Kihalás szélén az egykor elterjedt békafaj

A hegyi csirke béka a kihalás szélére sodródott

A túlvadászat és egy gombabetegség is hozzájárult ahhoz, hogy a kihalás szélére sodródott a hegyi csirkebéka Dominika szigetén. A biológusok szerint soha ilyen gyors ütemű példányszámcsökkenést nem regisztráltak még vadon élő állatnál.

A Dominikai Köztársaság korábban még zengett a hegyi csirkebékák (Leptodactylus fallax) hangjától. Mára azonban szinte teljesen eltűnt ez a hang a karibi szigetről, ahogy maga a békafaj is.

Két évtizeddel ezelőtt még a világ legnagyobb példányszámban fellelhető békafaja volt, annak ellenére is, hogy csak néhány karibi szigeten élt. Mára azonban egy közelmúltban publikált tanulmány szerint mindössze 21 maradt belőlük természetes körülmények között.

Ez a béka elképesztő, körülbelül 20 centiméter hosszúra nőhet, és több mint egy kilogrammot nyomhat. Mind a hímek, mind a nőstények fontos szerepet játszanak a fiatalok felnevelésében. Dominika egyik legfőbb ragadozója volt ez az állat, amely rovarokat, kisemlősöket, kígyókat, de akár más békákat is fogyaszt

– mondta Andrew Cunningham, a Londoni Zoológiai Társaság (Zoological Society London, ZSL) vadon élő állatok járványügyi vezetője.

Több tényező vezetett a majdnem kihaláshoz

A hegyi csirkebéka pusztulásának rendkívüli gyorsasága megdöbbentette a biológusokat. Szerintük ez az egyik leggyorsabb ütemű majdnem teljes kipusztulás, amelyet vadon élő állat esetében valaha is feljegyeztek. Egy igazi ökológiai katasztrófa, amelyről – talán nem is meglepetés – részben az ember tehet.

A neve ellenére a Leptodactylus fallax nem is a hegyekben él, és nem is csirke. Utóbbi azonban okkal került bele a hétköznapi nevébe. Azt mondják ugyanis, hogy az íze hasonlít a csirkehúséra. A szigetlakók és az oda látogató turisták ezért előszeretettel fogyasztották a borssal és fokhagymával kisütött hegyi csirkebékát. Az ebből fakadó túlvadászat pedig jelentősen megcsappantotta a példányszámot.

A kihalás közeli állapot felé taszították a hegyi csirkebékát a vulkánkitörések és az emberi terjeszkedés miatti élőhelyvesztés is.

A hegyi csirkebéka példányszámának rohamos csökkenéséhez vezetett a rajzóspórás (chytrid) gomba is, amely a kétéltűek bőrét fertőzi meg. A békák letargikussá válnak tőle, és egy hónapon belül elpusztulnak.

A gombát a világ számos részén okolják a kétéltűek példányszámának csökkenéséért. Sehol nem volt azonban olyan gyors és komoly a hatása, mint Dominika szigetén. Először 2002-ben jelent meg ez a betegség, és 18 hónapon belül a populáció 80 százalékát kiirtotta.

(The Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.