ez is jól illik a saláta ízvilágához.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.