Most olvasott cikk
Csendháborítást követett el egy kisborjú, aki hetekig hangosan bőgött megölt anyja után

Csendháborítást követett el egy kisborjú, aki hetekig hangosan bőgött megölt anyja után

kis borjú

Amikor a kisborjúkat idő előtt elválasztják az anyjuktól, hosszú ideig keservesen sírnak, akárcsak a gyerekek a mamájuk után. Carmina gazdájának még büntetést is kellett fizetnie az állat hetekig tartó hangos bőgése miatt.

A spanyol csendháborítási törvényeket figyelmen kívül hagyva, több héten keresztül hangosan siratta anyját egy borjú Siero városában. Az esetre a szomszédok hívták fel a hatóságok figyelmét, akik megelégelték az állat keserves bőgését, ami állításuk szerint heteken át tartott tavaly decemberben.

Azt, hogy Carmina anyját miért kellett megölni, a gazda nem árulta el, csak azt, hogy a sírás mindössze napokig tartott, miután az anyja elvesztését követően a megszokottnál gyorsabban kellett átállnia a bocinak a szilárd táplálékra.

A farm viszonylag közel található a lakóházakhoz, emiatt vonatkozik rá is a csendháborítási limit. A megengedett maximális 55 decibel helyett a szomorú boci a mérések szerint a 74 decibelt is megütötte, emiatt Pandiellonak 300 eurós (~123.000 Ft) bírságot kell fizetnie.

„Nem hittem volna, hogy ilyen megtörténhet, mert ez röhejes. Ez egy vicc. Sosem hittem volna, hogy ilyen lehet. Megértjük, a körülményekre való tekintettel, bár röhejesnek tartom, hogy meg kell indokolni egy tehén bőgésének okát” – nyilatkozta Robert Pandiello gazda a bírság kapcsán.

A szívtelen gazda szerint mindig is voltak állatok ebben a vidéki térségben, eddig senkit nem zavartak. Éppen emiatt fontolgatja is, hogy fellebbez a bírság ellen.

A tehenek ugyanúgy érzik a fájdalmat, mint mi

Talán kevesen gondolják ezekről a nagydarab, jámbor kérődzőkről, hogy sok szempontból kifejezetten hasonlít az érzelmi világuk az emberéhez, és számos olyan tulajdonságuk van, ami sokkal közelebb hozza őket hozzánk, mint gondolnánk.

Az emberekhez hasonlóan a teheneknek is vannak legjobb barátaik, akiknek a társaságát szívesebben keresik, olyannyira, hogy sokszor együtt is alszanak. Csordában élő állatok lévén bizonyos fokú egymásrautaltság teljesen természetes, de a kortizolszint és pulzusszám mérésével egyértelműen bizonyítható, hogy vannak, akiknek a társaságát jobban kedvelik a csordán belül.

Rendelkeznek személyiségjegyekkel is. Vannak bátor, kíváncsi, szégyellős, gyanakvó és szeszélyes tehenek. Különbséget tudnak tenni az emberek és a fajtársaik között. A vizsgálatok alapján nagyon ügyesen ismernek fel különböző arcokat, vagyis komplex társadalmi berendezkedésre is képesek.

A tehén és borja közötti érzelmi és szociális kapcsolat pedig annyira erős, hogy az elszakítást követően a depresszió jelei figyelhetők meg az állatokon, akik egy kutatás szerint annyira kötődnek borjaikhoz, hogy védelmükben még a saját életüket is kockára teszik.

Vagyis amikor arról beszélünk, hogy Carmina túl hangosan sírt az anyjáért, akkor ezt nyugodtan lehet úgy érteni, hogy az anya hiányában reflexből leadott hangjelzések helyett szomorúság és kétségbeesés kiváltotta bőgésről beszélünk.

A nagyüzemi tejtermelés egyik legszörnyűbb, de bevett gyakorlata, hogy a borjakat legkésőbb 48 órával születésüket követően elveszik anyjuktól, így sok ezer borjú bőg keservesen Carminához hasonlóan, a különbség csak annyi, hogy ők messzebb vannak a lakott területektől, ezért az ő sírásuk nem hallható.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.