Most olvasott cikk
Egy férfi leválasztotta a bölényborjút a csordától, később emiatt kellett elaltatni az állatot

Egy férfi leválasztotta a bölényborjút a csordától, később emiatt kellett elaltatni az állatot

Az eset a Yellowstone Nemzeti Parkban történt és erős visszhangot váltott ki. A látogató – nem tudni, pontosan mi okból – beavatkozott, amikor az állatok átkeltek egy folyón. A bölényborjú ezután már nem akart visszamenni a csordához, folyton az embereket és az autósokat környékezte meg, a park dolgozói úgy ítélték meg, ez komoly veszélyeket rejt magában, ezért végül elaltatták az állatot.

A Yellowstone Nemzeti Park a világ talán legismertebb nemzeti parkja, ezzel együtt pedig az első ilyen jellegű természetvédelmi körzet az egész világon. Leginkább gejzírjeiről ismert, de állatvilága is kifejezetten gazdag.

A park egyik jellegzetes emlőse az amerikai bölény, amely leginkább itt, valamint néhány más nemzeti parkban fordul csak elő a világon. A nagy csordákban, szabadon vonuló bölények nem számítanak ritka látványosságnak a Yellowstone Nemzeti Parkban.

A címben szereplő szomorú esetre akkor került sor, amikor egy parklátogató tanúja volt, amint egy borjú elszakad az anyjától, miközben a bölénycsorda egy folyón igyekezett átkelni. A fiatal állatnak nehézséget okozott kikászálódni a folyóból.

A férfi, látva a borjú igyekezetét, saját maga próbált meg segíteni az állaton, ezért utánament a vízbe és feltolta az útra. Ezt követően más látogatók arról számoltak be, hogy a borjú folyamatosan az emberek és az autók társaságát kereste, és őket követte.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Yellowstone National Park (@yellowstonenps) által megosztott bejegyzés

A Yellowstone Nemzeti Park viszont szándékosságról ír bejegyzésében. Az eset pedig nyomozás alatt áll. A park szóvivője szerint a borjút leválasztó látogató akár 5.000 dolláros pénzbüntetésre, vagy fél év börtönre is számíthat az eset kapcsán.

Az incidenst követően a csorda elutasította a fiatal borjút, de azt nem írják le egyértelműen, hogy ez, vagy a borjú emberekhez és autókhoz való ragaszkodása volt az, ami miatt nem sikerült a park dolgozóinak újraegyesíteni a borjút a csordával.

Végül úgy határoztak, hogy a borjú viselkedése – vagyis hogy folyamatosan megközelítette az embereket és az úton közlekedő autókat – potenciális veszélyforrás a park látogatóira nézve, ezért véget vetettek az életének.

Ezt a megoldást sokan embertelennek találták, s felmerült a kérdés, miért nem szállították el a borjút egy menhelyre, ahol tovább élhetett volna. A nemzeti park erre azt válaszolta, hogy szövetségi és állami szabályozás tiltja a bölények elszállítását a parkból.

A beavatkozás a bölényborjú életébe került

A park látogatói számára 25 yardos (22 méteres) távolságot írnak elő a bölényektől, medvék és farkasok esetében ez 100 yard (91 méter). A Yellowstone weblapján kitérnek arra is, hogy miért nem avatkoznak be a dolgozók a természetes folyamatokba.

Elmondásuk szerint nekik a természetes állapotok és körülmények megőrzése, nem pedig a mentés vagy a rehabilitáció a feladatuk. A halál éppúgy az élet körforgásának része, mint a születés.

Ha folyón átkelő bölényborjúval nem is találkozunk itthon, fontos megjegyezni, hogy a jó szándék és a segíteni akarás itthon is sok fiatal állat halálát okozza. Példaként leggyakrabban az őzgidákat szokták hozni, akiket az őzsuta általában a magas fűben hagy, ha élelmet keres magának vagy veszélyt érez.

Az első pillantásra magányosnak tűnő, elesett állaton sokan akarnak segíteni, de ezzel halálra is ítélik, mert az anyja, az ember szagát megérezve a gidán, magára hagyja azt. Az őz mellett számos más állat van, amelyik ideig-óráig egyedül hagyja a kicsinyeit, ez történt a bölényborjúval is. Ezért néhány, nagyon ritka és kivételes esettől eltekintve akkor tesszük a legjobbat, ha nem avatkozunk közbe. A szülők valószínűleg csak arra várnak, hogy továbbálljunk.

(NBC News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.