Egy felmérés résztvevői nyitottabbá váltak a növényi alternatívákra a tehenek szenvedésének csökkentése érdekében, miután bemutatták nekik a tejipar valós módszereit és gyakorlatát.
„Miért, a tejjel mi a baj? Nem kell érte állatnak meghalnia, és még komfortosabb is a tehénnek, hogy nem feszül úgy a tőgye, jót tesznek vele, ha megfejik.” Ha milliomosok nem is, de egy növényi tej készítésére alkalmas gép árával biztosan gazdagabbak lehetnének a vegánok, ha minden alkalommal, amikor ezzel hozakodtak elő nekik rokonok, ismerősök vagy akár idegenek, kaptak volna egy ezrest.
Egy friss tanulmány pedig most arra mutatott rá, hogy megérheti a fáradságot minden egyes alkalommal magyarázni, szemet hunyni a gonoszkodó megjegyzések és gúnyos odaszúrások felett, és továbbra is csak türelmesen megválaszolni az összes felmerülő kérdést. Nagy-Britanniában legalábbis.
Gyümölcsöző lehet a felvilágosítás
A kutatás szerint a britek közel negyede – 24 százalékuk – nyitottabbá válik a növényi étrendre, miután bepillantást nyernek a tejipar valódi működésébe, és nem csak a tejes dobozon boldogan legelésző teheneket látják már.
A Viva! állatvédő szervezet megbízásából, kétezer brit felnőtt megkérdezésével készült felmérés szerint tízből mindössze három nyilatkozó nem tudott a zéró legeltetésű tehenészetek létezéséről. Miután azonban minden kutatásban résztvevőt alaposan megismertettek azok működésével, 69 százalékuk kimondta, hogy ellenzi a rendszert.
A válaszadók csaknem fele, 49 százalékuk azt mondta, hogy valószínűleg nem vásárolna ilyen eljárással előállított tejterméket. A többségük, 56 százalékuk pedig egyenesen úgy nyilatkozott, hogy teljesen be kellene tiltani ezt a rendszert. A résztvevők 87 százaléka egyetértett azzal az állítással, hogy a tehenek szép életet érdemelnének.
A felmérés keretében megkérdezettek 41 százaléka tudta csak, hogy a teheneknek vemhesnek kell lenniük és borjút kell szülniük ahhoz, hogy tejet termeljenek. Még kisebb részük, 27 százalék volt mindössze tisztában azzal, hogy a borjakat születésük után rendszerint elszakítják az anyjuktól, hogy megöljék vagy elkülönítve tartsák őket.
Miután a válaszadókat szembesítették a tejtermékek mögötti valósággal, 24 százalékuk azt mondta, hogy hajlandó lenne inkább vegánná válni, ha úgy elkerülhető a tehenek és borjaik szenvedése. A 25-34 éves korosztály hajlott leginkább az étrendi váltásra, 45 százalékuk válaszolt így.
Ez egyébként nem meglepő tendencia, egy közelmúltban az Egyesült Államokban készített felmérés is arra az eredményre jutott, hogy a vegán piac szempontjából nagy húzóerőt jelentenek a Z generáció tagjai.
A tejipar ügyesen rejti el a piszkos titkait, így nem meglepő, hogy a lakosság elhiszi az okos marketingkampányaikat. A Viva! arra bátorít mindenkit, akit megdöbbent a tejipar kegyetlensége, hogy még ma próbálja ki a vegánságot
– nyilatkozta a szervezet szóvivője.
Az Oatly növényi tejeket gyártó cég egyébként a közelmúltban felajánlotta, hogy fizeti a tejipari cégek reklámjait, ha a hirdetéseiken – hozzájuk hasonlóan – ők is feltüntetik a pontos kibocsátási értékeiket.
Sivár, szenvedéssel teli tehénélet
Az Egyesült Királyságban a tejelő tehenek mintegy 20 százalékát zéró legeltetéses rendszerben tartják. Ezek az állatok egész életüket benti tartásban töltik. A Viva! nyomozása alapján olyan nagy tejipari cégek, mint például a Müller és az Arla is dolgozik ilyen típusú tehenészetekkel.
A Viva! 2021 és 2022 között meglátogatta Anglia három legnagyobb tejgazdaságát és egy borjúnevelő létesítményt. A cornwalli Pawton Manort, a dorseti Newburgh Dairyt, valamint a cheshire-i Lea Manort és Grange Farmot.
A szervezet rendre azzal szembesült, hogy a teheneket „sivár, fülkeszerű ólakban” tartották.
Magyarországon közel 200 ezer tejelő tehén élt 2022-ben, amelyek mindegyike fejenként átlagosan 20 liter tejet ad naponta.
A tejipari valóság:
- A tejipar egy állandó körforgáson alapul: az állatok mesterséges megtermékenyítése, borjaik elrablása, felhizlalás, fejés és végül levágás.
- A tehenek hetekig is bőghetnek, miután elveszik tőlük a borjaikat, ugyanis rendkívül erős köteléket ápolnak utódjaikkal, akárcsak az ember.
- Minden tejiparban lévő állat előbb-utóbb a húsiparba kerül, még Magyarországon is.
- Ahhoz, hogy a több milliárd fogyasztó tejtermékekhez jusson, nagyipari állattartásra van szükség, ám ez minden esetben szisztematikus kegyetlenséggel jár.
Tavaly a Magyarországon levágott borjak és fiatal szarvasmarhák száma 13 százalékkal csökkent 2021-hez képest, 2021-ben azonban 30 százalékos növekedésről számolt be a Központi Statisztikai Hivatal 2020-hoz képest. Ezek a levágások pedig egyértelműen csak a tejipar számlájára írhatók.
Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.